MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Mate Çayı Nedir ? Mate Çayının Faydaları Nelerdir?

10-11-2021 18:42
Mate Çayı Nedir ? Mate Çayının Faydaları Nelerdir?
Mate Yaprağı’nın 8 Sağlık Faydası

Mate Yaprağı, dünya çapında popülerlik kazanan geleneksel bir Güney Amerika içeceğidir. 

Kahvenin gücüne, çayın sağlığa faydalarına ve çikolatanın neşesine sahip olduğu söylenir.

İşte Mate Yaprağı’nın sağlık açısından en önemli 8 faydası.

Mate Yaprağı Nedir?

Mate Yaprağı, Ilex paraguariensis bitkisinin yaprak ve dallarından yapılan bir bitki çayıdır.

Yapraklar tipik olarak bir ateşte kurutulur, daha sonra çayı yapmak için sıcak suya batırılır.

Mate Yaprağı, geleneksel olarak kabak adı verilen bir kaptan tüketilir ve yaprak parçalarını süzmek için alt ucunda bir filtre bulunan metal bir pipetle yudumlanır.

Bu geleneksel kabaktan paylaşmanın, dostluk ve bağın bir işareti olduğu söylenir.

ÖZET

Mate Yaprağı, Ilex paraguariensis bitkisinin kurutulmuş yaprak ve dallarından yapılan bir çay türüdür.

1. Antioksidanlar ve Besinler Açısından Zengin

Mate Yaprağı, aşağıdakiler dahil olmak üzere birkaç faydalı bitki besin maddesi içerir (1):

 Ksantinler: Bu bileşikler uyarıcı görevi görür. Çay, kahve ve çikolatada da bulunan kafein ve teobromin içerirler.

Kafeoil türevleri: Bu bileşikler, çaydaki sağlığı geliştirici ana antioksidanlardır.

Saponinler: Bu acı bileşikler, belirli anti-inflamatuar ve kolesterol düşürücü özelliklere sahiptir.

Polifenoller: Bu, birçok hastalık riskinin azalmasıyla bağlantılı büyük bir antioksidan grubudur.

İlginç bir şekilde, Mate Yaprağı çayının antioksidan gücü, yeşil çaydan biraz daha yüksek görünüyor (2).

 Dahası, Mate Yaprağı, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu hemen hemen her vitamin ve minerale ek olarak dokuz temel amino asitten yedisini içerebilir (1, 3).

 Bununla birlikte, çay bu besinlerden çok az miktarda içerir, bu nedenle diyetinize tek başına büyük bir katkı sağlamanız pek olası değildir. 

ÖZET

Mate Yaprağı, birçok faydalı bitki besinini içeren bir antioksidan güç merkezidir.

2. Enerjiyi Artırabilir ve Zihinsel Odaklanmayı İyileştirebilir

Fincan başına 85 mg kafein içeren Mate Yaprağı, kahveden daha az, ancak bir fincan çaydan daha fazla kafein içerir (4).

 Bu nedenle, diğer kafeinli yiyecek veya içecekler gibi, enerji seviyenizi artırabilir ve daha az yorgun hissetmenizi sağlayabilir.

 Kafein, beyninizdeki belirli sinyal moleküllerinin seviyelerini de etkileyerek onu özellikle zihinsel odaklanmanız için faydalı hale getirir (5, 6).

 Birkaç insan çalışması, 37.5-450 mg kafein içeren tek bir doz tüketen katılımcılarda daha iyi uyanıklık, kısa süreli hatırlama ve reaksiyon süresi gözlemledi (7).

 Ek olarak, düzenli olarak Mate Yaprağı tüketenler, kahve gibi uyanıklığı artırdığını, ancak gergin yan etkileri olmadığını söylerler.

 Ancak, bu referanslar henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. 

ÖZET

Kafein içeriği sayesinde yerba mate, enerji seviyenizi artırmanıza ve zihinsel odağınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

3. Fiziksel Performansı Artırabilir

Kafeinin ayrıca kas kasılmalarını iyileştirdiği, yorgunluğu azalttığı ve spor performansını %5'e kadar iyileştirdiği bilinmektedir (8, 9, 10, 11).

 Mate Yaprağı ,orta düzeyde kafein içerdiğinden, onu içenler benzer fiziksel performans faydaları bekleyebilirler.

