MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Limon Esansiyel Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Faydaları

08-07-2022 17:11
Limon Esansiyel Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Faydaları

Limon Esansiyel Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Uçucu yağları kullanmaya başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmanız ve bir markanın ürünlerinin kalitesini araştırdığınızdan emin olmanız önemlidir. Yeni bir uçucu yağ denemeden önce daima bir yama testi yapın.

Limon esansiyel yağı, evde sağlık ilacı olarak da hizmet eden tamamen doğal bir bileşendir. Taze limon kabuğundan buharla ekstraksiyon yoluyla veya daha az sıklıkla, yağ çıktıkça kabuğu delen ve döndüren bir "soğuk presleme" işlemiyle çıkarılır.

Limon esansiyel yağı seyreltilebilir ve cildinize topikal olarak uygulanabilir, ayrıca havaya yayılabilir ve solunabilir. Bazı insanlar, limon esansiyel yağının yorgunlukla savaşan, depresyona yardımcı olan, cildinizi temizleyen, zararlı virüsleri ve bakterileri öldüren ve iltihabı azaltan bir bileşen olduğuna yemin ederler.

Son yıllarda tıp literatürü, yıllardır limon esansiyel yağı kullanan kişilerin ileri sürdüğü iddiaları yakalamaya başlamıştır. Limon esansiyel yağının faydaları, kullanımının olası yan etkileri ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Anksiyete Ve Depresyon Belirtilerini Azaltabilir

Evinizi temizlemek için limon kokulu ürünler kullandığınızda, daha sonra kendinizi daha rahatlamış, canlanmış ve daha iyi bir ruh hali içinde hissettiğinizi fark etmişsinizdir.

Tabii ki, bunların bir kısmı çevrenizi güzelleştirmenin doğal sonucu olabilir, ancak limonların gerçek kokusu muhtemelen bu sakinleştirici duyguda rol oynar.

Fareler üzerinde yapılan 2006 tarihli bir araştırma, üç stres testi deneyi sırasında limon esansiyel yağının güçlü bir sakinleştirici ve ruh halini iyileştiren bir ajan olduğunu gösterdi. Aynı çalışma, limon esansiyel yağının stresi azaltmada lavanta ve gül gibi diğer esansiyel yağlardan daha etkili olduğu sonucuna varmıştır.

Küçük bir 2016 araştırması, limon esansiyel yağının ortopedik cerrahi geçirdikten sonra insanlar arasında kaygıyı azalttığını buldu.

Limon esansiyel yağını yaymanın bazı anksiyete ve depresyon semptomlarını hafifletmede etkisi olduğuna dair umut verici göstergeler var.

Sabah Bulantısı Semptomlarını Hafifletebilir

Mide bulantısı ve kusma, erken gebelikte yaşanan en yaygın semptomlardan ikisidir. Limon esansiyel yağının bu semptomların şiddetini hafifletebileceğine inanmak için sebepler olabilir.

2014 yılında 100 hamile kadınla yapılan bir çalışmada, limon esansiyel yağı ile aromaterapinin bulantı ve kusma seviyelerini önemli ölçüde azalttığı bulundu.

Cildinizi Daha Sağlıklı Hale Getirebilir

Limon yağı, cildinizde üreyebilecek zararlı bakterileri öldürebilen birkaç temel yağdan biridir.

Yakın tarihli bir çalışmada, limon esansiyel yağının Staphylococcus aureus ve E. coli gibi bakteri türlerine karşı etkili olduğu gösterildi. Bu, küçük yaraları topikal olarak temizlemek için iyi bir seçimdir.

2017'de gerçekleştirilen bir laboratuvar çalışması ve 2018'de in vitro ve in vivo araştırmalar da dahil olmak üzere diğer araştırmalar, limon esansiyel yağının enfeksiyona neden olan bakterilere karşı etkisini doğruladı ve cilt iltihabını önleyebilir.

Ayrıca, cilt tonunuzu aydınlatabilecek ve koruyabilecek antioksidanlar gibi koruyucu özelliklere de sahiptir. Ancak çoğu narenciye yağı gibi güneşte cilt hassasiyetine neden olabilir.

Ağrı Kesici Olarak Hareket Edebilir

Limon esansiyel yağı bazen aromaterapide doğal bir analjezik olarak kullanılır. Bu yağın anti-stres ve antidepresan etkileri, vücudumuzun panik yapmadan acımızı yorumlamasına nasıl yardımcı olduğuyla ilgili olabilir.

