MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

ENGİNAR YAPRAĞI

 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Cynara scolymus L. / Artichoke, artichoke thistle, globeartichoke / Artischoke / Artichaut
 
Botanik özellikler: 180 cm yüksekliğinde, çok yıllık otsu bir tür. Gövde kalın, dik ve dallanmış. Taban yaprakları 75 cm uzunluğunda, saplı, gövde yaprakları ise sapsız; derin loplu ve az çok dikenli, grimsi - yeşil, sık tüylü. Mayıs - haziran ayında olgunlaşan çiçekli durumlar küremsi, 5-10 cm çapında, çiçek tablası kalın, hafifçe çukur, alt kısmı az çok etli olan yeşil veya eflatun - morumsu yaprakçıklarla çevrili. Çiçeklerin hepsi tüpsü ve mor. Meyve kuru ve sert, 6-7 mm uzunluğunda, siyah, ucu beyaz tüylü.
 
Yayılış: Yabani olarak bulunmaz. Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen birçok çeşidi vardır.
 
Yetiştirme koşulları: Denize yakın, sıcak ve az çok gölgeli yerleri tercih eder, soğuktan ve aşırı sıcaktan hoşlanmaz. Derin ve süzek, biraz nemli topraklarda iyi gelişir, ilkbaharda azotlu gübre verilmelidir. İlkbahar sonunda, geceleri sıcaklığın 7°C’nin altına düşmediği günlerde ekilen tohumlarla veya gövde sürgünlerinin ilkbahar veya sonbaharda köklendirilmesiyle çoğaltılır. Tohumlar 2-3 haftada çimlenir. Yetiştirildiği toprakta 3 yılda bir yenileri ile değiştirilmelidir.
 
Kullanılan kısım: Çiçek tablası ve tabanındaki yaprakçıklar, meyve, taban yaprakları (kurutulmuş veya taze)
 
Hasat zamanı: Mart (taban yaprakları), nisan - mayıs (çiçek tablası ve tabanındaki yaprakçıklar), haziran (meyve)
 
İçerik: Glikozitler, aromatik yağlar, enzimler, fenolik maddeler (asitler, flavonoitler, tanenler), fitosteroller, karbonhidratlar (inülin, şekerler), terpenoitler
 
Tıbbi etki: Antiaterosklerotik, antidispeptik, antiemetik, antihiperkolesterolemik, antihiperlipidemik, antioksidan, antiromatizmal, aperitif, dijestif, diüretik, hiperkolesterolemik, hepatoprotektif, hepatostimülan, karminatif, koleretik, spazmolitik
 
Kullanım şekli ve dozu: Taban yaprakları: Tıbbi çay: 5-10 g / gün Tentür (%40): 6 ml / gün
 
Uyarılar: Papatyagillere alerjisi olanların kullanmaması, safra kesesi sorunu olanların hekime danışması gerekir. Sütü mayalayan bir madde içerdiğinden, emzirenlerin dikkatli 
olması gerekir. Nadiren gaz ve şişkinlik sorununa yol açabilir.
 
Yemek olarak kullanımı: Tam olgunlaşmamış çiçekli durumu, durum sapı, olgun çiçek tablası, çiçek tablasını çevreleyen alt kısmı az çok etli olan yeşil veya eflatun - morumsu yaprakçıklar, genç taban ve gövde yaprakları sebze olarak değerlendirilir.
 
Veterinerlikte kullanımı: Küçük hayvanlarda kullanılır.
 
Diğer kullanımları: Yapraklarından gri boyar madde elde edilir.
 
Kaynaklar: Kirchhoff R, Beckers CH, Kirchhoff GM et al. 1994. Phytomedicine 1: 107-15 Kraft K. 1997. Phytomedicine 4(4): 369-78 Li H, Xia N, Brausch I et al. 2004. J Pharmacol Exp Ther 310(3): 926-32 Nassar MI, Mohamed TK, Elshamy AI et al. 2013. J Sci Food Agric 93(10): 2494-501 Xia N, Pautz A, Wollscheid U et al. 2014. Molecules 19(3): 3654-68
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.