MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

KAPARİ

 
 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Capparis spinosa L. , Caper, caperbush / Echter Kapernstrauch / Caprier
 
Botanik özellikler: 1 m uzunluğunda, uzun, yaprak dökmeyen, köklü çok yıllık bir tür. Gövde zig zag şeklinde ve sürünücü. Yapraklar kısa saplı, almaşık dizilişli, grimsi - yeşil, 1.54 × 1.5-5 cm, çıplak, az çok etli, genellikle yuvarlak ve tabanında bazen kıvrık, 2 dikenli. Çiçekler beyaz veya nadiren pembemsi, 4’er parçalı, 4-6 cm çapında. Meyve etli bir kapsula, uzun saplı, olgunlukta kırmızı. Tohum çok sayıda siyah ve böbrek şeklinde.
 
Yayılış: Kuzey Afrika, Güney Avrupa, Orta Asya. Türkiye’de genellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri.
 
Doğal yetişme ortamı: 250 m’ye kadar yükseklikte denize bakan taşlı yamaçlar, harabeler, duvarlar
 
Yetiştirme koşulları: Bol güneşli, süzek ve kurak toprakları tercih eder, tuza ve rüzgara dayanıklıdır, soğuktan hoşlanmaz. Yazın sürgünlerin nemli ortamlarda köklendirilmesiyle veya tohumla çoğaltılır. Hasat edilen tohumların 24 saat süreyle 40°C suda bırakılması, ardından 2-3 ay buzdolabında saklanması gerekir. Buzdolabından çıkarılan tohumlar ekilmeden önce de 24 saat sıcak suda bekletilir.
 
Kullanılan kısım: Çiçek tomurcukları, kök ve gövde kabuğu, meyve
 
Hasat zamanı: İlkbahar (çiçek tomurcukları), sonbahar (meyve ve kabuklar)
 
İçerik: Alkaloitler, fenolik maddeler (fenolik asitler, flavonoitler), vitaminler (özellikle C)
 
Tıbbi etki: Antiartritik, antibakteriyel, antidiyareik, antifungal, antihemoroidal, antikoagülan, antioksidan, antiviral, aperitif, depüratif, diüretik (kök ve gövde kabuğu), hemostatik (kök kabuğu), immunomodülatör, kolagog, mide ağrısını azaltıcı (çiçek tomurcuğu), kılcal damarların dayanıklılığını arttırıcı (kök kabuğu), tonik, vazokonstrüktif.
 
Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi çay: çiçek tomurcukları (demleme - %2-3): 6-12 g / gün; kök, gövde kabuğu (haşlama - %2-3): 6-12 g / gün
 
Uyarılar: Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
 
Yemek olarak kullanımı: Çiçek tomurcukları ve meyve genellikle salamura şeklinde, aperitif ve lezzet verici olarak kullanılır.
 
Diğer kullanımları: Kök kabukları, kozmetikte kılcal damarları 
güçlendirmek, çatlamalarını önlemek için kullanılır. Uzun olan köklerinden dolayı erozyonla mücadelede faydalanılır.
 
Kaynaklar: Alcántara M, Morales M, Carnés J. 2013. J Investig Allergol Clin Immunol 23(1): 67-9 Arena A, Bisignano G, Pavone B et al. 2008. Phytother Res 22(3): 313-7 Boga C, Forlani L, Calienni R et al. 2011. Nat Prod Res 25(4): 417-21 Cao YL, Li X, Zheng M. 2010. Arch Dermatol Res 302(5): 349-55 Feng X, Lu J, Xin H et al. 2011. Yakugaku Zasshi 131(3): 423-9 Tlili N, Khaldi A, Triki S et al. 2010. Plant Foods Hum Nutr 65(3): 260-5
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.