MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

ZEYTİN YAPRAĞI

 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Olea europaea L. ssp. europea / Olive tree, true olive / Echter Ölbaum, Olivenbaum / Olivier
 
Botanik özellikler: 10 m yükseklikte, yaprak dökmeyen, yavaş büyüyen, uzun ömürlü bir ağaç. Gövde derin oluklu, grimsi. Yaprakları 4-10 cm, karşılıklı, kısa saplı, derimsi ve üst yüz çıplak, alt yüz yoğun yıldız şeklinde tüylerle kaplı, kenarı alt yüze doğru kıvrık. Mayıs ayında açılan çiçekler 4’er parçalı, yaprakların koltuğunda küçük kümeler halinde, beyaz. Meyve yeşil, etli, olgunlaştıkça pembeye ve nihayet koyu mor - siyah, 2-3 cm, elips şeklinde, tek tohumlu.
 
Yayılış: Anavatanı Doğu Akdeniz (Suriye). Türkiye’de Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri. Yetiştirilir. Doğal yetişme ortamı: 800 m’ye kadar yükseklikte kurak ve güneşli yerler, denize yakın kumlu kalkerli, volkanik topraklar
 
Yetiştirme koşulları: Akdeniz iklimi görülen yerlerde kolaylıkla yetiştirilir. İdeal toprak derin, kalkerli, kumlu, 
killi ve yeterince nemli olandır. Soğuktan etkilenir. Genellikle 0°C’de gelişimi durur. Kuvvetli rüzgardan hoşlanmaz. Tuza toleransı fazladır. Yabani olan alttür (Delice / O. europea subsp. sylvestris) dikenli bir ağaç veya çalı şeklindedir. Aşılama yapılır. Sonbaharda ekilen tohumlar, kışın çelikleme ve dip sürgünleriyle (piç) çoğaltılır.
 
Hasat zamanı: Kasım - aralık (meyve), her zaman (yaprak) İçerik: Acı glikozitler, alkaloitler, mineraller, organik asitler, sabit yağlar (%15-40), vitaminler
 
Kullanılan kısım: Meyve, sabit yağ, yaprak
 
Tıbbi etki: Antibakteriyel, antiagregan, antiarteriyosklerotik, antidiyabetik, antienflamatuvar, antihipertansif, antikanser, antioksidan, antisklerotik, aperitif, diüretik, emolyen, febrifüj, hipotansif, kollagog, laksatif (zayıf), tonik, vazodilatör
 
Kullanım şekli ve dozu: Yaprak: Tıbbi çay (demleme): 6-8 g / gün Yemek olarak kullanımı: Meyveler işlemden geçirildikten sonra yenir. Sabit yağ (zeytinyağı) ise yemeklik olarak değerlendirilir.
 
Veterinerlikte kullanımı: Yaprakları hayvan yemi olarak kullanılır.
 
Diğer kullanımları: Sabit yağı aromatik yağlar için taşıyıcıdır, kozmetikte deriyi besleyici ve nemlendirici olarak değerlendirilir.
 
Kaynaklar: Andreadou I, Iliodromitis EK, Mikros E et al. 2006. J Nutr 136(8): 2213-9 Banaverta-Garcia O, Castilo J, Lorente J et al. 2000. Food Chem 68: 457-62 Bennani-Kabcehi N, Fadhıl H, Cherrah Y et al. 1999. Therapie 54(6): 717-23 Cherif ST, Rahal N, Haoula M et al. 1996. J Pharm Belg 5(2): 69-71 Jemai H, Bouaziz M, Fki I et al. 2008. Chem_Biol Inter 176(2-3): 88-98 Jemai H, Fki I, Bouaziz M et al. 2008. J Agric Food Chem. 56(8): 2630-6 Kelly GS. 1999. Altern Med Rev. 4: 29-36 Kubo A, Lunde CS, Kubo I. 1995. J Agric Food Chem 43: 1629-33 La Tutour, Guedon D. 1992. Phytochem. 31(4): 1173-8 Omar SH. 2010. Saudi Pharm J 18(3): 111-1-21 Owen RW, Mier W, Giacosa A et al. 2000. Food Chem Toxicol 38: 647-59 Perrinjaquet-Mocetti T et al. 2008. Phytother Res 22: 1239-42 Singh I, Mok M, Christensen AM et al. 2008. Nutr Metab Cardiovasc Dis 18(2): 127-32 Zarzuelo A, Duarte J, Jimenez J et al. 1991. Planta Medica 57(9): 417-41
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.