MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Hamilelikte Bitki Çayı Güvenli Mi?

25-08-2021 17:10
Hamilelikte Bitki Çayı Güvenli Mi?
Çay, dünya çapında en popüler içeceklerden biridir ve birçok kadının hamilelik sırasında keyif almaya devam ettiği bir içecektir. Bazıları, bitki çaylarını hamileliğin artan sıvı ihtiyacını gidermek veya buna yardımcı olmak için içer. Bununla birlikte, kadınların bir kısmı bitki çayını hamilelikle ilgili semptomlar için doğal bir çare olarak veya hamileliğin son haftalarında doğuma hazırlanmak için kullandığı görünmektedir. (1)
Birçoğu, bitki çaylarının doğal olduğu için hamileyken içilmesinin güvenli olduğuna inanabilir. Gerçekte, kadınlar hamilelikleri boyunca bazı bitki çaylarından tamamen kaçınırken belirli çayların alımını azaltmakta fayda görebilirler.
Bu makale, hamile kadınların hangi bitki çaylarını içmeye devam edebilecekleri ve hangilerinden kaçınmak isteyebilecekleri de dahil olmak üzere hamilelik sırasında bitki çaylarının güvenliğini tartışmaktadır.
 


Kafeinli çay alımınızı sınırlayın

Siyah çay yeşil çay, beyaz çay, matcha çayı, chai çayı ve oolong çaylarının tümü Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir . Bu bitki çayları kafein içerir ve doğal bir uyarıcıdır. Gebelik sırasında kullanımı sınırlı olmalıdır.
 

Her biri fincan başına (240 mL) yaklaşık olarak aşağıdaki kafein miktarını içerir. (2,34,5,6):

·   Matcha çayı: 60-80 mg
·   Oolong çayı: 38-58 mg
·   Siyah çay: 47-53 mg
·   Chai çayı : 47-53 mg
·   Beyaz çay: 25-50 mg
·   Yeşil çay: 29-49 mg

Kafein plasentayı kolayca geçebilir ve bebeğinizin olgunlaşmamış karaciğeri onu parçalamakta zorlanır. Bu nedenle, bebeklerin, yetişkinler için güvenli kabul edilen kafein miktarlarından yan etkiler yaşama olasılığı daha yüksektir .


Araştırmalar, hamilelik sırasında çok fazla kafeine maruz kalan bebeklerin erken doğma veya düşük doğum ağırlığı veya doğum kusurları ile doğma riskinin daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir. Hamilelik sırasında yüksek kafein alımı, düşük veya ölü doğum riskini de artırabilir.(7,8,9)
 

Hamile kadınlar kafein alımını günde maksimum 300 mg ile sınırladığında bu riskler en düşük seviyede görünür (8).
 

Bununla birlikte, bazı kadınların genetiği, onları kafeinin kötü etkilerine karşı daha duyarlı hale getirebilir. Örneğin araştırmalar, günde 100-300 mg kafein tüketen kadınların bu küçük oranının 2,4 kat daha yüksek düşük yapma riskine sahip olabileceğini düşündürmektedir (8).
Kafein içeren bitki çayları, kahveden daha az kafein içerir ve genellikle hamilelik sırasında içilmesi güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, günde çok fazla kafein tüketmekten kaçınmak için alımlarının sınırlandırılması gerekebilir (10,11).

ÖZET

Siyah çay, yeşil çay, matcha çayı, oolong çayı, beyaz çay ve chai çayları, hamilelik sırasında sınırlandırılması gereken bir uyarıcı olan kafein içerir. Genel olarak güvenli olmalarına rağmen, kadınlar hamilelik sırasında bu kafeinli çayların günlük alımlarını sınırlamakla fayda görebilirler.
Bazı bitki çaylarının riskli yan etkileri olabilir
Bitki çayları kuru meyvelerden, çiçeklerden, baharatlardan veya bitkilerden yapılır ve bu nedenle kafein içermez. Bununla birlikte, hamilelik sırasında güvenli olmadığı düşünülen ve riskli yan etkilere neden olabilecek başka bileşikler içerebilirler.

