MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

İltihap Sökücü 5 Güçlü Çay

14-09-2021 13:15
İltihap Sökücü 5 Güçlü Çay
Bitkiler, otlar ve baharatlar yüzyıllardır tıbbi olarak kullanılmıştır.
Hücrelerinizde oksidatif hasarı önleyebilen ve iltihabı azaltabilen güçlü bitki bileşikleri veya fitokimyasallar içerirler.
Anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle, bazı bitkiler iltihaplanmanın neden olduğu ağrıyı hafifletebilir. Ayrıca, tetiklediği belirli hastalıkların yönetilmesine de yardımcı olabilirler.
Bu bitkilerden, otlardan ve baharatlardan yapılan çayları içmek, faydalarından yararlanmanın kolay bir yoludur.
 
İşte iltihapla savaşabilecek 6 güçlü çay.
 
 

1. Yeşil çay (Camellia sinensis L.)

 
Yeşil çay, siyah çay ile aynı çalıdan gelir, ancak yapraklar farklı şekilde işlenir ve bu işlem yeşil renklerini korumalarına izin verir.
Yeşil çaydaki sağlığı geliştirici bileşikler, polifenoller olarak adlandırılır ve bunlardan epigallocatechin-3-gallate (EGCG) en güçlüsüdür (1).
EGCG, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları ile ilişkili bazı alevlenmelerin hafifletilmesine yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir (1,2).
Geleneksel ilaçlara yanıt vermeyen ülseratif kolitli kişilerde 56 günlük bir çalışmada, EGCG bazlı bir ilaçla tedavi, plasebo grubunda hiçbir iyileşme olmamasına kıyasla semptomları %58,3 oranında iyileştirdi (2).
Yeşil çayın ayrıca kalp hastalığı, Alzheimer ve hatta bazı kanserler gibi iltihap kaynaklı durumları da azalttığı görünüyor (1)
Yeşil çayı demlemek için, bir çay poşeti veya gevşek çay yapraklarını bir çay demleme cihazında beş dakika demleyin. Matcha çayı tozu, ince öğütülmüş yeşil çay yapraklarıdır ve bir kaşık dolusu sıcak suya veya süte karıştırabilirsiniz.
Yeşil çay çoğu insan için güvenli olsa da, bazı insanlarda uykuyu olumsuz yönde etkileyebilecek kafein içerir. Ayrıca, bu içeceğin büyük miktarlarda içilmesi demir emilimini engelleyebilir (3).
Ek olarak, yeşil çaydaki bileşikler, asetaminofen, kodein, verapamil, nadolol, tamoksifen ve bortezomib dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle özellikle çok fazla içiyorsanız sağlık uzmanınız doktorunuza danışın (4).
 
 
ÖZET
 
Yeşil çay ve matcha çayları, İBH'ler ve diğer iltihaplanmaya bağlı kronik durumlar ile ilişkili iltihabı ve semptomları azaltabilen anti-inflamatuar polifenol EGCG kaynaklarıdır.
 
 
 

2. Zerdeçal (Curcuma longa)


Zerdeçal, genellikle kurutulup baharat haline getirilen yenilebilir bir kök veya köksap olan çiçekli bir bitkidir. Kök aynı şekilde soyulabilir ve kıyılabilir.
Zerdeçaldaki aktif bileşen, birçok sağlık yararı ile bilinen sarı bir bileşik olan kurkumindir . Bu duruma yol açan bazı yolları kesintiye uğratarak iltihabı ve ağrıyı azaltır (5).
Zerdeçal ve kurkumin, romatoid artrit, IBH ve kalp hastalığı gibi kronik inflamatuar hastalıklar üzerindeki etkileri açısından incelenmiştir. Ayrıca, her ikisi de iltihaplanmanın neden olduğu, egzersiz sonrası artritik eklem ağrısını ve kas ağrısını hafifletebilirler (6,7,8).
Osteoartrit kaynaklı ağrı ve iltihabı olan kişilerde yapılan 6 günlük bir çalışmada, günde 3 kez bölünmüş dozlarda 1.500 mg curcumin almak, plaseboya kıyasla ağrıyı önemli ölçüde azalttı ve fiziksel işlevi iyileştirdi (8).
20 aktif erkekte yapılan bir başka çalışma, 400 mg kurkumin almanın egzersiz sonrası kas ağrısını ve kas hasarını plaseboya kıyasla azalttığını gösterdi (8).
Bununla birlikte, bu çalışmalarda yüksek dozlarda konsantre kurkumin kullanılmıştır, bu nedenle zerdeçal çayı içmenin aynı etkiye sahip olup olmayacağı belirsizdir (8).
Zerdeçal çayı denemek isterseniz, 1 çay kaşığı toz zerdeçal veya soyulmuş, rendelenmiş zerdeçal kökünü 2 su bardağı (475 ml) su ile bir tencerede yaklaşık 10 dakika kaynatın. Daha sonra katıları süzün ve tatlandırmak için limon veya bal ekleyin.
Kurkumin biraz karabiberle daha iyi emilir , bu nedenle çayınıza bir tutam ekleyin (5).
 
