MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağının Bilimsel Kanıtlara Dayanan Sağlığa 10 Temel Faydası

26-07-2021 14:50
Hindistan Cevizi Yağının Bilimsel Kanıtlara Dayanan Sağlığa 10 Temel Faydası


 

Ülkemizde Hindistan cevizi yağı süper gıda olarak yaygın bir şekilde satılmaktadır.

Hindistan cevizi yağındaki yağ asitlerinin benzersiz kombinasyonu, yağ kaybını, kalp sağlığını ve beyin işlevini artırma gibi sağlığınız üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.

İşte hindistancevizi yağının bilimsel kanıtlara dayanan 10 sağlık faydasını sizler için toparladık.

1. Yağ Yakımını Teşvik Edebilir

Obezite, günümüzde Dünyayı etkileyen en büyük sağlık sorunlarından biridir.

Bazı insanlar obezitenin sadece ne kadar kalori aldığıyla ilgili olduğunu düşünürken, bu kalorilerin kaynağı da önemlidir. Farklı gıdalar vücudunuzu ve hormonlarınızı farklı şekillerde etkiler.

Hindistan cevizi yağındaki MCT'ler, uzun zincirli yağ asitlerine kıyasla vücudunuzun yaktığı kalori miktarını artırabilir (1).

Bir çalışma, günde 15-30 gram orta zincirli trigliseritler MCT yemenin 24 saatlik enerji harcamasını %5 artırdığını buldu (2).

Bununla birlikte, bu çalışmalar özellikle Hindistan cevizi yağının etkilerine bakmadı. Hindistan cevizi yağının sadece yaklaşık %14'ünü oluşturan laurik asit hariç MCT'lerin sağlık üzerindeki etkilerini incelediler (3).

Şu anda hindistancevizi yağı yemenin harcadığınız kalori miktarını artıracağına dair iyi bir kanıt yok.

Hindistan cevizi yağının çok yüksek kalorili olduğunu ve çok miktarda tüketildiğinde kolayca kilo alımına yol açabileceğini unutmayın.

ÖZET Araştırmalar, MCT'lerin 24 saat boyunca yakılan kalori sayısını %5'e kadar artırabildiğini belirtiyor. Bununla birlikte, hindistancevizi yağının kendisi aynı etkiye sahip olmayabilir.

2. Kalp Sağlığını Artırabilir

Hindistan cevizi, sağlık bilincine sahip insanların ana tüketiciler olduğu Batı dünyasında nadir görülen bir besindir.

Bununla birlikte, dünyanın bazı bölgelerinde hindistancevizi yağı yüklü olan hindistancevizi, insanların nesiller boyu beslendiği bir temel gıda maddesidir.

Örneğin, 1981'de yapılan bir araştırma, Güney Pasifik'teki bir ada zinciri olan Tokelau'nun nüfusunun, kalorilerinin %60'ından fazlasını hindistan cevizinden elde ettiğini kaydetti. Araştırmacılar sadece genel sağlığın iyi olduğunu değil, aynı zamanda kalp hastalığı oranlarının da çok düşük olduğunu bildirdi (4).

Papua Yeni Gine'deki Kitavan halkı da yumrular, meyveler ve balıkların yanı sıra çok fazla hindistancevizi yiyor ve çok az felç veya kalp hastalığı var.

ÖZET Dünyanın dört bir yanındaki birçok popülasyon, nesiller boyunca önemli miktarda hindistancevizi yiyerek gelişti ve araştırmalar, kalp sağlığının iyi olduğunu gösteriyor.

 3. Sağlıklı yağ asitleri içerir

Hindistan cevizi yağı bazı doymuş yağlarda yüksektir. Bu yağlar, diğer diyet yağlarının çoğuna kıyasla vücutta farklı etkilere sahiptir.

Hindistan cevizi yağındaki yağ asitleri vücudunuzu yağ yakmaya teşvik edebilir ve vücudunuza ve beyninize hızlı enerji sağlar. Ayrıca kanınızdaki HDL (iyi) kolesterolü yükselterek kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir (5).

Diyet yağlarının çoğu, uzun zincirli trigliseritler (LCT'ler) olarak kategorize edilirken, hindistancevizi yağı, daha kısa yağ asidi zincirleri olan bazı orta zincirli trigliseritler (MCT'ler) içerir (6).

MCT'leri yediğinizde, doğrudan karaciğerinize gitme eğilimindedirler. Vücudunuz onları hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanır veya ketonlara dönüştürür.

Ketonların beyniniz için güçlü faydaları olabilir ve araştırmacılar epilepsi, Alzheimer hastalığı ve diğer durumlar için bir tedavi olarak ketonları inceliyorlar.

ÖZET Hindistan cevizi yağı, vücudunuzun diğer yağların çoğundan farklı şekilde metabolize ettiği bir yağ türü olan MCT'lerde yüksektir. MCT'ler, hindistancevizi yağının sağlık yararlarının çoğundan sorumludur.