 

Düşük veya erken doğum

Düşük veya erken doğum riskinizi artırabilecek çaylar şunlardır (11,12,13,14,15) :
Rezene
Çemen Otu
Adaçayı
Mine Çiçeği
Hodan
Yarpuz
Meyan Kökü
Kekik
Aslan Kuyruğu
Selam Otu
Mavi Kohoş
Karayılan Otu
Akgünlük (Büyük Miktarlarda)
Papatya (Çok Miktarda)
 


Regl kanaması

Adet kanamasını uyarabilen veya artırabilen çaylar şunlardır (12,16,17):
Aslan Kuyruğu
Selam Otu
Akgünlük
 
 

Doğum kusurları
Doğum kusurları riskini artırabilecek çaylar şunlardır (12):
Aslan Kuyruğu
Hodan
 


Diğer yan etkiler
Ayrıca, nadir durumlarda okaliptus çayı bulantı, kusma veya ishale neden olabilir. Dahası, bir vaka raporu, hamilelik sırasında düzenli olarak papatya çayı içmenin bebeğin kalbindeki kan akışının zayıf olmasına neden olabileceğini öne sürüyor (1,12)
Bazı bitki çayları, ilaçlarla etkileşime giren bileşikler de içerebilir. Bu nedenle hamileler, hamileliklerinin herhangi bir döneminde halen tükettikleri veya tüketmeyi planladıkları bitki çaylarını sağlık uzmanlarına bildirmelidirler (1).
Bitkisel çayların güvenliğine ilişkin sınırlı sayıda araştırma nedeniyle, olumsuz yan etkilere ilişkin kanıt bulunmamasının, bitki çaylarının hamilelik sırasında içilmesinin güvenli olduğunun kanıtı olarak görülmemesi gerektiğini unutmayın.
Daha fazlası bilinene kadar, hamile kadınların dikkatli olmaları ve hamilelik sırasında güvenli olduğu henüz bilinmeyen çayları içmekten kaçınmaları en iyisi olabilir (18).

ÖZET

Bazı bitki çayları ileri mide rahatsızlığı, adet kanaması, düşük, doğum kusurları veya erken doğum riski ile bağlantılı olabilir. Hamile kadınların, hamilelik için henüz güvenli kabul edilmeyen tüm çaylardan kaçınması yararına olabilir.
 
 

Bazı çaylar kontamine olabilir
Çaylar kesinlikle test edilmemiştir veya düzenlenmemiştir. Bu, kadınların ağır metaller gibi istenmeyen bileşiklerle kontamine olmuş çayları istemeden içebilecekleri anlamına gelir (19,20)
Çaylar kesinlikle test edilmemiştir veya düzenlenmemiştir. Bu, kadınların ağır metaller gibi istenmeyen bileşiklerle kontamine olmuş çayları istemeden içebilecekleri anlamına gelir (19,20)

Örneğin, bir çalışmada yaygın olarak satılan siyah çay, yeşil çay, beyaz çay ve oolong çayları test edildi. Tüm numunelerin %20'sinin alüminyum ile kontamine olduğu bulundu. Ayrıca, tüm örneklerin %73'ü hamilelik sırasında güvenli olmadığı düşünülen kurşun seviyeleri içeriyordu (21).
Başka bir çalışmada, hamileliğinin ilk üç ayında en fazla yeşil çay ve bitki çayı tüketen kadınların kanında, en az içenlere göre %6-14 daha yüksek kurşun seviyeleri vardı . Bununla birlikte, tüm kan kurşun seviyeleri normal aralıkta kaldı (20).

Düzenleme olmaması nedeniyle, etikette listelenmeyen bileşenleri içeren bitki çayları riski de vardır. Bu, hamile kadınların, yukarıda sıralananlar gibi istenmeyen bir bitki ile lekelenmiş bir çayı istemeden tüketme riskini artırır.

Bu riski ortadan kaldırmak şu anda mümkün değil. Ancak, yalnızca saygın markalardan bitki çayı satın alarak bu riski en aza indirebilirsiniz.
Dahası, çayları, hamilelik sırasında kontrendike olabilecek çay yaprakları ile bitişik dökme kutulardan, toplu olarak satın almamak muhtemelen en iyisidir. Çünkü karıştırılma riski daha yüksektir.


ÖZET
Çay üretimi düzenlenmemiştir. Sonuç olarak, çaylar, kötü gebelik sonuçlarıyla bağlantılı ağır metaller veya şifalı bitkiler gibi istenmeyen bileşiklerle lekelenebilir.

 
 

Hamilelik sırasında güvenli olabilecek çaylar
Çoğu kafeinli çay, bir kadının günlük toplam kafein alımının 300 mg'ı aşmasına neden olmadığı sürece hamilelik sırasında içilmesi güvenli kabul edilir (8,11).

Kafeine özellikle duyarlı olan kadınlar, günde maksimum 100 mg kafeinle sınırlamakta fayda görebilirler (8).

