MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

SİRMO


 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Allium schoenoprasum L. / Chives / Schnittlauch / Ciboulette 
 
Botanik özellikler: 1-3 × 0.5-1.5 cm, beyaz ve az çok uzamış küre şeklinde soğanlı, karakteristik kokulu bir tür. Çiçekleri taşıyan sap 15-40 cm yüksekliğinde. Yapraklar 10-30 cm uzunluğunda, ince, içi boş, tabanda bazen morumsu. Çiçekler pembe - mor, 7-10 × 2-2.5 mm; gövdenin ucunda 2-3 cm çapında küre şeklinde topluluklar oluşturmuş. Meyveler 4 mm uzunluğunda ve 3 gözlü birer kapsula. Tohumlar küçük, siyah ve az çok köşeli.
 
Yayılış: Avrasya, Kuzey Amerika. Avrupa’da 16.yy’dan beri ekilir. Türkiye’de Kuzeydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri.
 
Doğal yetişme ortamı: 2000 m’nin üstünde sulak çayırlar, durgun veya akarsu kenarları Yetiştirme koşulları: Serin ve nemli yerlerde, süzek topraklarda yetiştirilir. Kuru yerlerden hoşlanmaz. Tohum veya soğanlarından çoğaltılır.
 
Hasat zamanı: İlkbahar, yaz
 
İçerik: Aromatik yağlar, fenolik maddeler (fenolik asitler, flavonoitler), glikozitler (kükürtlü glikozitler, saponinler), fitosteroller, karbonhidratlar, mineral (özellikle 
demir), vitaminler (özellikle C)
 
Kullanılan kısım: Yapraklar (taze veya kurutulmuş)
 
Tıbbi etki: Antiagregan, antiarteriyosklerotik, antibakteriyel, antienflamatuvar, antiepileptik, antihiperlipidemik, antihipertansif, antinevraljik, aperitif, dijestif, diüretik, hipoglisemik, kardiyoprotektif, laksatif, sikatrizan, duymayı güçlendirici, saç dökülmeyi azaltıcı
 
Kullanım şekli ve dozu: 50 g taze yaprak / gün
 
Uyarılar: Taze veya kuru soğanlar içerdikleri tiyopropionaldehitten dolayı gözlerde yaşarmaya neden olur. Göz ve deride alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Sütün kokusunu değiştirdiğinden ve bebekler süt emmekten bu nedenle vazgeçebileceğinden emzirenlerin dikkat etmesi gerekir.
 
Yemek olarak kullanımı: Yaprakları (genellikle taze iken) lezzet verici olarak değerlendirilir. Diğer kullanımları: Böcek (güve, sivrisinek) kovucu, böcek ısırıklarında acıyı hafifletici, eşya (özellikle bakır ve cam) parlatıcı olarak kullanılır. 
 
 Kaynaklar: Kucekova Z, Mlcek J, Humpolicek P et al. 2011. Molecules 16 (11): 9207-17 Parvu AE, Parvu M, Vlase L et al. 2014. J Physiol Pharmacol 65(2): 309-15 Stajner D, Popović BM, Calić-Dragosavac D et al. 2011. Phytother Res 25(11): 1618-22 Timité G, Mitaine-Offer AC, Miyamoto T et al. 2013. Phytochemistry 88: 61-6
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.