MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

KIRMIZI KANTARON

 
 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Centaurium erythraea Rafn. , Common centaury, European centaury, feverwort / Echtes Tausendgüldenkraut / Petitecentaurée commune, petite-centaurée rouge
 
Botanik özellikler: 60 cm yüksekliğinde, çıplak, iki yıllık bir tür. Gövde dik, uca doğru dallanmış. Yapraklar tabanda rozet şeklinde, gövdede sapsız ve karşılıklı dizilmiş, yumurtamsı ve sivri uçlu. Çiçekler 10-15 mm uzunluğunda, yıldız şeklinde, pembe, az çok gevşek topluluklar halinde. Meyve kuru, 7-10 mm uzunluğunda ve silindirik.
 
Yayılış:Kuzey Afrika, Avrasya. Türkiye’de genellikle Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri.
 
Doğal yetişme ortamı: 900 m’ye kadar yükseklikte çayırlar, orman açıklıkları, kurak yamaçlar
 
Yetiştirme koşulları: Güneşli yerleri, kumlu ve nötral veya bazik toprakları tercih eder. Tohumla çoğaltılır.
 
Kullanılan kısım: Çiçekli gövde (taze veya kuru)
 
İçerik: Acı maddeler (terpenik), fenolik maddeler (asitler, flavonoitler), glikozitler
 
Hasat zamanı: Yaz
 
Tıbbi etki: Akarisit, antialopesik 
(haricen), antidiyabetik, antienflamatuvar, antihiperlipidemik, antimikrobiyal, antioksidan, antipiretik, aperitif, dijestif, diüretik, hepatoprotektif, karminatif
 
Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi çay (demleme): 1-12 g / gün (dahilen) 30-50 g / lt -saç diplerine masaj Tentür (%70): 2-5 ml / gün
 
Uyarılar: 10 günden uzun süreli kullanım midede tahrişe yol açabilir. Sindirim sisteminde ülser olanlar, anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
 
Diğer kullanımları: Süsleyici özelliğinden dolayı yetiştirilir.
 
Kaynaklar: Haloui M, Louedec L, Michel JB et al. 2000. J Ethnopharmacol 71(3): 465-72 Jerković I, Gašo-Sokač D, Pavlović H et al. 2012. Molecules 17(2): 2058-72 Kumarasamy Y, Nahar L, Cox PJ et al. 2003. Phytomedicine 10(4): 344-7 Stefkov G, Miova B, Dinevska-Kjovkarovska S et al. 2014. J Ethnopharmacol 152(1): 71-7 Valentão P, Fernandes E, Carvalho F et al. 2001. J Agric Food Chem 49(7): 3476-9
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.