MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Karanfil Esansiyel Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

07-07-2022 19:31
Karanfil Esansiyel Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Karanfil Esansiyel Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Karanfil yağı, karanfil ağaçlarından elde edilen esansiyel bir yağdır. Syzygium aromaticum olarak bilinen karanfil ağacının anavatanı Güneydoğu Asya'dır, ancak bugün başka yerlerde de büyüdüğünü görebilirsiniz.

Karanfil yağı, karanfil ağacından toplanan kurutulmuş çiçek tomurcuklarının damıtılmasıyla üretilir. Ağacın gövde ve yapraklar gibi diğer kısımları da kullanılabilir.

Renkleri renksizden açık sarıya kadar değişen, güçlü, baharatlı bir aromaya sahip olan karanfil yağı yüzyıllardır çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır.

Bu yazıda, bu yağın potansiyel faydalarına ve onu evde nasıl kullanabileceğinize daha yakından bakacağız.

Karanfil Esansiyel Yağının Faydaları Nelerdir?

Karanfil yağı geleneksel olarak aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılmıştır:

·Bakterileri öldürmeye yardımcı olmak için bir antimikrobiyal olarak

·Diş ağrısı ve kas ağrısı gibi durumlar için ağrı kesici olarak

·Sindirim rahatsızlığı için

·Öksürük ve astım gibi solunum rahatsızlıklarını gidermek için

Karanfil yağında birçok farklı kimyasal tanımlanmış olsa da , öjenol adı verilen bir bileşik birincil bileşenlerden biridir.

Birçok uçucu yağ gibi, araştırmacılar da karanfil yağı ve bileşenlerinin potansiyel sağlık yararlarını değerlendirmek için çalışıyorlar. Şimdi bazı araştırmaların şu ana kadar söylediklerine daha derin bir dalış yapalım.

Antimikrobiyal Etkinlik

2012'de yapılan bir çalışmada, araştırmacılar karanfil yağının sıvı kültürde ve biyofilmde stafil bakteri hücrelerini öldürme yeteneğine sahip olduğunu buldular. Biyofilm, koruyucu, yapışkan bir film tarafından korunan, birlikte yaşayan bir bakteri topluluğudur.

Çoğu antibiyotik, biyofilme nüfuz etmede ve stafil bakterileri öldürmede etkili değildir, ancak bu çalışmaya göre, karanfil yağı mümkün görünmektedir.

Bir 2017 çalışması, birkaç uçucu yağın antifungal aktivitesine baktı. Test edilen yağlar arasında, çevresel kökenli bir dizi mantarın büyümesini durdurmada en etkili olanı karanfil yağıydı.

2005 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar karanfil yağının önemli bir bileşeni olan öjenolün Candida albicans mayası üzerindeki etkisini araştırdı. Bu maya, atlet ayağı, oral pamukçuk ve vajinal mantar enfeksiyonları gibi mantar enfeksiyonlarına neden olabilir.

 

Çalışmanın yazarlarına göre, öjenol hem kültürde hem de sıçan modelinde mayayı öldürme yeteneğine sahipti.

2018 yılında yapılan bir araştırma, uçucu yağların zatürre ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan çeşitli bakteriler üzerindeki etkisini inceledi.

Etkileri test edilen antibiyotiklerden daha düşük olmasına rağmen, karanfil yağı sıvı kültüre eklendiğinde veya buhar olarak verildiğinde antibakteriyel aktiviteye sahipti.

Diş Kullanımları

2012 yılında, araştırmacılar, elma suyu gibi asitli içeceklerin dişlerde diş aşınması üzerindeki karanfil yağının etkisini araştırdı. Dişlerin diş aşınması boşluklara yol açabilir.

Çalışmaya göre, karanfil yağı ve molekülleri diş erozyonunu önlemede etkiliydi ve yazarları karanfil yağının boşlukları önlemede florüre benzer şekilde çalışabileceğine inanmalarına yol açtı.

2016 yılında yapılan bir araştırma, ağız boşluklarına neden olan organizmalara karşı ne kadar etkili olduklarını görmek için 10 doğal bitki ürününü test etti. Karanfil yağının çürüğe neden olan organizmaları önlemede en etkili olduğu bulundu.

