MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bitki Çayları Kolesterolümü Düşürebilir mi?

14-09-2021 13:31
Bitki Çayları Kolesterolümü Düşürebilir mi?
Genel bakış
 
Bitki çaylarının iyileştirici faydaları yüzyıllardır dünya çapında kullanılıyor ve modern bilim de bunu takip ediyor. Araştırmalar, bitki çaylarının yüksek kolesterol de dahil olmak üzere bazı tıbbi durumları tedavi edebileceğini gösteriyor.
 
 

Geleneksel çaya karşı bitki çayı

 
Siyah çay , yeşil çay , beyaz çay veya oolong çayı gibi geleneksel çaylar, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından ve tomurcuklarından gelir . Her çay, nasıl yetiştirildiğine ve işlendiğine bağlı olarak benzersizdir. Beyaz çay en az işlenendir ve bitkinin en genç çay yapraklarından yapılır. Yeşil çay yaprakları, fermantasyonu en aza indirmek için kurutulur ve ısıtılır. Siyah çay yoğun fermantasyona uğrar. Her Camellia sinensis çayı doğal kafein içerir, ancak kafein çıkarılabilir.
Bitki çayları tam olarak çay değildir çünkü Camellia sinensis'ten yapılmazlar . Aşağıdakiler de dahil olmak üzere yenilebilir bitkilerin parçalarından yapılırlar:
Kökler
Kabuklar
Yapraklar
Tomurcuklar
Çiçekler
Meyve
Bazı popüler bitki çayı aromaları şunları içerir:
Papatya
Nane
Limon Otu
Dut (Kızılcık, Ahududu, Çilek Ve Böğürtlen Dahil)
Portakal Veya Portakal Kabuğu
Lavanta
Zencefil
Bitki çayları, bitkinin kendisi doğal kafein içermedikçe kafein içermez. Geleneksel bir çay ile harmanlanmış  bitki çayları genellikle kafein içerir.
 
 

Çay ve kolesterol: Bağlantı nedir?

 
Antioksidanlar vücuttaki hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Antioksidanlar açısından zengin besinler şunları içerir:
Biberler
Çilek
Portakallar
Havuçlar
Geleneksel çaylar ve bazı bitki çayları antioksidan içerir. Antioksidan gücü, çayın türüne ve işleme yöntemine bağlıdır. Hibiskus çayı, tüm bitki çayları arasında kaydedilen en yüksek antioksidan seviyesine sahiptir. Böğürtlenli, portakal kabuğu ve naneli çaylar da benzer şekilde yüksek antioksidan seviyelerine sahip olma eğilimindedir.
Bazı araştırmalar, çayda bulunan antioksidanların kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. American Journal of Clinical Nutrition'dan bir meta-analiz yeşil çayın kandaki LDL veya "kötü" kolesterol dahil olmak üzere toplam kolesterolü 2.19 mg/dL'ye önemli ölçüde azalttığını öne sürüyor. Ancak yeşil çay, HDL'yi veya "iyi” kolesterolü etkilemedi
(1).Bitkisel rooibos çayı veya kırmızı çalı çayı, lipid profilinizi veya kandaki kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Journal of Ethnopharmacology tarafından yapılan bir çalışmada, altı hafta boyunca her gün altı fincan fermente rooibos çayı içen katılımcılar, LDL'de yaklaşık 0,7 mmol/L'lik bir düşüş ve HDL'de yaklaşık 0,3 mmol/L'lik bir artış gösterdi
(2).Zencefil çayı genellikle mideyi yatıştırıcı olarak düşünülür, ancak kolesterole de yardımcı olabilir. Zencefil tozu, çift kör bir klinikte plaseboya kıyasla lipid seviyelerini önemli ölçüde düşürdü
(3).Karahindiba çayı da kolesterolü azaltabilir
(4). Acı kavun çayı kolesterolünüzü iyileştirebilir ve kolesterol ile ilgili durumlar için riskinizi azaltabilir. Ayrıca sağlıkla ilgili bir dizi başka olumlu etkiye de sahip olabilir. Acı kavunun tip 2 diyabet, hemoroid ve hatta bazı kanserlere yardımcı olduğu gösterilmiştir
(5) .Başka bir çalışma , nane çayının vücudunuzun safra üretmesine yardımcı olarak kolesterolü düşürebileceğini gösteriyor. Safra kolesterol içerir, bu nedenle safra üretimi kolesterolünüzü daha iyi kullanıma sokabilir
(6).Bitki çayının kolesterolünüz üzerindeki etkilerini hemen görmezsiniz. Birçok araştırma, kolesterolde herhangi bir iyileşme olmadan önce haftalarca bitki çayları içmeniz gerektiğini belirtiyor. Bazı araştırmalar, ebegümeci ve acı kavun çayında olduğu gibi, bir saatten daha kısa sürede kan şekerinizin düştüğünü fark edeceğinizi iddia ediyor. Diğer çalışmalar, iyileştirmelerin iki aydan uzun bir süre boyunca gerçekleşmeyebileceğini gösteriyor.
Kişisel sağlığınız ve metabolizmanız, bitki çaylarının kolesterolünüzü iyileştirmeye ne kadar hızlı yardımcı olduğunu da etkileyebilir. Çayın kolesterol seviyenizi nasıl etkileyebileceğini görmek için genel fiziksel sağlığınız hakkında doktorunuzla konuşun.