 
ÖZET
 
Zerdeçaldaki aktif bileşen olan kurkumin, yüksek dozlarda alındığında iltihabı ve ağrıyı hafifletebilir. Ancak, zerdeçal çayındaki miktarın aynı etkiye sahip olup olmayacağı belli değil.
 
 
 

3. Zencefil (Zingiber officinale)


Zencefilde 50'den fazla farklı antioksidan bileşik tanımlanmıştır . Birçoğu vücudunuzdaki proinflamatuar maddeler olan sitokinlerin üretimini en aza indirir (9).
Diyabetli kişilerde yapılan 12 haftalık bir çalışmada, günde 1.600 mg zencefil almanın, plaseboya kıyasla açlık kan şekerini, toplam kolesterolü, trigliseritleri ve C-reaktif protein (CRP) dahil inflamatuar kan belirteçlerini azalttığı görülmüştür (10).
Benzer şekilde, 3 ay boyunca günde 1.000 mg zencefil almak, osteoartritli kişilerde inflamatuar belirteçleri önemli ölçüde azalttığı görülmüştür (11).
Yine de, bu araştırmalar zencefil çayı değil, yüksek dozda zencefil kullandı. Bu nedenle, zencefil çayı içmenin aynı etkilere sahip olup olmayacağı belirsizdir.
Hafif tatlı ve baharatlı tadı nedeniyle zencefil çayı lezzetlidir. 1 yemek kaşığı taze, soyulmuş zencefil veya 1 çay kaşığı toz zencefili 2 su bardağı (475 ml) su ile kaynatın. 10 dakika sonra süzün ve limon veya bal ile karıştırarak afiyetle için.
 
 
 
ÖZET
 
Zencefil, vücudunuzdaki proinflamatuar maddelerin üretimini sınırlayan bileşikler içerir. Kan şekeri ve kolesterol düzeyleri için faydaları vardır ve artritle ilgili ağrı ve iltihabı azaltabilir.
 
 
 

4. Kuşburnu (Rosa canina)


Kuşburnu, bir gül çalısının çiçeklerini kaybetmesinden sonra kalan mercan kırmızısı, yuvarlak, yenilebilir sözde meyvelerdir.
Beta karoten. C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere antioksidanlarla dolu oldukları için 2000 yıldan fazla bir süredir bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadırlar ( 12).
Kuşburnu, hücrelerinizi hasardan koruyan güçlü anti-inflamatuar antioksidanlar olan fenolik bileşikler içerir (15).
Çalışmalar, kuşburnu tozunun, pro-inflamatuar sitokin kimyasallarının üretimini sınırlayarak romatoid artrit ile ilgili ağrı ve diğer semptomları azalttığını göstermektedir (13).
Kuşburnu ayrıca triterpenoik asitler, ursolik asit, oleanolik asit ve betulinik asit gibi sağlıklı yağ bileşikleri içerir. Bunlar, iltihabı ve ağrıyı tetikleyen cox-1 ve cox-2 enzimlerini inhibe eder (13).
Kuşburnu çayı yapmak için yaklaşık 10 adet bütün, taze veya kurutulmuş kuşburnu kullanın ve bunları ezin veya ufalayın. Bunları yaklaşık 1 1/2 bardak (355 ml) sıcak (kaynar olmayan) suyla karıştırın ve 6-8 dakika demlenmesine izin verin. Katıları çıkarmak için içeceği süzün ve istenirse bal ekleyin.
Kuşburnu çayı, koyu kırmızı mercan rengine ve çiçek notalarına sahiptir.
 
 
 
ÖZET
 
Araştırmalar kuşburnunun proinflamatuar kimyasalları azalttığını ve inflamasyonu ve ağrıyı tetikleyen cox-1 ve 2 enzimlerini inhibe ettiğini gösteriyor.
Formun Üstü
Formun Altı
 
 
 

5. Rezene (Foeniculum vulgare)

 
Akdeniz rezene bitkisinin tohumlarının ve soğanının tadı genellikle meyan kökü veya anasonla karşılaştırılır. Yani bunların hayranıysanız, rezene aynı zamanda iltihapla savaşan lezzetli bir çaydır.
Kuşburnu gibi rezene de anti-inflamatuar fenolik bileşiklerle doludur. En aktif olanlardan bazıları kafeoilkinik asit, rosmarinik asit, kuersetin ve kaempferoldür (14).
Bazı araştırmalar, rezenenin ağrıyı, özellikle güçlü anti-inflamatuar bileşikleri nedeniyle menstrüasyonla ilgili ağrıyı azaltabileceğini göstermektedir .
60 genç kadında yapılan 3 günlük bir çalışma, günde 120 gram rezene özü ile yapılan tedavinin, plaseboya kıyasla adet ağrısını önemli ölçüde azalttığını gösterdi (15).
Baharat rafınızdaki rezene tohumları ile rezene çayı yapmak kolaydır. 2 çay kaşığı ezilmiş rezene tohumu üzerine 1 su bardağı (240 ml) kaynar su dökün ve yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekleyin. İsterseniz bal veya tatlandırıcı ekleyin.
 