 Aslında, bir çalışmada, egzersizden hemen önce 1 gramlık Mate Yaprağı kapsülü verilenler, orta yoğunlukta egzersiz sırasında %24 daha fazla yağ yaktı (12).

 Egzersiz sırasında yakıt için yağa daha fazla güvenmek, karbonhidrat rezervlerinizi yokuş yukarı bisiklet sürmek veya bitiş çizgisine doğru koşmak gibi kritik yüksek yoğunluklu anlar için yedekler. Bu, daha iyi spor performansına dönüşebilir.

 Egzersizden önce içilecek en uygun Mate Yaprağı miktarı şu anda bilinmemektedir.

 ÖZET

Mate Yaprağı, egzersiz sırasında vücudunuzun yakıt için yağa olan bağımlılığını artırır. Ayrıca kas kasılmalarını iyileştirebilir ve yorgunluğu azaltabilir, bunların tümü daha iyi fiziksel performansa katkıda bulunabilir.

 4. Enfeksiyonlara Karşı Koruyabilir

Mate Yaprağı bakteri, parazit ve mantar enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

 Bir test tüpü çalışması, yüksek dozda Mate Yaprağı özütünün mide krampları ve ishal gibi gıda zehirlenmesi semptomlarına neden olan bir bakteri olan E. coli'yi etkisiz hale getirdiğini buldu (13, 14).

 Mate Yaprağı'ndaki bileşikler ayrıca pullu cilt, kepek ve bazı cilt döküntülerinden sorumlu bir mantar olan Malassezia furfur'un büyümesini de önleyebilir (15).

 Son olarak, araştırmalar, içindeki bileşiklerin bağırsak parazitlerine karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini öne sürüyor (1).

 Bununla birlikte, bu çalışmaların çoğu izole hücreler üzerinde yapılmıştır. Bu faydaların insanlar için aynı olup olmadığı şu anda belli değil ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç var (16, 17).

 ÖZET

Mate Yaprağı bazı antibakteriyel, parazit önleyici ve mantar önleyici özelliklere sahip olabilir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 5. Kilo ve Göbek Yağını Kaybetmenize Yardımcı Olabilir

Hayvan çalışmaları, Mate Yaprağı’nın iştahı azaltabileceğini ve kilo kaybına yardımcı olabilecek metabolizmayı hızlandırabileceğini gösteriyor (18).

 Toplam yağ hücresi sayısını azaltıyor ve tuttukları yağ miktarını azaltıyor gibi görünüyor (19).

 İnsan araştırmaları, enerji için yakılan depolanmış yağ miktarını da artırabileceğini öne sürüyor (12, 20).

 Ayrıca, aşırı kilolu kişilerde yapılan 12 haftalık bir çalışmada, günde 3 gram Mate Yaprağı tozu verilenler ortalama 0,7 kg kaybetti. Ayrıca bel-kalça oranlarını %2 oranında azalttılar, bu da göbek yağının kaybolduğunu gösteriyor (21).

 Buna karşılık, plasebo verilen katılımcılar, aynı 12 haftalık dönemde ortalama 2,8 kg kazandı ve bel-kalça oranlarını %1 artırdı (21).

 ÖZET

Mate Yaprağı iştahı azaltabilir, metabolizmayı hızlandırabilir ve yakıt için yakılan yağ miktarını artırabilir. Bu kilo vermenize yardımcı olabilir.

6. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirebilir

Mate Yaprağı, anti-inflamatuar özelliklere sahip doğal bileşikler olan saponinler içerir (1,22)

 Ayrıca az miktarda C vitamini, E vitamini, selenyum ve çinko sağlar. Bu antioksidanlar bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve sağlığı geliştirebilir (23, 24).

 Ancak araştırmacılar, Mate Yaprağı’nın insan bağışıklık sistemi üzerindeki doğrudan etkilerini henüz araştırmadılar.

 ÖZET

Mate Yaprağı, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir.

 7. Kan Şekeri Düzeylerini Düşürür

Mate Yaprağı, kan şekerini düşürmeye ve diyabet komplikasyonlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

 Aslında, yakın tarihli bir hayvan çalışması, insülin sinyalini iyileştirebileceğini bildirmektedir (25).

