MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

AVOKADO YAPRAĞI

 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Persea americana Mill. / Avocado / Avocado, Avocatbirne / Avocatier
 
Botanik özellikler: Genellikle 10 m yüksekliğinde, yaprak döken bir ağaç. Gövde dik. Yapraklar kalın, üst yüz parlak, koyu, alt yüz açık yeşil, 7.5-20 cm uzunluğunda, sivri uçlu, elips şeklinde, gençken kırmızımsı, bazıları hafifçe anason kokulu. Sarımsı - yeşil çiçekler küçük ve kümeler oluşturmuş halde. Meyve genellikle armut şeklinde, etli, 7.520 × 6-15 cm, derimsi kabuklu, hamken yeşil, olgunlaştıkça koyu yeşilden mor ve siyaha kadar değişen renklerde. Tohum tek, küremsi, 5-6 cm uzunluğunda.
 
Yayılış: Orta Amerika. Özellikle ABD, Kolombiya, Meksika, Şili ve Endonezya’nın tropik ve subtropik bölgelerinde yetiştirilen çeşitleri vardır. Türkiye’de Akdeniz bölgesinde yetiştirilir.
 
Doğal yetişme ortamı: 2800 m’ye kadar yükseklikte
 
Yetiştirme koşulları: Bol güneşli yerlerden ve derin, kumlu, süzek, hafifçe asitli topraklardan hoşlanır. Soğuğa ve kuraklığa hassastır. Kurak zamanlarda yapraklarını döker. Çiçeklenme döneminde rüzgardan korunması gerekir. Hızlı büyür. Özellikle meyve döneminde bol sulanmalıdır. Genellikle aşılamayla çoğaltılır.
 
Hasat zamanı: İlkbahar (yaprak), kış - ilkbahar (meyve)
 
İçerik: Aromatik yağ (%3), mineraller (özellikle demir), sabit yağ (%35), tanenler, vitaminler (özellikle A, B, C, D, E, K)
 
Kullanılan kısım: Yaprak, aromatik yağ, meyve, sabit yağ
 
Tıbbi etki: Astrenjan; emolyen, laksatif (meyve) Kullanım şekli ve dozu: Yaprak: Tıbbi çay (haşlama): 2-4 g / gün
 
Yemek olarak kullanımı: Meyveleri besleyicidir.
 
Diğer kullanımları: Kozmetikte deri yumuşatıcı olarak kremlerde kullanılır.

Kaynaklar: Dabas D, Shegog RM, Ziegler GR et al. 2013. Curr Pharm Des 19 (34): 6133-40 Jiménez-Arellanes A, Luna-Herrera J, Ruiz-Nicolás R et al. 2013. BMC Complement Altern Med 13(1): 109 Lu YC, Chang HS, Peng CF et al. 2012. Food Chem 135(4): 2904-9 Pahua-Ramos ME, Ortiz-Moreno A, Chamorro-Cevallos G et al. 2012. Plant Foods Hum Nutr 67(1): 10-6
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.