2006 yılında yapılan bir çalışmada, karanfil jeli ve benzokainin ağrı giderici özelliği karşılaştırıldı.

Araştırmacılar, karanfil yağı veya benzokain ile test edilen katılımcıların, plasebo grubundan önemli ölçüde daha düşük ağrı skorlarına sahip olduğunu buldu. Bu, çalışmanın yazarlarının karanfil yağının topikal bir anestezik olarak etkili olabileceğine inanmalarına neden oldu.

Cilt Uygulamaları

2017 yılında araştırmacılar, cilde uygulandığında kronik kaşıntı üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını görmek için karanfil yağını test etti. Çalışma, petrol yağına kıyasla karanfil yağının kaşıntıyı önemli ölçüde azalttığını buldu.

2007'den bir araştırma, anal fissürlerin tedavisinde karanfil yağı kreminin topikal kullanımını dışkı yumuşatıcılar ve lignokain kremiyle karşılaştırdı.

3 ay sonra, araştırmacılar karanfil yağı grubundaki insanların yüzde 60'ında iyileşme kaydetti, bu oran dışkı yumuşatıcılar ve lignokain grubunda sadece yüzde 12'ydi.

Antikanser Özellikleri
2014 yılında yapılan bir araştırma, karanfil yağının bir dizi insan meme kanseri hücresi üzerindeki etkisini in vitro olarak inceledi; bu, hücrelerin bir tabakta veya test tüpünde test edildiği anlamına geliyor. Araştırmacılar, belirli miktarlarda karanfil yağının kanser hücreleri için toksik olduğunu buldular. Başka bir in vitro çalışmada, araştırmacılar karanfil yağının meme, serviks ve kolon kanseri dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere birçok kanser hücre hattının büyümesini durdurduğunu buldu. Karanfil özü ayrıca bir kolon kanseri hücre hattında hücre ölümünü arttırdı ve hücre bölünmesini bozdu.

Nasıl Kullanılır?

Karanfil yağını evde kullanmanın birkaç yolu vardır. İşte bazı öneriler:

Sprey

Yağı sprey olarak kullanmak, bir odaya karanfilin baharatlı kokusunu eklemenin kolay bir yoludur. Ya da belki karanfil yağının antimikrobiyal özelliklerinden faydalanmak ve onu hafif bir dezenfektan olarak kullanmak istersiniz. Karanfil spreyi yapmak için:

Suya birkaç damla karanfil yağı ekleyin. Ulusal Bütünsel Aromaterapi Derneği (NAHA), ons su başına 10 ila 15 damla önermektedir.

Uçucu yağlar suda çözünmediğinden, çözeltiye solubol gibi bir dağıtıcı madde de eklemek isteyebilirsiniz.

Püskürtmeden önce şişeyi iyice çalkaladığınızdan emin olun.

Difüzyon

Sprey uygulamaları gibi, bir difüzör kullanmak da karanfil aromasının bir odaya yayılmasına yardımcı olabilir. Karanfil yağını dağıtırken, difüzörünüzle birlikte gelen talimatları dikkatlice uyguladığınızdan emin olun.

Karanfil yağını püskürtürken veya dağıtırken odanın iyi havalandırıldığından emin olun.

Güncel

Ağrı kesici, yara iyileşmesi veya kaşıntıyı hafifletmek için kullanmak istiyorsanız karanfil yağını cildinize uygulamanın birkaç yolu vardır:

Masaj yağları:Karanfil yağını jojoba, hindistancevizi veya zeytinyağı gibi taşıyıcı yağda seyreltin. NAHA, yüzde 2.5'lik bir çözelti oluşturmak için ons taşıyıcı yağ başına 15 damla karanfil yağı kullanılmasını önerir.

Kremler, keseler veya losyonlar:Losyon veya yüz kremi gibi kokusuz bir üründe karanfil yağını seyreltin. NAHA, normal ciltler için yüzde 1 ila 2,5 oranında ve hassas ciltler için yüzde 0,5 ila 1 oranında seyreltme önermektedir.