 Ayrıca birçok hastalığın gelişiminde ve kötüleşmesinde rol oynayan gelişmiş glikasyon son ürünlerinin (AGE'ler) oluşumunu da azaltabilir (26, 27).

 Bununla birlikte, insanlarda araştırma şu anda eksiktir.

 ÖZET

Mate Yaprağı, insülin sinyalini ve kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir. Bununla birlikte, daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.

 8. Kalp Hastalığı Riskinizi Düşürebilir

Mate Yaprağı, kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilen kafeoil türevleri ve polifenoller gibi antioksidan bileşikler içerir.

 Hücre ve hayvan çalışmaları, mate özünün kalp hastalığına karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini de bildirmektedir (28, 29).

 İnsanlarda, Mate Yaprağı kolesterol seviyelerini düşürüyor gibi görünüyor.

 40 günlük bir çalışmada, her gün 11 ons (330 ml) Mate Yaprağı içen katılımcılar, "kötü" LDL kolesterol seviyelerini %8,6-13,1 oranında düşürdü (30).

 Bununla birlikte, güçlü sonuçlara varılmadan önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

 ÖZET

Mate Yaprağı 'nın antioksidan, antienflamatuar ve kolesterol düşürücü özellikleri kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir.

 Mate Yaprağı Nasıl Hazırlanır?

Mate Yaprağı geleneksel olarak su kabağı olarak da bilinen su kabağı adı verilen bir kapta servis edilir.

 Genellikle, yaprak parçalarını süzmek için alt ucunda bir filtre bulunan metal bir kamıştan yudumlanır.

 Mate hazırlamak için, sıcak su eklemeden önce su kabağının alt üçte birlik kısmını kurutulmuş veya kızarmış mate yapraklarıyla doldurun.

 Eğer su kabaklarınız yoksa french press ile hazırlayabilirsiniz.

 Çay genellikle yanmış şeker, limon suyu veya süt ile servis edilir ve yeni bir parti yapmak için yeni yapraklar kullanılmadan önce birkaç kez sıcak su ile doldurulabilir.

 Geleneksel olarak sıcak tüketilse de özellikle sıcak iklimlerde Mate Yaprağı soğuk olarak da servis edilebilir.

 ÖZET

Mate Yaprağı, sıcak veya soğuk tüketilebilir ve diğer kurutulmuş çaylara benzer şekilde hazırlanır. Geleneksel olarak bir asma kabağı veya su kabağı içinde servis edilir.

 Güvenlik ve Yan Etkiler

Mate Yaprağını, ara sıra içen sağlıklı yetişkinlere zarar vermesi olası değildir.

 
Bununla birlikte, düzenli olarak içenlerde aşağıdaki riskler artabilir:

Araştırmalar, uzun süre bol miktarda Mate Yaprağı içmenin üst solunum ve sindirim sistemi kanseri riskinizi artırabileceğini gösteriyor (1, 31, 32, 33).

 Muhtemel bir açıklama, matenin polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'ler), ayrıca tütün dumanında ve ızgara ette de bulunan bilinen kanserojenler içermesidir (1 ).

 Ayrıca genellikle çok yüksek sıcaklıklarda tüketilir. Bu, solunum ve sindirim sistemi astarına zarar vererek kanserli hücre oluşumu riskinizi artırabilir (31, 34).

 Bununla birlikte, içindeki bazı bileşikler diğer kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir (1, 35).

 Kafeinle İlgili Yan Etkiler

Mate Yaprağı kafein içerir. Çok fazla kafein bazı kişilerde baş ağrısına, migrene ve yüksek tansiyona neden olabilir (36, 37).

 Hamile kadınlar, mate alımını günde en fazla üç fincanla sınırlamalıdır. Çok fazla kafein, düşük ve düşük doğum ağırlığı riskinizi artırabilir (38, 39).

 İlaç Etkileşimleri

Çalışmalar, Mate Yaprağı içindeki bazı bileşiklerin monoamin oksidaz inhibitörü (MAOI) aktivitesine sahip olduğunu göstermektedir. MAOI'ler genellikle depresyon ve Parkinson hastalığı için ilaç olarak reçete edilir (1 ).

 Bu nedenle MAOI ilaçları alan kişiler Mate Yaprağını dikkatli kullanmalıdır.

