MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

TARÇIN (KABUK)


Latince adı ‘Cinnamomum Verum’ olan Tarçın, defnegiller familyasındandır. Anavatanı Güney ve Güney Doğu Asya’dır. 100’den fazla türü bulunur. En yaygın olarak bilinenleri Çin tarçını ve Seylan tarçınıdır. Tatları, kokuları birbirine oldukça yakın olan bu iki tür arasında Seylan tarçını daha rafine ve zor bulunan bir türdür. Her dem yemyeşil, aromatik kokulu çokyıllık bir bitkidir.

Tarçın ağacının kurutulmuş kabukları kullanılır. İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biridir. Kuvvetli kokusu, keskin ve uzun süreli tesiriyle hemen diğer baharat türlerinden rahatlıkla ayırt edilebilir. Tatlımsı ve yakıcı lezzeti damaklarda unutulmayacak bir tat bırakır. Bu eşsiz tadıyla baharatlar arasında hatırı sayılır bir üne sahiptir. Meyveleri de tıpkı tarçın kabuğu gibi baharlı, kokulu ve lezzetlidir, tarçın kabuğu yerine kullanılabilir. Özellikle sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Ayrıca çikolata, kahve ve her türlü meyve soslarında, içeceklere aromatik tat katmak için yaygın olarak kullanılır. Dünya mutfağında önemli bir yere sahip olan tarçın, kuzu eti, tas kebabı gibi et yemeklerinde de harikalar yaratabilir.   

Eski Mısır’da sadece içecek ve yiyeceklere aroma katmak amacıyla değil mumyalama işleminde de kullanılmaktaydı. Tarçın’ın altından daha değerli olduğuna inanılıyordu. M.Ö 3000’li yıllarda Çinliler birçok hastalığın tedavisi için tarçın kabuklarına başvuruyordu. O dönemde yazılmış olan şifalı bitkiler kitaplarında tarçının faydalarından bahsedilmektedir. Ortaçağda en çok kullanılan bitkilerden biriydi. Tarçın bitkisi zenginliğin, gücün, kudretin simgesi olmuştur. Ünlü tüccar Anton Fugger 1530 yılında İmparator V.Karl’ın borç senetlerini tarçın çubuklarından oluşan bir ateşle yakmış, böylelikle kendi zenginliğini kanıtladığına inanmıştır.  

Tarçın kabuğu bitkisinden; tarçın kabuğu çayı, tarçın kabuğu yağı, tarçın kabuğu ispirtosu, tarçın kabuğu merhemi, tarçın kabuğu tentürü, tarçın kabuğu ekstraktı, tarçın kabuğu ekstresi, tarçın kabuğu esansı ve tütsüsü üretilir. Ayrıca içeriğindeki uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.

Halk arasında tarçın kabuğu çayı içmenin kan dolaşımını arttırmaya, soğuk algınlığına, mide rahatsızlıklarına, kilo problemlerine, kabızlığa, kan şekerini düzenlemeye, vücuda direnç kazandırmaya, kemikleri ve dişleri güçlendirmeye iyi geldiğine inanılır. [1] 

Tedavi amaçlı kullanımında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.  

Uygun şartlarda kurutulan tarçın kabuğu, ağzı kapalı cam bir kavanozda, loş, serin ve kuru bir ortamda saklanıldığında ömrü 2 yıldır.

[1]Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan Baytop_s(350-351)

 

Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.