Fareler üzerinde yapılan 2014 tarihli bir araştırma, limon yağı aromaterapisinin hayvanların beyinlerinin ağrılı uyaranlara tepki verme şeklini değiştirdiğini gösterdi.

Limon yağının acı çeken insanları nasıl etkilediğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Daha Kolay Nefes Almanıza Ve Boğaz Ağrısını Yatıştırmanıza Yardımcı Olabilir

Soğuk algınlığınız varsa veya boğaz ağrınız varsa, limon esansiyel yağı denemek için iyi bir ev ilacıdır.

Siz dinlenirken tatlı, narenciye kokusunu odanıza salmak için limon yağı ile bir difüzör kurmayı deneyin. Limon yağının sakinleştirici özellikleri hem zihninizi hem de boğazınızdaki kasları gevşetmeye yardımcı olabilir.

Limon yağı aromaterapisini soğuk algınlığını yatıştırarak destekleyen çok fazla klinik veri yok, ancak biraz daha rahat nefes almanız gerektiğinde limon suyunun C vitamini ve antioksidan özelliklerinin faydalı olduğunu biliyoruz.

Bununla birlikte, buhar ekstraksiyonu yoluyla limonlardan uçucu yağ çıkarma işlemi, C vitaminini yağa aktarmaz. Soğuk sıkım limon esansiyel yağının eser miktarda C vitamini içerme olasılığı uzak bir ihtimaldir, ancak çoğu işlem sırasında suya düşer.

Unutmayın, uçucu yağları yutmak güvenli değildir.

Uyanık Ve Konsantre Hissetmenize Yardımcı Olur

Limon esansiyel yağı ruh halinizi iyileştirir, ancak beyin gücünüzü artırmak için de işe yarayabilir.

Dördüncü sınıf öğrencileri üzerinde 2004 yılında yapılan küçük bir araştırmada, limon yağının dağıtıldığı bir sınıfta dil derslerine katılan öğrenciler sınavlarında çok daha iyi performans gösterdiler.

2008 yılında gerçekleştirilen bir başka küçük araştırma, limon gibi uçucu yağlar ile aromaterapinin Alzheimer hastalığı olan kişilerin bilişsel işlevini iyileştirebileceği sonucuna varmıştır.

Akne Kopmalarının Tedavisinde Ve Önlenmesinde Etkili Olabilir

Limon yağı, akne de dahil olmak üzere çeşitli cilt koşulları için kullanılır.

Seyreltildiğinde ve topikal olarak uygulandığında limon esansiyel yağı, gözeneklerde sıkışıp sivilcelere neden olabilecek bakterileri öldürebilir. Aynı zamanda cildinizi temizleyebilir, sıklıkla kıl folikülü ve gözeneklerinde sıkışan ölü deri hücrelerini nazikçe eksfoliye edebilir.

Limon yağı iyileştirici özelliklere sahip olduğundan, kullandığınızda sivilce yaralarınızın tedavisinde ve sivilce izlerinin tedavisinde daha hızlı iyileşme bonusu elde edersiniz.

Yara İyileşmesini Teşvik Edebilir

Limon esansiyel yağı antimikrobiyal özelliklerle dolu olduğundan, bu yağın ilk yardım çantanıza ait olabileceğini öğrenmek sizi şaşırtmayabilir.

Bir hayvan denemesinde, limon esansiyel yağı, uyuz ile enfekte olmuş dokunun daha hızlı iyileşmesini sağlamıştır.

Küçük bir kesik veya sıyrık alanını, sterilize etmek, enfeksiyonu önlemek ve muhtemelen yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için seyreltilmiş limon yağı ile temizleyebilirsiniz.

Antifungal Özelliklere Sahiptir

Limon esansiyel yağı, belirli cilt büyümelerini tedavi etmek için güçlü antifungal özelliklere sahiptir. Aslında, 2017 yılında yapılan bir araştırma incelemesi, topikal olarak uygulandığında atlet ayağı, pamukçuk ve maya enfeksiyonlarına neden olan mantarlara karşı etkili olduğunu belirtiyor.