4. Antimikrobiyal etkileri olabilir

Laurik asit, hindistancevizi yağındaki yağ asitlerinin yaklaşık %50'sini oluşturur (7).

Vücudunuz laurik asidi sindirdiğinde, monolaurin adı verilen bir madde oluşturur. Hem laurik asit hem de monolaurin bakteri, virüs ve mantar gibi zararlı patojenleri öldürebilir (8).

Örneğin, test tüpü çalışmaları, bu maddelerin staphphlococus enfeksiyonlarına neden olan Staphylococcus aureus bakterisini ve insanlarda yaygın bir maya enfeksiyonu kaynağı olan Candida albicans mayasını öldürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir (9,10).

Araştırmacılar kanıtları zayıf bulsa da hindistancevizi yağının gargara olarak kullanılmasının – yağ çekme adı verilen bir süreç – ağız hijyenine fayda sağladığına dair bazı kanıtlar da var (11).

Hindistan cevizi yağının soğuk algınlığı veya diğer iç enfeksiyon riskinizi azalttığına dair bir kanıt yok.

ÖZET Hindistan cevizi yağının gargara olarak kullanılması ağız enfeksiyonlarını önleyebilir, ancak daha fazla kanıt gereklidir.

5. Açlığı azaltabilir

MCT' lerin ilginç bir özelliği, açlığı azaltabilmeleridir.

Bu, vücudunuzun yağları metabolize etme şekliyle ilgili olabilir, çünkü ketonlar kişinin iştahını azaltabilir (12).

Bir çalışmada, 6 sağlıklı erkek, değişen miktarlarda MCT ve LCT yedi. En çok MCT yiyenler günde daha az kalori aldılar (13).

14 sağlıklı erkekte yapılan bir başka çalışma, kahvaltıda en çok MCT yiyenlerin öğle yemeğinde daha az kalori aldığını bildirdi (14).

Bu çalışmalar küçük ölçekliydi ve çok kısa bir zaman ölçeğine sahipti. Bu etki uzun vadede devam ederse, birkaç yıl içinde vücut ağırlığının azalmasına neden olabilir.

Hindistan cevizi yağı, MCT'lerin en zengin doğal kaynaklarından biri olmasına rağmen, hindistancevizi yağı alımının iştahı diğer yağlardan daha fazla azalttığına dair bir kanıt yoktur.

Aslında, bir çalışma hindistancevizi yağının MCT yağından daha az dolgun olduğunu bildirmektedir (15).

ÖZET MCT'ler iştahı önemli ölçüde azaltabilir ve bu da uzun vadede vücut ağırlığının azalmasına neden olabilir.

6. Nöbetleri azaltabilir

Araştırmacılar şu anda çeşitli bozuklukları tedavi etmek için karbonhidratta çok düşük ve yağda yüksek olan ketojenik diyeti inceliyorlar.

Bu diyetin en iyi bilinen terapötik kullanımı, çocuklarda ilaca dirençli epilepsiyi tedavi etmektir.

Diyet, epilepsili çocuklarda, birden fazla ilaç türüyle başarılı olamayanlarda bile nöbet oranını önemli ölçüde azaltır. Araştırmacılar neden olduğundan emin değiller.

Karbonhidrat alımını azaltmak ve yağ alımını artırmak, kandaki keton konsantrasyonlarının büyük ölçüde artmasına neden olur.

Hindistan cevizi yağındaki MCT'ler karaciğerinize taşınıp ketonlara dönüştüğü için, sağlık uzmanları, ketozu indüklemek ve epilepsi tedavisine yardımcı olmak için MCT'leri ve daha cömert bir karbonhidrat ödeneğini içeren değiştirilmiş bir keto diyeti kullanabilir (16,17).

ÖZET Hindistan cevizi yağındaki MCT'ler, epilepsili çocuklarda nöbetleri azaltmaya yardımcı olabilecek keton cisimlerinin kan konsantrasyonunu artırabilir.

7. HDL (İYİ) kolesterolü yükseltebilir

Hindistan cevizi yağı, vücudunuzdaki HDL (iyi) kolesterol seviyelerini artıran doğal doymuş yağlar içerir. Ayrıca LDL (kötü) kolesterolü daha az zararlı bir forma dönüştürmeye yardımcı olabilirler.

Birçok uzman, HDL'yi artırarak, hindistancevizi yağının diğer birçok yağa kıyasla kalp sağlığını artırabileceğine inanıyor.

40 kadında yapılan bir çalışmada, hindistancevizi yağı, soya fasulyesi yağına kıyasla HDL'yi artırırken, toplam ve LDL (kötü) kolesterolü düşürdü (18).

116 yetişkin üzerinde yapılan bir başka çalışma, hindistancevizi yağı içeren bir diyet programının ardından koroner arter hastalığı olan kişilerde HDL (iyi) kolesterol düzeylerini yükselttiğini gösterdi (19).

ÖZET Birkaç çalışma, hindistancevizi yağının, iyileştirilmiş metabolik sağlık ve daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı olan HDL (iyi) kolesterolün kan seviyelerini yükseltebileceğini göstermiştir.

