MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kekik Yağı Kullanımları ve Yan Etkileri

08-07-2022 17:27
Kekik Yağı Kullanımları ve Yan Etkileri

Kekik Yağı Kullanımları ve Yan Etkileri

Genel Bakış

Kekik yemeklerinde yaygın olarak kullanılan bir İtalyan bitkisi olduğunu zaten biliyor olabilirsiniz. Ancak, genellikle kekik yağı olarak adlandırılan daha konsantre bir bitkisel takviyeye de dönüştürülebilir. Bitkisel takviyeden çok daha güçlü kekik bitkisi konsantrasyonuna sahip kekik esansiyel yağları da vardır.

Kekik esansiyel yağı, kekik bitkisinin yapraklarından yapılır. Kekik, birçok mutfakta bulunan iyi bilinen bir bitki olmasına rağmen, kekik bitkisel yağları ve kekik esansiyel yağları yemek pişirmek için kullanılmaz. Bunun yerine, uçucu yağ, belirli sağlık koşullarını tedavi etmek için hem topikal olarak hem de soluma yoluyla kullanılır. Bitkisel yağ, bitkisel bir takviye olarak alınabilir.

Kekik yağı, fenolik glikozitler (fenoller) dahil olmak üzere kimyasal bileşikler içerir. Bu bileşikler antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Karvakrol, simen, terpinin ve timol gibi fenoller, kekik yağı bileşiminin çoğunu oluşturur. Kekik yağındaki fenoller onu faydalı hale getirebilir.

Formlar Ve Kullanımlar

Formlar

Kekik yağı özü bitkisel bir takviyedir. Ek formda, hap olarak ve yumuşak jel kapsül olarak mevcuttur. Bunlar genellikle çok güçlü olduğu için kekik yağını seyreltmek için başka bileşenler içerir. Kapsüller ağızdan alınabilir veya tam güçte olmadıkları sürece kesilerek açılarak cilde uygulanabilir.

Kekik yağı, sıvı halde gelen oldukça konsantre bir uçucu yağ olarak da mevcuttur. Yağ, bir taşıyıcı yağ ile önceden karıştırılmış olarak gelebilir veya tam güçte satın alınabilir. Önceden karıştırılmamışsa, hindistancevizi veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırarak kendiniz seyreltmeniz gerekir. Normal tarif, her ons taşıyıcı yağ için 5 ila 6 damladır.

Uçucu yağ seyreltildikten sonra topikal olarak kullanılabilir.

Kekik esansiyel yağı, buharda solunacak bir buhar olarak da kullanılabilir. Bu, bir buharlaştırıcıya veya buharlı su kabına bir veya iki damla damlatılarak yapılır.

Kullanımlar

Kekik üzerinde bugüne kadar yapılan araştırmaların çoğu, in vitro laboratuvar çalışmaları, hayvan çalışmaları veya küçük insan denemeleri şeklinde olmuştur. Bu araştırmanın çoğu umut verici olsa da, kekik yağının etkili olduğuna dair kesin bir kanıt değildir. Buna rağmen, bu ürün birçok kullanım için pazarlanmaktadır.

Bitkiyi yemek pişirmek için kullanın veya aşağıdakiler için bitkisel bir takviye kullanın:

·E.Coli gibi bakteriyel enfeksiyonlar

·Norovirüs (mide virüsü) veya üst solunum yolu enfeksiyonları gibi virüsler

·İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi (sıbo)

·Parazitik enfeksiyonlar

·İdrar yolu enfeksiyonları (iye)

·Maya enfeksiyonları (candida)

Uçucu yağı aşağıdakiler için buhar olarak kullanın:

·Solunum yolu enfeksiyonları

·Öksürük

·Astım

·Bronşit

Seyreltilmiş uçucu yağı topikal olarak aşağıdakiler için kullanın:

·Böcek ısırıkları

·Zehirli sarmaşık

·Topikal enfeksiyonlar

·Akne

·Kepek

Yan Etkiler Ve Riskler

Pişirdiğiniz bitkinin aksine, ticari olarak hazırlanmış kekik yağı oldukça konsantredir. Çok fazla almak veya çok uzun süre kullanmak kolaydır. Belirtildiği şekilde kullanıldığında, kekik yağı güvenli olmalıdır. Çok yüksek dozlarda zararlı etkileri olabilir.