Bitkisel çaylar söz konusu olduğunda, hamilelik sırasındaki etkileriyle ilgili çok fazla araştırma yoktur. Bu nedenle, çoğu sağlık uzmanı hamile kadınlara, gıdalarda bulacağından daha fazla miktarda bitki tüketmekten kaçınmalarını tavsiye eder (1,12,18).

Bununla birlikte, birkaç araştırmaya göre, aşağıdaki bileşenleri içeren bitki çaylarının hamilelik sırasında tüketilmesi güvenli olabilir:
Ahududu yaprağı: Bu bitki çayı  güvenli kabul edilir ve doğumu kısalttığına ve rahmin doğum için hazırlanmasına yardımcı olduğuna inanılır. Araştırmalar, doğumun ikinci aşamasının süresini sadece yaklaşık 10 dakika kısaltabileceğini gösteriyor (11,22).

Nane: Bu çay muhtemelen güvenli kabul edilir ve gaz, mide bulantısı, mide ağrısı veya mide ekşimesinin giderilmesine yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır. Ancak, bu faydaları destekleyecek hiçbir çalışma bulunamadı (12).

Zencefil: Zencefil, hamilelik sırasında en çok çalışılan bitki ilaçlarından biridir ve muhtemelen güvenli kabul edilir. Araştırmalar mide bulantısını ve kusmayı azalttığını, ancak kuru olarak tüketildiğinde günde 1 gramı geçmemesi gerektiğini öne sürüyor (1,12).

Limon melisa otu: Bu çay muhtemelen güvenli kabul edilir ve yaygın olarak kaygı, sinirlilik ve uykusuzluğu gidermek için kullanılır. Bununla birlikte, bu kullanımları destekleyecek hiçbir çalışma bulunamamıştır ve hamilelikte güvenliği araştırılmamıştır (11).

Genellikle güvenli kabul edilse de, ahududu yaprağı rahim kasılmalarını teşvik edebilirken, nane adet akışını uyarabilir. Bu nedenle, bu çayların hamileliğin ilk üç ayında güvenli olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar var (12,23).

Bu nedenle, hamileliğin ilk 12 haftasında bu iki çayı içmekten kaçınmak en iyisi olabilir.


ÖZET
Hamilelik sırasında muhtemelen güvenli veya muhtemelen güvenli olduğu düşünülen bitki çayları arasında ahududu yaprağı, nane, zencefil ve limon melisa çayları bulunur. Bununla birlikte, hamileliğin ilk üç ayında ahududu yaprağı ve nane çaylarından kaçınmak en iyisi olabilir.
Yaygın popülerliklerine rağmen, tüm çaylar hamilelik için güvenli sayılmaz.
Siyah çay, yeşil çay, beyaz çay, matcha çayı ve chai çayları gibi kafeinli çaylar genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, aşırı miktarda kafein almaktan kaçınmak için alımlarının sınırlandırılması gerekebilir.
Çoğu bitki çayından kaçınılmalıdır. Ahududu yaprağı, nane, zencefil ve melisa çayı şu anda potansiyel olarak güvenli kabul edilenlerdir. Bununla birlikte, kadınlar hamileliğin ilk üç ayında ilk ikisinden kaçınmaktan fayda görebilirler.
 

DR. ECZ.ABDÜSSAMED AKŞİT
TIBBİ MİKROBİYOLOJİ VE PARAZİTOLOJİ UZMANI
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.
Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©