 Son olarak, kafein içeriği nedeniyle, kas gevşetici Zanaflex veya antidepresan Luvox ile de etkileşime girebilir. Bu ilaçları alan kişiler, ilaçların etkilerini artırabileceğinden Mate Yaprağından kaçınmalıdır (40).

 ÖZET

Mate Yaprağının sık tüketilmesi, belirli kanser riskinizi artırabilir. Hamile kadınlar ve kafeine duyarlı olan veya belirli reçeteli ilaçları alan kişiler onu dikkatli içmelidir.

Mate Yaprağı herkes için uygun olmayabilir ve düzenli olarak çok yüksek sıcaklıklarda içilmesi bazı kanser riskinizi artırabilir.

 Bununla birlikte, bu içecek ayrıca etkileyici sağlık yararları ile bağlantılı çeşitli faydalı bileşikler içerir.

 Mate Yaprağını denemek isterseniz, yavaş başlayın ve içmeden önce biraz soğumasını bekleyin.

 



                                                                                                                                                    DR. ECZ.ABDÜSSAMED AKŞİT
                                                                                                                       TIBBİ MİKROBİYOLOJİ VE PARAZİTOLOJİ UZMANI
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.
Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.
 

Kaynaklar:

Heck CI, de Mejia EG. Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations. J Food Sci. 2007 Nov;72(9):R138-51. doi: 10.1111/j.1750-3841.2007.00535.x. PMID: 18034743.
Chandra S, De Mejia Gonzalez E. Polyphenolic compounds, antioxidant capacity, and quinone reductase activity of an aqueous extract of Ardisia compressa in comparison to mate (Ilex paraguariensis) and green (Camellia sinensis) teas. J Agric Food Chem. 2004 Jun 2;52(11):3583-9. doi: 10.1021/jf0352632. PMID: 15161234.
http://www.ncc.umn.edu/food-and-nutrient-database/
https://www.caffeineinformer.com/caffeine-content/yerba-mate
Fredholm, Bertil B. "Adenosine, adenosine receptors and the actions of caffeine." Pharmacology & toxicology 76.2 (1995): 93-101.
Nehlig A, Daval JL, Debry G. Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Res Brain Res Rev. 1992 May-Aug;17(2):139-70. doi: 10.1016/0165-0173(92)90012-b. PMID: 1356551.
Ruxton, Carie HS. "The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks." Nutrition Bulletin 33.1 (2008): 15-25.
Heckman MA, Weil J, Gonzalez de Mejia E. Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in foods: a comprehensive review on consumption, functionality, safety, and regulatory matters. J Food Sci. 2010 Apr;75(3):R77-87. doi: 10.1111/j.1750-3841.2010.01561.x. PMID: 20492310.
Hodgson AB, Randell RK, Jeukendrup AE. The metabolic and performance effects of caffeine compared to coffee during endurance exercise. PLoS One. 2013;8(4):e59561. doi: 10.1371/journal.pone.0059561. Epub 2013 Apr 3. PMID: 23573201; PMCID: PMC3616086.
Spriet LL. Exercise and sport performance with low doses of caffeine. Sports Med. 2014;44 Suppl 2(Suppl 2):S175-S184. doi:10.1007/s40279-014-0257-8
Ratamess NA, Bush JA, Kang J, Kraemer WJ, Stohs SJ, Nocera VG, Leise MD, Diamond KB, Faigenbaum AD. The effects of supplementation with P-Synephrine alone and in combination with caffeine on resistance exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Sep 17;12:35. doi: 10.1186/s12970-015-0096-5. PMID: 26388707; PMCID: PMC4573476.
Alkhatib A. Yerba Maté (Illex Paraguariensis) ingestion augments fat oxidation and energy expenditure during exercise at various submaximal intensities. Nutr Metab (Lond). 2014;11:42. Published 2014 Sep 2. doi:10.1186/1743-7075-11-42
