MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

PELİN OTU

 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Artemisia absinthium L. / Absinth, wormwood / Wermut / Absinthe
 
Botanik özellikler: 1 m yüksekliğinde, çok yıllık, yarıçalımsı, kokulu ve grimsi - yeşil bir tür. Gövde dik, tüylü. Yaprak parçalı, tabandakiler 25 cm uzunluğunda. Haziran - eylül arası açan çiçekler sarı, 5-6 mm uzunluğunda, Meyve sonbaharda olgunlaşır.
 
Yayılış: Avrasya, Kuzey Afrika. Türkiye’de Ege bölgesi dışında yaygın.
 
Doğal yetişme ortamı: 2600 m’ye kadar yükseklikte akarsu kenarları, çayırlar, yamaçlar, stepler
 
Yetiştirme koşulları: Kışın nemli, yazın sıcak ve kurak, havadar, kumlu, süzek toprakları tercih eder, çok güneş ve su istemez, kuraklığa dayanıklıdır. İlkbahar sonunda çeliklemeyle, sonbaharda yağmurlardan önce ekilen tohumlarla veya ayrılan köklerle kolayca çoğaltılır.
 
Kullanılan kısım: Yaprak (özellikle tabandakiler), çiçekli gövde ucu, aromatik yağ
 
Hasat zamanı: Yaz sonu
 
İçerik: Aromatik yağlar, glikozitler, mineraller, nişasta, reçine, tanenler, terpenoitler
 
Tıbbi etki: Analjezik, antianemik, antelmintik, antidepresan, antienflamatuvar, antikanser, antimalaryal, antimikrobiyal, antipiretik, antispazmotik, aperitif, dijestif, febrifüj, hepatoprotekif, nöroprotektif, sedatif, tonik
 
Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi çay (demleme veya haşlama): 3-4.5 g / gün (aperitif olarak yemeklerden 1 saat önce; dijestif olarak yemeklerden sonra sıcak olarak)
 
Uyarılar: Yüksek dozda kullanım kusma, ishal ve idrar miktarında azalmaya neden olabilir. 4-5 haftadan fazla ve sindirim sistemi ülseri varsa kullanılmamalıdır. Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
 
Yemek olarak kullanımı: Kurutulmuş çiçekli gövdeleri baharat olarak kullanılır.
 
Veterinerlikte kullanımı: Tek ve çift tırnaklıların ve ev hayvanlarının hastalıklarında kullanılır.
 
Diğer kullanımları: İçki kokulandırılmasında kullanılır. Ancak kokulandırılmış içkinin aşırı tüketimi konvülsiyon, bilinç kaybı ve ölüme neden olabilir. İnsektisit olarak değerlendirilir.
 
Kaynaklar: Joshi RK. 2013. Pharm Biol 51(7): 888-92 Krebs S, Ömer TN, Ömer B. 2010. Phytomedicine 17(5): 305-9 Lachenmeier DW. 2010. J Ethnopharmacol 131(1): 224-7 Lachenmeier DW, Emmert J, Kuballa T et al. 2006. Forensic Sci Int 158(1): 1-8 Lachenmeier DW, Walch SG, Padosch SA et al. 2006. Crit Rev Food Sci Nutr 46(5): 365-77 Rezaeinodehi A, Khangholi S. 2008. Pak J Biol Sci 11(6): 946-9 Shafi G, Hasan TN, Syed NA et al. 2012. Mol Biol Rep 39(7): 7373-9
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.