 
 
ÖZET

Meyan kökü aromalı baharattan yapılan rezene çayı, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle ağrıyı hafifletebilir.
Çay içmek, bitkilerin, şifalı otların ve baharatların iltihap önleyici ve diğer sağlık yararlarından yararlanmanın kolay ve lezzetli bir yoludur.
Siz de Yeşil çay, kuşburnu çayı , zencefil ve zerdeçal çayı da dahil olmak üzere yukarıda listelenen çaylardan bazılarını yudumlayarak iltihapla mücadele ve sağlığı geliştirici faydalarından yararlanmayı deneyin.
 
 
                                                                                                          DR. ECZ.ABDÜSSAMED AKŞİT
                                                                                   TIBBİ MİKROBİYOLOJİ VE PARAZİTOLOJİ UZMANI
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.
Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.


Kaynaklar:
1.Afzal M, Safer AM, Menon M. Green tea polyphenols and their potential role in health and disease. Inflammopharmacology. 2015 Aug;23(4):151-61. doi: 10.1007/s10787-015-0236-1. Epub 2015 Jul 12. PMID: 26164000.
2.Dryden GW, Lam A, Beatty K, Qazzaz HH, McClain CJ. A pilot study to evaluate the safety and efficacy of an oral dose of (-)-epigallocatechin-3-gallate-rich polyphenon E in patients with mild to moderate ulcerative colitis. Inflamm Bowel Dis. 2013 Aug;19(9):1904-12. doi: 10.1097/MIB.0b013e31828f5198. PMID: 23846486.
3.Fan FS. Iron deficiency anemia due to excessive green tea drinking. Clin Case Rep. 2016;4(11):1053-1056. Published 2016 Oct 5. doi:10.1002/ccr3.707
4.https://www.nccih.nih.gov/health/green-tea
5.effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int J Biochem Cell Biol. 2009;41(1):40-59. doi:10.1016/j.biocel.2008.06.010
6.Panahi Y, Rahimnia AR, Sharafi M, Alishiri G, Saburi A, Sahebkar A. Curcuminoid treatment for knee osteoarthritis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Phytother Res. 2014 Nov;28(11):1625-31. doi: 10.1002/ptr.5174. Epub 2014 May 22. PMID: 24853120.
7.Drobnic F, Riera J, Appendino G, et al. Reduction of delayed onset muscle soreness by a novel curcumin delivery system (Meriva®): a randomised, placebo-controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2014;11:31. Published 2014 Jun 18. doi:10.1186/1550-2783-11-31
8.White CM, Pasupuleti V, Roman YM, Li Y, Hernandez AV. Oral turmeric/curcumin effects on inflammatory markers in chronic inflammatory diseases: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2019 Aug;146:104280. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104280. Epub 2019 May 20. PMID: 31121255.
9.Masuda Y, Kikuzaki H, Hisamoto M, Nakatani N. Antioxidant properties of gingerol related compounds from ginger. Biofactors. 2004;21(1-4):293-6. doi: 10.1002/biof.552210157. PMID: 15630214.
10.Arablou T, Aryaeian N, Valizadeh M, Sharifi F, Hosseini A, Djalali M. The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus. Int J Food Sci Nutr. 2014 Jun;65(4):515-20. doi: 10.3109/09637486.2014.880671. Epub 2014 Feb 4. PMID: 24490949.
11.Naderi Z, Mozaffari-Khosravi H, Dehghan A, Nadjarzadeh A, Huseini HF. Effect of ginger powder supplementation on nitric oxide and C-reactive protein in elderly knee osteoarthritis patients: A 12-week double-blind randomized placebo-controlled clinical trial. J Tradit Complement Med. 2015;6(3):199-203. Published 2015 Jan 28. doi:10.1016/j.jtcme.2014.12.007
12.Winther, Kaj, Anne Sophie Vinther Hansen, and Joan Campbell-Tofte. "Bioactive ingredients of rose hips (Rosa canina L) with special reference to antioxidative and anti-inflammatory properties: in vitro studies." Botanics: Targets and Therapy 6 (2016): 11-23.
13.Mármol I, Sánchez-de-Diego C, Jiménez-Moreno N, Ancín-Azpilicueta C, Rodríguez-Yoldi MJ. Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. Int J Mol Sci. 2017;18(6):1137. Published 2017 May 25. doi:10.3390/ijms18061137
14.Ghanem MT, Radwan HM, Mahdy el-SM, Elkholy YM, Hassanein HD, Shahat AA. Phenolic compounds from Foeniculum vulgare (Subsp. Piperitum) (Apiaceae) herb and evaluation of hepatoprotective antioxidant activity. Pharmacognosy Res. 2012;4(2):104-108. doi:10.4103/0974-8490.94735
15.Omidvar S, Esmailzadeh S, Baradaran M, Basirat Z. Effect of fennel on pain intensity in dysmenorrhoea: A placebo-controlled trial. Ayu. 2012;33(2):311-313. doi:10.4103/0974-8520.105259



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.