 
 

Diyetiniz ve yaşam tarzınız önemli

 
Çayın kolesterolü düşürdüğünü öne süren araştırmalar umut verici, ancak daha fazla veriye ihtiyaç var. Çay içmek, bir spor salonu antrenmanının veya sağlıklı bir diyetin yerini almamalıdır.
Yüksek kolesterolün bazı nedenleri yaşam tarzına bağlı değildir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve egzersiz eksikliği gibi diğer nedenler de vardır. Neyse ki, şekersiz çay kesinlikle gününüze sağlıklı bir katkı olabilir.
Formun Üstü
Formun Altı
Bitkisel çaylar ve ilaç etkileşimleri
Bitkisel çaylar reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçları etkileyebilir. Bitkisel çayın içeriğine bağlı olarak ilaç reaksiyonları yaşayabilirsiniz. Varfarin veya başka bir kan sulandırıcı kullanıyorsanız, kızılcık bitki çayı kanamaya neden olabilir. Ginseng veya zencefil çayı içmek, aspirin veya kan sulandırıcı ilaçlarla benzer sorunlara neden olabilir. Ginseng çayı ayrıca tansiyon ilaçları veya insülin gibi diyabet tedavileri ile olumsuz etkileşime girebilir. Ginkgo biloba, aşağıdakiler dahil bir dizi ilacı etkiler:
İbuprofen  Ve Naproksen Gibi İltihap Önleyici İlaçlar
Nöbet Önleyici İlaçlar
Aspirin
Kan İncelticiler
Kan Basıncını Düşüren İlaçlar
Dozajlar, çayın nasıl yapıldığına ve bitkinin saflığına bağlıdır. Kafeinli çaylarla harmanlanmış bitki çayları içiyorsanız dikkatli olun. Çok fazla kafein sizi gergin veya endişeli yapabilir. Bir çalışmada kokain veya metamfetamin alan kişilerde bulunan semptomlarla kafein doz aşımı bağlantılı bulunmuştur. Zaten her gün kahve içiyorsanız, içinde çok fazla kafein olmayan bir bitki çayı seçin
(7).Yüksek kolesterolü tedavi etmek için çay kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Halihazırda kolesterol ilacı kullanmıyorsanız veya antioksidanlar açısından zengin bir diyet yemiyorsanız, bitki çayından yararlanabilirsiniz. Çay için kullanılan otlar vücudunuzla karmaşık etkileşimlere sahip olabilir ve size yabancı olan kimyasallar içerebilir. Otlar ve bitki çayı da kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olabilir. Çay ve kolesterol hakkında bilgi edinmek çayın genel sağlığınız üzerindeki olumlu etkilerini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir.

                                   DR. ECZ.ABDÜSSAMED AKŞİT
                       TIBBİ MİKROBİYOLOJİ VE PARAZİTOLOJİ UZMANI
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.
Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

Kaynaklar:
1.Xin-Xin Zheng, Yan-Lu Xu, Shao-Hua Li, Xu-Xia Liu, Rutai Hui, Xiao-Hong Huang, Green tea intake lowers fasting serum total and LDL cholesterol in adults: a meta-analysis of 14 randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 94, Issue 2, August 2011, Pages 601–610, https://doi.org/10.3945/ajcn.110.010926
2.Marnewick, Jeanine L., et al. "Effects of rooibos (Aspalathus linearis) on oxidative stress and biochemical parameters in adults at risk for cardiovascular disease." Journal of ethnopharmacology 133.1 (2011): 46-52.
3.Alizadeh-Navaei R, Roozbeh F, Saravi M, Pouramir M, Jalali F, Moghadamnia AA. Investigation of the effect of ginger on the lipid levels. A double blind controlled clinical trial. Saudi Med J. 2008 Sep;29(9):1280-4. PMID: 18813412.
4.Choi UK, Lee OH, Yim JH, et al. Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. Int J Mol Sci. 2010;11(1):67-78. Published 2010 Jan 6. doi:10.3390/ijms11010067
5.https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2012-10/nutrient-profile-bitter-melon-momordica-charantia
6.http://www.irjponline.com/admin/php/uploads/vol-2_issue-8/1.pdf
7.Meredith, Steven E., et al. "Caffeine use disorder: a comprehensive review and research agenda." Journal of caffeine research 3.3 (2013): 114-130.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.