Burris KP, Davidson PM, Stewart CN Jr, Zivanovic S, Harte FM. Aqueous extracts of yerba mate (Ilex paraguariensis) as a natural antimicrobial against Escherichia coli O157:H7 in a microbiological medium and pH 6.0 apple juice. J Food Prot. 2012 Apr;75(4):753-7. doi: 10.4315/0362-028X.JFP-11-214. PMID: 22488066.
Burris KP, Davidson PM, Stewart CN Jr, Harte FM. Antimicrobial activity of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) aqueous extracts against Escherichia coli O157:H7 and Staphylococcus aureus. J Food Sci. 2011 Aug;76(6):M456-62. doi: 10.1111/j.1750-3841.2011.02255.x. Epub 2011 Jul 5. PMID: 22417517.
Filip R, Davicino R, Anesini C. Antifungal activity of the aqueous extract of Ilex paraguariensis against Malassezia furfur. Phytother Res. 2010 May;24(5):715-9. doi: 10.1002/ptr.3004. PMID: 19827026.
Salkić, Amra, and Sanja Ćavar Zeljković. "Preliminary investigation of bioactivity of green tea (Camellia sinensis), rooibos (Asphalatus linearis), and yerba mate (Ilex paraguariensis)." Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants 21.3 (2015): 259-266.
Gonzalez-Gil F, Diaz-Sanchez S, Pendleton S, Andino A, Zhang N, Yard C, Crilly N, Harte F, Hanning I. Yerba mate enhances probiotic bacteria growth in vitro but as a feed additive does not reduce Salmonella Enteritidis colonization in vivo. Poult Sci. 2014 Feb;93(2):434-40. doi: 10.3382/ps.2013-03339. PMID: 24570466.
Kang YR, Lee HY, Kim JH, et al. Anti-obesity and anti-diabetic effects of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) in C57BL/6J mice fed a high-fat diet. Lab Anim Res. 2012;28(1):23-29. doi:10.5625/lar.2012.28.1.23
Kang YR, Lee HY, Kim JH, Moon DI, Seo MY, Park SH, Choi KH, Kim CR, Kim SH, Oh JH, Cho SW, Kim SY, Kim MG, Chae SW, Kim O, Oh HG. Anti-obesity and anti-diabetic effects of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) in C57BL/6J mice fed a high-fat diet. Lab Anim Res. 2012 Mar;28(1):23-9. doi: 10.5625/lar.2012.28.1.23. Epub 2012 Mar 21. PMID: 22474471; PMCID: PMC3315195.
Martinet A, Hostettmann K, Schutz Y. Thermogenic effects of commercially available plant preparations aimed at treating human obesity. Phytomedicine. 1999 Oct;6(4):231-8. doi: 10.1016/S0944-7113(99)80014-2. PMID: 10589441.
Kim SY, Oh MR, Kim MG, Chae HJ, Chae SW. Anti-obesity effects of Yerba Mate (Ilex Paraguariensis): a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. BMC Complement Altern Med. 2015 Sep 25;15:338. doi: 10.1186/s12906-015-0859-1. PMID: 26408319; PMCID: PMC4583719.
Puangpraphant S, de Mejia EG. Saponins in yerba mate tea ( Ilex paraguariensis A. St.-Hil) and quercetin synergistically inhibit iNOS and COX-2 in lipopolysaccharide-induced macrophages through NFkappaB pathways. J Agric Food Chem. 2009 Oct 14;57(19):8873-83. doi: 10.1021/jf902255h. PMID: 19807157.
Knight JA. Review: Free radicals, antioxidants, and the immune system. Ann Clin Lab Sci. 2000 Apr;30(2):145-58. PMID: 10807157.
Pham-Huy LA, He H, Pham-Huy C. Free radicals, antioxidants in disease and health. Int J Biomed Sci. 2008;4(2):89-96.
Arçari DP, Bartchewsky W Jr, dos Santos TW, Oliveira KA, DeOliveira CC, Gotardo ÉM, Pedrazzoli J Jr, Gambero A, Ferraz LF, Carvalho Pde O, Ribeiro ML. Anti-inflammatory effects of yerba maté extract (Ilex paraguariensis) ameliorate insulin resistance in mice with high fat diet-induced obesity. Mol Cell Endocrinol. 2011 Mar 30;335(2):110-5. doi: 10.1016/j.mce.2011.01.003. Epub 2011 Jan 14. PMID: 21238540.
Lunceford N, Gugliucci A. Ilex paraguariensis extracts inhibit AGE formation more efficiently than green tea. Fitoterapia. 2005 Jul;76(5):419-27. doi: 10.1016/j.fitote.2005.03.021. PMID: 15894431.
