MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

19-10-2022 18:59
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelikte İYE Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelik sırasında İYE'ler neden yaygındır?
İYE hamilelik sırasında yaygındır. Bunun nedeni, büyüyen fetüsün mesaneye ve idrar yoluna baskı uygulayabilmesidir. Bu, bakterileri hapseder veya idrarın sızmasına neden olur.

Dikkate alınması gereken fiziksel değişiklikler de vardır. Altı haftalık gebeliğin hemen hemen tümünde, üretra genişlediğinde ve doğuma kadar genişlemeye devam ettiğinde, neredeyse tüm hamile kadınlar üreteral genişleme yaşarlar.

Daha büyük idrar yolu, artan mesane hacmi ve azalmış mesane tonu ile birlikte idrarın üretrada daha durgun olmasına neden olur. Bu, bakterilerin büyümesini sağlar.

Daha da kötüsü, hamile bir kadının idrarı daha konsantre hale gelir. Ayrıca belirli hormon ve şeker türleri vardır. Bunlar bakteri üremesini teşvik edebilir ve vücudunuzun içeri girmeye çalışan "kötü" bakterilerle savaşma yeteneğini azaltabilir.

Semptomlar neler?
Bir İYE'nin belirtileri ve semptomları şunları içerir:

yanma veya ağrılı idrara çıkma
bulutlu veya kanlı idrar
pelvik veya bel ağrısı
sık idrara çıkma
sık idrara çıkmanız gerektiği hissi
ateş
mide bulantısı ya da kusma
Hamile kadınların yüzde 2 ila 10'u İYE geçirir. Daha da endişe verici olan, İYE'ler hamilelik sırasında sıklıkla tekrarlama eğilimindedir.

Daha önce İYE geçirmiş kadınlar, hamilelik sırasında onları almaya daha yatkındır. Aynı şey birkaç çocuğu olan kadınlar için de geçerli.

İYE hamilelik sırasında tehlikeli midir?
Hamilelik sırasında herhangi bir enfeksiyon, siz ve bebeğiniz için son derece tehlikeli olabilir. Çünkü enfeksiyonlar erken doğum riskini artırır.

Hamilelik sırasında tedavi edilmeyen bir İYE'nin doğumdan sonra da hasara yol açabileceğini zor yoldan öğrendim. İlk kızımı doğurduktan sonra, eve geldikten sadece 24 saat sonra 41˚c'ye yaklaşan bir ateşle uyandım.

Piyelonefrit denen bir durum olan teşhis edilmemiş bir İYE'den kaynaklanan şiddetli bir enfeksiyonla hastaneye geri döndüm. Piyelonefrit hem anne hem de bebek için hayatı tehdit eden bir hastalık olabilir. Böbreklerime yayılmıştı ve sonuç olarak kalıcı hasar gördüler.

Hikayeden çıkarılacak ders? Hamilelik sırasında herhangi bir İYE semptomunuz varsa doktorunuza bildirin. Size antibiyotik reçete edildiyse, bu enfeksiyonu ortadan kaldırmak için her hapı aldığınızdan emin olun.

Tedavi seçenekleri nelerdir?
Hamileliğiniz sırasında İYE'leri önlemeye yardımcı olabilirsiniz:

özellikle cinsel ilişkiden önce ve sonra mesanenizi sık sık boşaltmak
sadece pamuklu iç çamaşırı giymek
gece iç çamaşırı takmak
duşlardan, parfümlerden veya spreylerden kaçınmak
sulu kalmak için bol su içmek
genital bölgede sert sabunlardan veya vücut yıkamasından kaçınmak
Hamilelik sırasında çoğu İYE, bir antibiyotik kürü ile tedavi edilir. Doktorunuz hamilelik için güvenli ancak vücudunuzdaki bakterileri öldürmede hala etkili olan bir antibiyotik reçete edecektir.

UTI'niz bir böbrek enfeksiyonuna ilerlemişse, daha güçlü bir antibiyotik almanız veya intravenöz (IV) bir versiyon uygulamanız gerekebilir.
 

Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!

‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©

İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.