Kaynaklar:
1. Illamola SM, Amaeze OU, Krepkova LV, et al. Use of Herbal Medicine by Pregnant Women: What Physicians Need to Know. Front Pharmacol. 2020;10:1483. Published 2020 Jan 9. doi:10.3389/fphar.2019.01483
2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173227/nutrients
3. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174120/nutrients
4. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171917/nutrients
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28640307/
6. Boros K, Jedlinszki N, Csupor D. Theanine and Caffeine Content of Infusions Prepared from Commercial Tea Samples. Pharmacogn Mag. 2016;12(45):75-79. doi:10.4103/0973-1296.176061
7. Rhee J, Kim R, Kim Y, et al. Maternal Caffeine Consumption during Pregnancy and Risk of Low Birth Weight: A Dose-Response Meta-Analysis of Observational Studies. PLoS One. 2015;10(7):e0132334. Published 2015 Jul 20. doi:10.1371/journal.pone.0132334
8. Wikoff D, Welsh BT, Henderson R, Brorby GP, Britt J, Myers E, Goldberger J, Lieberman HR, O'Brien C, Peck J, Tenenbein M, Weaver C, Harvey S, Urban J, Doepker C. Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food Chem Toxicol. 2017 Nov;109(Pt 1):585-648. doi: 10.1016/j.fct.2017.04.002. Epub 2017 Apr 21. PMID: 28438661.
9. Doepker C, Franke K, Myers E, Goldberger JJ, Lieberman HR, O'Brien C, Peck J, Tenenbein M, Weaver C, Wikoff D. Key Findings and Implications of a Recent Systematic Review of the Potential Adverse Effects of Caffeine Consumption in Healthy Adults, Pregnant Women, Adolescents, and Children. Nutrients. 2018 Oct 18;10(10):1536. doi: 10.3390/nu10101536. PMID: 30340340; PMCID: PMC6212940.
10.  Ahmed M, Hwang JH, Choi S, Han D. Safety classification of herbal medicines used among pregnant women in Asian countries: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):489. Published 2017 Nov 14. doi:10.1186/s12906-017-1995-6
11.  Kennedy DA, Lupattelli A, Koren G, Nordeng H. Safety classification of herbal medicines used in pregnancy in a multinational study. BMC Complement Altern Med. 2016;16:102. Published 2016 Mar 15. doi:10.1186/s12906-016-1079-z
12.  Ahmed M, Hwang JH, Choi S, Han D. Safety classification of herbal medicines used among pregnant women in Asian countries: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):489. Published 2017 Nov 14. doi:10.1186/s12906-017-1995-6
13.  Samavati R, Ducza E, Hajagos-Tóth J, Gaspar R. Herbal laxatives and antiemetics in pregnancy. Reprod Toxicol. 2017 Sep;72:153-158. doi: 10.1016/j.reprotox.2017.06.041. Epub 2017 Jun 10. PMID: 28610933.
14.  Gholami F, Neisani Samani L, Kashanian M, Naseri M, Hosseini AF, Hashemi Nejad SA. Onset of Labor in Post-Term Pregnancy by Chamomile. Iran Red Crescent Med J. 2016;18(11):e19871. Published 2016 May 14. doi:10.5812/ircmj.19871
15.  John LJ, Shantakumari N. Herbal Medicines Use During Pregnancy: A Review from the Middle East. Oman Med J. 2015;30(4):229-236. doi:10.5001/omj.2015.48
16.  Kennedy DA, Lupattelli A, Koren G, Nordeng H. Safety classification of herbal medicines used in pregnancy in a multinational study. BMC Complement Altern Med. 2016 Mar 15;16:102. doi: 10.1186/s12906-016-1079-z. PMID: 26980526; PMCID: PMC4793610.
17.  Kennedy DA, Lupattelli A, Koren G, Nordeng H. Safety classification of herbal medicines used in pregnancy in a multinational study. BMC Complement Altern Med. 2016;16:102. Published 2016 Mar 15. doi:10.1186/s12906-016-1079-z
18.  Muñoz Balbontín Y, Stewart D, Shetty A, Fitton CA, McLay JS. Herbal Medicinal Product Use During Pregnancy and the Postnatal Period: A Systematic Review. Obstet Gynecol. 2019;133(5):920-932. doi:10.1097/AOG.0000000000003217
19.  Habs M, Binder K, Krauss S, et al. A Balanced Risk-Benefit Analysis to Determine Human Risks Associated with Pyrrolizidine Alkaloids (PA)-The Case of Tea and Herbal Infusions. Nutrients. 2017;9(7):717. Published 2017 Jul 7. doi:10.3390/nu9070717
20.  Colapinto CK, Arbuckle TE, Dubois L, Fraser W. Is there a relationship between tea intake and maternal whole blood heavy metal concentrations?. J Expo Sci Environ Epidemiol. 2016;26(5):503-509. doi:10.1038/jes.2015.86
21.  Schwalfenberg G, Genuis SJ, Rodushkin I. The benefits and risks of consuming brewed tea: beware of toxic element contamination. J Toxicol. 2013;2013:370460. doi:10.1155/2013/370460
22.  Dante G, Pedrielli G, Annessi E, Facchinetti F. Herb remedies during pregnancy: a systematic review of controlled clinical trials. J Matern Fetal Neonatal Med. 2013 Feb;26(3):306-12. doi: 10.3109/14767058.2012.722732. Epub 2012 Oct 24. PMID: 22928540.
23.  Holst L, Wright D, Haavik S, Nordeng H. Safety and efficacy of herbal remedies in obstetrics-review and clinical implications. Midwifery. 2011 Feb;27(1):80-6. doi: 10.1016/j.midw.2009.05.010. Epub 2009 Sep 25. PMID: 19782445.
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.