Bunun nedeni kısmen içerdiği fenollerden biri olan timol olabilir. Yüksek dozlarda timol, cildi veya iç organları etkileyebilecek hafif bir tahriş edicidir. Şunlara neden olabilir:

·Mide bulantısı

·Kusma

·Mide rahatsızlığı

·Merkezi hiperaktivite (uygunsuz konuşkanlık)

Timol ayrıca cilt ve gözler için tahriş edici veya aşındırıcı olabilir. Kekik yağı asla çatlamış cilde uygulanmamalı veya gözlerin üzerinde veya yakınında kullanılmamalıdır.

Kekik yağı bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Kekik veya nane, adaçayı, fesleğen ve lavanta gibi lamiaceae familyasındaki diğer bitkilere alerjiniz varsa, kekik yağı kullanmayın.

Topikal olarak kullanıldığında, seyreltilmiş kekik esansiyel yağı, alerjisi olmayan kişilerde bile deri döküntülerine neden olabilir. Kekik yağı kullanmadan önce doktorunuza danışmanız ve kapsül veya uçucu yağ kullanıyor olsanız da paket talimatlarını tam olarak takip etmeniz önemlidir.

Kekik yağının çocuklar, hamile veya emziren kadınlar için güvenliği konusunda herhangi bir tıbbi araştırma yapılmamıştır. Bu popülasyonlar kekik yağı kullanmamalıdır. Veriler eksik olsa da, kekik yağının uterus kasılmalarına veya düşüklere neden olabileceğine dair bazı endişeler var.

Uygun Dozaj Ve Kullanım Kılavuzları

İnsanlar için kekik yağının tıbbi dozajları derinlemesine çalışılmamıştır. Ticari olarak satılan takviyeler ve uçucu yağlar, üreticileri tarafından belirlenen önerilen dozlara sahiptir. Bunlar, timol ve diğer fenollerin miktarını hesaba katar.

Önerilen dozu aşmamak veya kekik yağını herhangi bir biçimde, cilt de dahil olmak üzere birkaç haftadan fazla kullanmamak önemlidir. Bir ila iki damla seyreltilmiş yağ çok fazla görünmeyebilir, ancak bu dozu aşmak ters reaksiyonların oluşmasına neden olabilir.

Doktorunuzu Ne Zaman Görmelisiniz?

Kekik alerjisinin belirtileri arasında kızarıklık, mide rahatsızlığı veya nefes almada zorluk yer alabilir. Alerjiniz varsa, kekik yağını solumamak özellikle önemlidir. Bunu yapmak solunum yollarının iltihaplanmasına neden olabilir ve hızla tehlikeli hale gelebilir.

Timole kronik olarak maruz kalmak, bir doktor ziyaretini garanti eden semptomlara neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

·Tükenmişlik

·İshal

·Kas ağrısı

·Baş dönmesi

·Baş ağrısı

·Yutma zorluğu

·Aşırı tükürük

Sonuç Olarak

Kekik yağının semptomları yatıştırma ve tıbbi durumları iyileştirme yeteneği hakkında birçok iddia var. Ancak, bu iddiaları destekleyecek çok az kanıt var.

Kekik yağını ek veya uçucu yağ formunda almaya karar verirseniz, dozaj talimatlarını tam olarak uyguladığınızdan ve kullanmadan önce doktorunuza danışın. Uçucu yağların takviyelerden çok daha güçlü olduğunu ve her zaman seyreltilmesi gerektiğini unutmayın. Kekik yağları bebeklerde veya çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.

 

Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.