Singh R, Barden A, Mori T, Beilin L. Advanced glycation end-products: a review. Diabetologia. 2001 Feb;44(2):129-46. doi: 10.1007/s001250051591. Erratum in: Diabetologia 2002 Feb;45(2):293. PMID: 11270668.
Mosimann AL, Wilhelm-Filho D, da Silva EL. Aqueous extract of Ilex paraguariensis attenuates the progression of atherosclerosis in cholesterol-fed rabbits. Biofactors. 2006;26(1):59-70. doi: 10.1002/biof.5520260106. PMID: 16614483.
Schinella G, Fantinelli JC, Mosca SM. Cardioprotective effects of Ilex paraguariensis extract: evidence for a nitric oxide-dependent mechanism. Clin Nutr. 2005 Jun;24(3):360-6. doi: 10.1016/j.clnu.2004.11.013. PMID: 15869828.
de Morais EC, Stefanuto A, Klein GA, Boaventura BC, de Andrade F, Wazlawik E, Di Pietro PF, Maraschin M, da Silva EL. Consumption of yerba mate ( Ilex paraguariensis ) improves serum lipid parameters in healthy dyslipidemic subjects and provides an additional LDL-cholesterol reduction in individuals on statin therapy. J Agric Food Chem. 2009 Sep 23;57(18):8316-24. doi: 10.1021/jf901660g. PMID: 19694438.
Loria D, Barrios E, Zanetti R. Cancer and yerba mate consumption: a review of possible associations. Rev Panam Salud Publica. 2009 Jun;25(6):530-9. doi: 10.1590/s1020-49892009000600010. PMID: 19695149.
Dasanayake AP, Silverman AJ, Warnakulasuriya S. Maté drinking and oral and oro-pharyngeal cancer: a systematic review and meta-analysis. Oral Oncol. 2010 Feb;46(2):82-6. doi: 10.1016/j.oraloncology.2009.07.006. Epub 2009 Dec 29. PMID: 20036605.
Andrici J, Eslick GD. Maté consumption and the risk of esophageal squamous cell carcinoma: a meta-analysis. Dis Esophagus. 2013 Nov-Dec;26(8):807-16. doi: 10.1111/j.1442-2050.2012.01393.x. Epub 2012 Aug 14. PMID: 22891687.
Victora CG, Muñoz N, Day NE, Barcelos LB, Peccin DA, Braga NM. Hot beverages and oesophageal cancer in southern Brazil: a case-control study. Int J Cancer. 1987 Jun 15;39(6):710-6. doi: 10.1002/ijc.2910390610. PMID: 3583451.
Puangpraphant S, Berhow MA, Vermillion K, Potts G, Gonzalez de Mejia E. Dicaffeoylquinic acids in Yerba mate (Ilex paraguariensis St. Hilaire) inhibit NF-κB nucleus translocation in macrophages and induce apoptosis by activating caspases-8 and -3 in human colon cancer cells. Mol Nutr Food Res. 2011 Oct;55(10):1509-22. doi: 10.1002/mnfr.201100128. Epub 2011 Jun 8. PMID: 21656672.
Scher AI, Stewart WF, Lipton RB. Caffeine as a risk factor for chronic daily headache: a population-based study. Neurology. 2004 Dec 14;63(11):2022-7. doi: 10.1212/01.wnl.0000145760.37852.ed. PMID: 15596744.
Riksen NP, Rongen GA, Smits P. Acute and long-term cardiovascular effects of coffee: implications for coronary heart disease. Pharmacol Ther. 2009 Feb;121(2):185-91. doi: 10.1016/j.pharmthera.2008.10.006. Epub 2008 Nov 11. PMID: 19049813.
https://www.acog.org/Resources-And-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Obstetric-Practice/Moderate-Caffeine-Consumption-During-Pregnancy
Chen LW, Wu Y, Neelakantan N, Chong MF, Pan A, van Dam RM. Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with risk of low birth weight: a systematic review and dose-response meta-analysis. BMC Med. 2014 Sep 19;12:174. doi: 10.1186/s12916-014-0174-6. PMID: 25238871; PMCID: PMC4198801.
Carman AJ, Dacks PA, Lane RF, Shineman DW, Fillit HM. Current evidence for the use of coffee and caffeine to prevent age-related cognitive decline and Alzheimer's disease. J Nutr Health Aging. 2014 Apr;18(4):383-92. doi: 10.1007/s12603-014-0021-7. PMID: 24676319.
 

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.