MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

DEFNE

 
 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Laurus nobilis L / Bay laurel, bay tree, sweet laurel, sweet bay / Echte Lorbeer, Edler Lorbeer, Gewürzlorbeer, Lorbeer / Laurier sauce
 
Botanik özellikler: 10 m yüksekliğinde, yaprak dökmeyen, az çok yuvarlak taçlı bir ağaç. Gövde genellikle dik, koyu gri. Yapraklar koyu yeşil, üst yüz parlak, alt yüz donuk koyu yeşil, derimsi, salgı cepli, 3-10 × 2-4 cm, almaşık, eliptik, iki uca doğru sivri, dalgalı, kısa saplı ve kokulu. Mart - mayıs aylarında açan soluk sarı erkek ve beyaz renkli dişi çiçekler küçük, kümeler halinde. Tek tohumlu etli meyve, 8-12 × 1-1.25 mm, parlak koyu mor - siyah.
 
Yayılış: Akdeniz ülkeleri, Kırım. Türkiye’de genellikle Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri ve denize yakın yerler.
 
Doğal yetişme ortamı: 1000 m’ye kadar yükseklikte Akdeniz bitki örtüsü arasında
 
Yetiştirme koşulları: Serin veya sıcak iklimlerde, kurak ve güneşli yerlerde, rüzgarda az çok korunmalı veya yarı gölgeli yerlerde, geçirgen topraklarda iyi gelişir. Soğuğa dayanıklı değildir, geceleri sıcaklığın -5°C’nin altına düştüğü yerlerden hoşlanmaz. Deniz kıyısındaki koşullara uyumludur. Sonbaharda ekilen tohumlar veya yazın yapılan çeliklemeyle çoğaltılır. Tohumlar ekilmeden önce kabukları çatlatılmalıdır. Tohumların çimlenmesi 5-12 ay kadar sürer.
 
Kullanılan kısım: Meyve, yaprak
 
Hasat zamanı: Her zaman (yaprak), sonbahar (meyve)
 
İçerik: Aromatik yağlar (%2), müsilajlar, sabit yağlar (%25-50)
 
Tıbbi etki: Analjezik, antidermatosik, antiromatizmal, antiseptik, antitüssif, aperitif, dijestif, diüretik, diyaforetik, karminatif
 
Kullanım şekli ve dozu: Yaprak ve meyve: Tıbbi çay (%5-10): 5-10 g / gün Sabit yağ: 1/ 5 oranında seyreltildikten sonra haricen saç güçlendirici, antiromatizmal olarak uygulanır.
 
Uyarılar: Yüksek dozlarda bulantı, kusma ve ishale neden olabilir. Anne adayları ve emzirenler aromatik yağı kullanmamalıdır.
 
Yemek olarak kullanımı: Odunu tütsülenmiş et ve peynir hazırlanmasında; yaprakları et ve balık yemeklerinde koku verici olarak kullanılır.
 
Veterinerlikte kullanımı: Ağrılı meme, burkulmuş eklem ve gergin kasları gevşetici olarak kullanılır.
 
Diğer kullanımları: Meyveler kozmetikte (özellikle sabun yapımında); aromatik yağ içki üretiminde kullanılır. Süsleyici olarak park ve bahçelerde yetiştirilir.
 
Kaynaklar: Al-Kalaldeh JZ, Abu-Dahab R, Afifi FU et al. 2010. Nutr Res 30(4): 271-8 Julianti E, Jang KH, Lee S et al. 2012. Phytochemistry 80: 70-6 Muñiz-Márquez DB, Martínez-Ávila GC, Wong-Paz JE et al. 2013. Ultrason Sonochem 20(5): 1149-54 Ramos C, Teixeira B, Batista I et al. 2012. Nat Prod Res 26(6): 518-29 Saab AM, Tundis R, Loizzo MR et al. 2012. Nat Prod Res 26(18): 1741-5
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.