8. Cildinizi, saçınızı ve dişlerinizi koruyabilir

Hindistan cevizi yağının yemekle ilgisi olmayan birçok kullanımı vardır.

Birçok insan, cilt ve saçlarının sağlığını ve görünümünü iyileştirmek için kozmetik amaçlı kullanır.

Araştırmalar, hindistancevizi yağının kuru cildin nem içeriğini iyileştirebileceğini ve egzama semptomlarını azaltabileceğini gösteriyor (20,21).

Hindistan cevizi yağı da saç hasarına karşı koruma sağlayabilir. Bir çalışma, güneşin ultraviyole (UV) ışınlarının yaklaşık %20'sini bloke ederek zayıf bir güneş kremi olarak çalışabileceğini gösteriyor (22,23).

Hindistan cevizi yağını gargara gibi ağzınızda çalkalamayı içeren yağ çekme, ağızdaki bazı zararlı bakterileri öldürebilir. Bu, diş sağlığını iyileştirebilir ve ağız kokusunu azaltabilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır (24,25).

ÖZET İnsanlar hindistancevizi yağını ciltlerine, saçlarına ve dişlerine uygulayabilirler. Araştırmalar, cilt nemlendiricisi olarak çalıştığını, cilt hasarına karşı koruduğunu ve ağız sağlığını iyileştirdiğini gösteriyor.

9. Alzheimer Hastalığında Beyin Fonksiyonunu Artırabilir

Alzheimer hastalığı demansın en yaygın nedenidir. Genellikle yaşlı yetişkinleri etkiler (26).

Bu durum beyninizin enerji için glikoz kullanma yeteneğini azaltır.

Araştırmacılar, ketonların, Alzheimer hastalığının semptomlarını azaltmak için bu arızalı beyin hücreleri için alternatif bir enerji kaynağı sağlayabileceğini öne sürdüler (27).

2006 tarihli bir araştırmanın yazarları, MCT' lerin daha hafif Alzheimer hastalığı formları olan kişilerde beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini bildirdi (28).

Yine de araştırmalar henüz başlangıç ​​aşamasındadır ve hindistancevizi yağının kendisinin bu hastalıkla mücadele ettiğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.

ÖZET Erken çalışmalar, MCT'lerin kandaki keton seviyelerini artırabileceğini ve potansiyel olarak Alzheimer semptomlarını hafifletebileceğini düşündürmektedir. Yine de, daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

10. Zararlı karın yağını azaltmaya yardımcı olabilir

Hindistan cevizi yağındaki bazı yağ asitleri iştahı azaltıp yağ yakımını artırabileceğinden kilo vermenize de yardımcı olabilir.

Karın yağı veya visseral yağ, karın boşluğuna ve organlarınızın etrafına yerleşir. MCT’ler, LCT'lere kıyasla göbek yağını azaltmada özellikle etkili görünmektedir (29).

En zararlı tip olan karın yağı, birçok kronik hastalıkla bağlantılıdır.

Bel çevresi, karın boşluğundaki yağ miktarı için kolay ve doğru bir belirteçtir.

Abdominal obezitesi olan 40 kadında yapılan 12 haftalık bir çalışmada, günde 2 yemek kaşığı (30 mL) hindistancevizi yağı alanların hem Vücut Kitle İndeksi'nde (BMI) hem de bel çevresinde önemli bir azalma oldu (30).

Bu arada, obezitesi olan 20 erkekte 4 haftalık bir çalışma, günde 2 yemek kaşığı (30 mL) hindistancevizi yağı aldıktan sonra bel çevresinde 1,1 inç (2.86 cm) azalma kaydetti (31).

Hindistan cevizi yağının kalorisi hala yüksektir, bu yüzden onu idareli kullanmalısınız. Diğer pişirme yağlarınızdan bazılarını hindistancevizi yağı ile değiştirmek, küçük bir kilo kaybı faydası sağlayabilir, ancak kanıtlar genel olarak tutarsızdır (32).

DR. ECZ.ABDÜSSAMED AKŞİT

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ VE PARAZİTOLOJİ UZMANI

Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.

 Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!

İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

 ‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website yada makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©

 

 

KAYNAKLAR :

1-Mumme K, Stonehouse W. Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):249-63. doi: 10.1016/j.jand.2014.10.022. PMID: 25636220.

2-Dulloo AG, Fathi M, Mensi N, Girardier L. Twenty-four-hour energy expenditure and urinary catecholamines of humans consuming low-to-moderate amounts of medium-chain triglycerides: a dose-response study in a human respiratory chamber. Eur J Clin Nutr. 1996 Mar;50(3):152-8. PMID: 8654328.

3-https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171412/nutrients

4-https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/hdl-good-ldl-bad-cholesterol-and-triglycerides

5-https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/hdl-good-ldl-bad-cholesterol-and-triglycerides

6-Boateng L, Ansong R, Owusu WB, Steiner-Asiedu M. Coconut oil and palm oil's role in nutrition, health and national development: A review.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.