MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

ŞERBETÇİ OTU

 
 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Humulus lupulus L. / Common hops, European hops / Hopfen / Houblon 
 
Botanik özellikler: 9 m uzunluğunda, çok yıllık bir tür. Gövde (daima saat yönünde) tırmanıcı, 4 köşeli ve sert tüylü. Sert tüylerle kaplı, uzun saplı yaprakları karşılıklı veya almaşık dizilişli, gençken basit, yaşlıyken loplu. Haziran - ağustos aylarında olgunlaşan sarımsı yeşil, erkek ve dişi çiçekler sarkık topluluklar oluşturur. Meyve, sık dizilişli sarı - kahverengi pulların iç yüzünde yer alan, az çok küremsi, açılmayan tek tohumlu kuru meyve tipinde.
 
Yayılış: Doğu Avrupa. Türkiye’de Karadeniz ve Marmara bölgeleri, başlıca Bilecik. Almanya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, ABD, Çin.
 
Doğal yetişme ortamı: 2000 m’ye kadar yükseklikte az çok gölgeli yerler, ağaç ve çalılara tırmanmış durumda
 
Yetiştirme koşulları: Bol güneşli açık alanları tercih eder. İlkbaharın çok nemli, yazların sıcak geçtiği serin iklimlerde, kuvvetli rüzgarlardan korunan, derin, humuslu, hafif ve süzek topraklarda iyi gelişir. İç mekanda da yetiştirilebilir ancak çiçek vermez. Toprakta don tehlikesi ortadan kalktıktan sonra tercihen dişi bitkiye ait köklerin ayrılmasıyla, yine dişi bitkiye ait çelikle veya tohumla üretilir. Sonbaharda ekilen tohumlar 4-6 ayda çimlenir.
 
Kullanılan kısım: Kozalak, meyvelerde bulunan salgı tüyleri
 
Hasat zamanı: Yaz sonu, sonbahar başı
 
İçerik: Acı glikozitler, alkaloitler, aromatik yağlar, fenolik maddeler (asitler, flavonoitler, tanenler), reçine
 
Tıbbi etki: Anksiyolitik, antienflamatuvar, antimikrobiyal, antipiretik, aperitif, dijestif, sedatif- hipnotik, soporifik, spazmolitik
 
Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi çay (demleme): 2-4 × 0.5 g / gün Tentür (%60): 3-6 ml / gün 1-2 yıl bekletilmiş 500 g kozalak, bir yastığa doldurularak uyku verici olarak kullanılır.
 
Uyarılar: Depresyona, adet dönemlerinde aksamaya ve kontakt dermatite neden olabilir. Uyku ilaçları ve alkolle etkileşir. Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
 
Yemek olarak kullanımı: Genç sürgünler pişirildikten sonra yenir.
 
Veterinerlikte kullanımı: Çift ve tek tırnaklı hayvanlarda yatıştırıcı olarak kullanılır.
 
Diğer kullanımları: Bira üretiminde koku - tat verici ve mayayı koruyucu olarak kullanılır.
 
Kaynaklar: Hansel R et al. 1982. Planta Medica 45: 224-8 Langezaal CR, Chandra A, Scheffer JJ. 1992. Pharm Weekblad. 14(6): 353-6 Mizobuchi S, Sato Y. 1985. Agric Biol Chem 49: 399-405 Schmalreck AF, Teuber M. 1975. Can J Microb 21: 205-12 Wohlfart R, Hansel R, Schmidt H. 1983. Planta Medica 48: 120-23
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.