Potansiyel Yan Etkiler

Narenciye ailesindeki diğer esansiyel yağlar gibi, limon esansiyel yağı da topikal ve aromaterapi kullanımı için genellikle güvenlidir. Özellikle, hamile kadınlar ve 3 aylıktan büyük bebekler için güvenli olduğu bildiriliyor.

Limon esansiyel yağının cildinizi güneşten kaynaklanan tahrişe karşı daha hassas hale getirdiğine dair vaka raporları vardır, bu nedenle herhangi bir narenciye esansiyel yağı kullanırken doğrudan güneş ışığından kaçınmak en iyisidir.

Bu tahrişe fototoksisite denir ve orta dereceli güneş yanığına benzeyen geçici bir kızarıklığa neden olur. Limon yağı sürdüğünüz bölgede cildinizde çiğ veya yanma hissi de hissedebilirsiniz.

Kullandığınız uçucu yağı uygun şekilde seyrelterek ve daha geniş bir alana uygulamadan önce cildinizde bir yama testi yaparak alerjik reaksiyonu genellikle önleyebilirsiniz.

Limon yağı, hayvanlar üzerinde kullanım için güvenli olarak onaylanmamıştır. Bazı uçucu yağlar, evcil hayvanlar tarafından yutulduğunda veya solunduğunda toksik bir etkiye sahip olabilir. Aromaterapiyi içinize çekerken yakınınızda olabilecek tüylü arkadaşlarınızı düşünün.

Bu Uçucu Yağ Nasıl Kullanılır

Limon esansiyel yağını koku yoluyla veya topikal olarak uygulayarak güvenle kullanabilirsiniz.

Limon esansiyel yağını dağıtmak için seçtiğiniz difüzöre 3 veya 4 damla koyun. İyi havalandırılan bir alanda olduğunuzdan emin olun ve aromaterapi seanslarınızı 30 dakika ile sınırlayın.

Limon esansiyel yağını topikal olarak kullanmak için seçtiğiniz bir taşıyıcı yağ ile iyice karıştırın.

Karışımı yüzünüz gibi hassas bir yere uygulamadan önce cildinizin ön kolları gibi küçük, göze çarpmayan bir bölgesinde test edin. 24 saat sonra kızarıklık veya tahriş görürseniz karışımı kullanmayın.

Cildinize zarar vermemek için, cildinizi güneş ışığına maruz bırakmadan önce limon yağını yıkadığınızdan emin olun.

Taşıyıcı Yağlar Neden Önemlidir?

Taşıyıcı yağ kullanıyorsanız, topikal limon esansiyel yağının doğrudan cildinize uygulanması güvenlidir. Taşıyıcı yağlar, cildinizin dış tabakasına zarar vermeyen, aşındırıcı olmayan, daha az konsantre yağlardır.

Uçucu yağları güvenli bir şekilde seyreltmek için, baz veya taşıyıcı yağınızın her onsuna yaklaşık 12 damla esans yağı ekleyin. Popüler taşıyıcı yağlar arasında badem yağı, jojoba yağı ve hindistancevizi yağı bulunur.

Kendi güvenliğiniz için limon esansiyel yağı veya herhangi bir esansiyel yağı yutmaktan kaçının.

Uçucu bir yağ satın almak biraz zor olabilir. Yararlı olduğunu iddia eden harmanlanmış uçucu yağ ürünleri satan birçok marka var, ancak bu ürünler genellikle yağların yanı sıra birkaç bileşen içerir.

Soğuk preslenmiş ve yüzde 100 saf yağ arayın. Uçucu yağ satın almadan önce içerik listesini kontrol edin. Bir uçucu yağ şişesi her zaman nerede üretildiğini açıkça belirtmelidir.

Sonuç Olarak

Limon esansiyel yağı, ruh halinizi yükseltmenize, zihinsel berraklığı bulmanıza, stresi azaltmanıza ve daha pek çok şeye yardımcı olabilecek anti-inflamatuar ve antimikrobiyal bir bileşendir.

Unutmayın, bir ürünün "doğal" kabul edilmesi, olası yan etkileri taşımadığı anlamına gelmez. Limon yağını asla bir taşıyıcı yağ olmadan doğrudan cildinize uygulamayın ve asla herhangi bir uçucu yağ almayın.

Uçucu yağlar, doktorunuzun reçeteyle vereceği tedavilerin yerini tutmaz, ancak düzenli sağlık ve zindelik rutininizin mükemmel bir tamamlayıcısı olarak çalışabilirler.

Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.