MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

MERSİN YAPRAĞI

 
 
 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Myrtus communis L. / Myrtle / Brautmyrte, Gemeine Myrte, Myrte / Herbe du lagui, Myrte commun
 
Botanik özellikler: 3 m yüksekliğinde, yaprak dökmeyen bir çalı. Gövde gençken tüylü, kırmızımsı, hoş kokulu, zamanla grimsi ve odunsu. Yapraklar basit, derimsi, karşılıklı veya çevrel, 1-3 cm uzunluğunda ve sivri uçlu, hoş kokulu. Mayıs - temmuz aylarında açan çiçekler, hoş kokulu, yaklaşık 3 cm çapında, saplı, beyaz, yaprakların koltuğunda tek. Meyve etli, küremsi, 1 cm çapında, çok koyu mor (nadiren beyaz), küçük ve sert çok tohumlu.
 
Yayılış: Akdeniz ülkeleri. Türkiye’de genellikle Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri.
 
Doğal yetişme ortamı: 800 m’ye kadar yükseklikte kurak, taşlık yamaçlar, makilik yerler
 
Yetiştirme koşulları: Bol güneşli ve rüzgardan korumalı yerlerde yetiştirilir. Soğuktan çok fazla etkilenmez (-10°C’de canlılığını korur) ancak nemden hoşlanmaz. Kışın sulanması gerekmez. Tohum veya daldırma yöntemiyle çoğaltılır. Tohumların çimlenmeleri en az 1-2 ayda olur. Daldırmada yazın alınan çiçeksiz dallar kullanılır. İç mekanda 
da yetiştirilebilir.
 
Kullanılan kısım: Çiçek, meyve, yaprak, aromatik yağ
 
Hasat zamanı: İlkbahar (yaprak), sonbahar (meyve)
 
İçerik: Acı maddeler, aromatik yağlar, organik asitler, tanenler, vitaminler (özellikle C)
 
Tıbbi etki: Antidiyareik (meyve ve yaprak), antihiperglisemik, antiseptik (özellikle solunum ve ürogenital sistemde), aperitif, astrenjan, ekspektoran, koagülan, sikatrizan (haricen)
 
Kullanım şekli ve dozu: Toz (yaprak veya meyve): 3-5 g / gün Tıbbi çay (demleme): 6-8 g / gün (dahilen ve haricen) Aromatik yağ: 10 damla / gün
 
Uyarılar: Özellikle diyabette kullanılan aromatik yağı yüksek dozda solunum sisteminde kanamaya, uterus spazmına ve düşüğe neden olabilir. Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
 
Yemek olarak kullanımı: Meyveler yemiş olarak ve tatlı yapımında; yapraklar yiyecek ve içeceklere koku verici olarak; acımsı lezzetli çanak yapraklarından kurtarılmış çiçek tomurcukları meyve salatası içinde veya toz edildikten sonra baharat 
olarak kullanılır.
 
Diğer kullanımları: Çiçekler yastık doldurma ve kuru çiçek yapımında; çiçek ve yapraklardan elde edilen aromatik yağ, kozmetikte özellikle sabun yapımında ve parfümeride; yapraklar derilerin tabaklanmasında kullanılır.
 
Kaynaklar: Aidi Wannes W, Mhamdi B, Sriti J et al. 2010. Food Chem Toxicol 48(5):1362-70 Amensour M, Sendra E, Abrini J et al.2009. Nat Prod Commun 4(6): 819-24 Mimica-Dukić N, Bugarin D, Grbović S et al. 2010. Molecules 15(4): 2759-70 Sumbul S, Ahmad MA, Asif M et al. 2012.. J Pharm Bioallied Sci 4(4): 322-6
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.