MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

KAYMAK AĞACI

   
 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Acca sellowiana (O.Berg) Burret / Feijoa, pineapple guava / Ananas guave, feijoa / Feijoa, goyave ananas
 
Botanik özellikler: 8 m yüksekliğinde, yaprak dökmeyen, dallanmış bir çalı veya küçük bir ağaç. Gövde ince ve renkli. Yapraklar 2-6 × 1-3 cm, çok kısa saplı, karşılıklı dizilmiş, derimsi, üst yüzleri parlak yeşil, alt yüzleri ise grimsi. Çiçekler beyaz, 4 parçalı, 2-3 cm çapında. Meyveler yumurtamsı, etli, sarımsı - yeşil, 5-10 × 3-7 cm, güzel kokulu ve lezzetli; 20-40 tohumlu. Tohumlar sarımsı ve meyvenin sarı - pembe renkli etli kısmına gömülü.
 
Yayılış: Anavatanı Güney Amerika. Özellikle Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Güney Afrika’da birçok çeşidi yetiştirilir.
 
Doğal yetişme ortamı: Özellikle tropik ortamlar
 
Yetiştirme koşulları: Kısmen gölge ve soğuğa az çok dayanıklıysa da çok rüzgar almayan, güneşli yerleri ve tuzlu toprakları tercih eder. Çiçek 
tomurcukları -9°C nin altında döküldüğünden ve 32°C’nin üstü de meyve oluşumunu olumsuz etkilediğinden kuzey yarıkürede her yıl meyve vermez. Aşırı nemli yerlerden hoşlanmasa da meyve oluşumu esnasında bol sulanmalıdır. Genellikle tohumla olsa da köklerin ayrılması veya aşılamayla da çoğaltılır. Tohumlar 15°C’de 3-6 haftada çimlenir.
 
Kullanılan kısım: Çiçek, meyve
 
İçerik: Aromatik yağ, flavonoitler, karbonhidratlar, mineraller (özellikle çinko, demir, flor, fosfor, kalsiyum, magnezyum, mangan, potasyum, sodyum), organik asitler, proteinler, sabit yağlar, vitaminler (özellikle B1, B2, B3, B5, B9, C, E, K)
 
Hasat zamanı: İlkbahar (çiçek), sonbahar (meyve)
 
Tıbbi etki: Analjezik, antienflamatuvar, antimikrobiyal, antioksidan, immünomodülatör
 
Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi etkileri olmakla birlikte doze edilmiş bir tedavi yoktur.

Yemek olarak kullanımı: Ananas -  nane lezzetindeki meyveleri çiğ olarak yenir veya meyve suyu, reçel, dondurma, yoğurt ve çeşitli içecek üretiminde kullanılır. Seyrek olmakla beraber çiçekler de aynı şekilde kullanılır.
 
Diğer kullanımları: Meyveleri kozmetikte cansız olan üst deriyi soymak (peeling) için kullanılır.

Kaynaklar: Bajaj YPS. (ed). 1996. Biotechnology in Agriculture and Forestry 35: Trees IV. Berlin Binder R, Flath R. 1989 J Agric Food Chem 37: 734 Castaldo-Cobianchi R. 1997. Int J Antimicrob Ag 8: 199 Jamson JA. 1986. Tropical Fruits. Longman, UK Koshimizu K et al. 1988 Cancer Lett 39: 247 Morton JF. 1987. Feijoa. In: Fruits of warm climates. 367-370. Miami, FL Okuda T et al. 1982. Phytochemistry 21(12): 2871-4 Romero-Rodriguez M et al. 1994 Food Chem 49: 23; ibid. 49: 251 Ruberto G, Tringali C. 2004. Phytochemistry 65: 2947 Shaw G et al. 1989 Phytochemistry 28: 1529 Umberto Quattrocchi F. 2000. CRC Word dictionary of plant names. CRC Press. New York Vuotto M et al. 2000. Int J Antimicrob Ag 13: 197
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.