Diş

Diş ağrın mı var ? Ağrıyan dişinize karanfil yağı sürmek, diş hekimine gidene kadar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Diş ağrısı için karanfil yağı kullanmak için şu adımları izleyin:

Zeytin veya hindistancevizi yağı gibi yenilebilir bir taşıyıcı yağda birkaç damla karanfil yağını seyreltin.

Çözeltiye temiz bir pamuk topu batırın ve emmesine izin verin.

Diş etlerinizle temastan kaçınarak pamuğu ağrıyan dişe uygulayın. Rahatlama hissetmek için birkaç dakika uygulama gerekebilir.

Gerektiğinde her 2 saatte bir yeniden uygulayın.

Bir dişe karanfil yağı uygularken tahriş veya rahatsızlık hissederseniz, kullanmayı bırakın.

Herhangi bir yan etkisi var mı?

Karanfil yağının bilmeniz gereken bazı potansiyel yan etkileri vardır.

Cilt tahrişi

Karanfil yağı bazı insanlarda cilt tahrişine neden olabilir. Karanfil yağına duyarlılığınızdan endişe ediyorsanız, önce test edin. Bunu yapmak için dirseğinizin iç kısmına az miktarda seyreltilmiş karanfil yağı sürün.

Kızarıklık, kaşıntı veya şişme gibi cilt tahrişi belirtileri fark ederseniz, karanfil yağını topikal olarak kullanmayın.

Alerji

Nadir olmasına rağmen, karanfil yağına veya bileşenlerine karşı alerjik bir reaksiyon olması mümkündür. Potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon olan anafilaksinin belirti ve semptomlarını bildiğinizden emin olun:

·Kaşıntılı olabilen döküntü veya kurdeşen

·Nefes almada zorluk

·Hırıltı veya öksürük

·Boğazda sıkışma veya yutma güçlüğü

·Kusma, ishal veya kramp gibi sindirim rahatsızlığı

·Bayılmak

İlaç Etkileşimleri

Aşağıdaki ilaç türlerinden herhangi birini alıyorsanız karanfil yağı kullanmaktan kaçının:

·Antikoagülanlar

·Monoamin oksidaz inhibitörleri (maoı'ler)

·Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (ssrı'lar)

Özel Sağlık Koşulları

Aşağıdaki durumlarda karanfil yağı kullanmaktan kaçının:

·Yakın zamanda büyük bir ameliyat geçirdiyseniz,

·Peptik ülseriniz varsa,

·Hemofili gibi bir kanama bozukluğunuz varsa.

Karanfil yağı alırken nelere dikkat edilmelidir?

En kaliteli karanfil yağını bulmak için aşağıdaki ipuçlarını izleyin:

Bilimsel adını bilin. Ürün etiketinde yer almalıdır. Karanfil yağı için Syzygium aromaticum. Ayrıca görebileceğiniz karanfil yağının eş anlamlısı Eugenia cariophylata'dır.

Bir saflık ifadesi arayın. Yüzde 100 karanfil esansiyel yağı almaya çalışın. Başka bileşenler varsa, bunlar etikette listelenmelidir.

Belirli bir durumu tedavi etmek veya iyileştirmek için kullanılabileceğini iddia eden herhangi bir yağa karşı dikkatli olun.

Yağın koyu renkli bir cam şişede olduğundan emin olun. Işık, uçucu yağlara zarar verebilir ve koyu cam, ışığı dışarıda tutmaya yardımcı olur.

Yapabiliyorsanız, satın almadan önce koklayın. Karanfil yağının kendine has bir kokusu vardır. Beklediğiniz gibi kokmuyorsa, satın almayın.

Sonuç Olarak

Geleneksel olarak karanfil yağı, sindirim rahatsızlığını hafifletmek, ağrıyı gidermek ve solunum rahatsızlıklarına yardımcı olmak için kullanılmıştır. Araştırmalar, karanfil yağının diş ve topikal uygulamalar, enfeksiyonları tedavi etmek ve hatta kanserle savaşmak için faydaları olabileceğini bulmuştur.

Herhangi bir uçucu yağda olduğu gibi, karanfil yağını güvenle kullandığınızdan emin olun. Karanfil yağı kullanmadan önce herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa daima doktorunuzla konuşun.

 

Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.

Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!

İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır!



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.