MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Öksürüğe İyi Gelecek En İyi 7 Çay

14-09-2021 13:48
Öksürüğe İyi Gelecek En İyi 7 Çay
Öksürük, vücudunuzun solunum yollarınızı temizlemeye yardımcı olmak için kullandığı bir reflekstir. Hasta olduğunuzda öksürük yaygın olsa da, alerji , astım ve asit reflü gibi başka şeyler de öksürüğe neden olabilir.
Öksürmek, özellikle de kendinizi kötü hissettiğinizde, çok can sıkıcı olabilir. Ayrıca, sahip olduğunuz tüm enerjiyi tüketebilir ve daha da zayıf hissetmenize neden olabilir.
Ancak solunum yollarınızı yatıştırmak ve öksürüğünüzü sakinleştirmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Evde öksürüğü hafifletmek yapabileceğiniz en iyi ve en basit yöntem, sıcak bitki çayları içmektir. Peki, hangi bitki çaylarını denemelisiniz?
Bu yazıda, araştırmalara göre öksürüğünüzü yatıştırmak için en iyi sonucu verebilecek yedi çay çeşidini daha yakından inceleyeceğiz.
 
 
Öksürük için çayın faydaları

Öksürdüğünüzde çay içmek, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek çeşitli faydalar sağlayabilir. Bunlar faydalar şunlardır:
Boğaz ağrısı. Bir fincan sıcak çay, öksürükten dolayı acıyan veya ağrıyan bir boğazı yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Mukusu gevşetin. Çay gibi sıcak sıvılar mukusun gevşemesine veya parçalanmasına yardımcı olabilir . Bu, mukusun atılmasını kolaylaştırabilir.
Diğer sağlık yararları sağlayın. Çaydaki doğal bileşenlerin kendi sağlık yararları olabilir. Bunlar, anti-inflamatuar veya antimikrobiyal özellikler gibi şeylerdir.
Bilimsel kanıtlara göre, aşağıdaki yedi çay özellikle öksürüğünüzü ve buna eşlik eden semptomları hafifletmek için yardımcı olabilir.
 
 
 

1. Bal çayı

 
Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmenin doğal bir yolu olarak bal kullanmayı duymuş olabilirsiniz . Bal, boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olmakla birlikte, öksürük semptomlarını hafifletmede de eşit derecede etkili olabilir.
Çocuklarda yapılan araştırmalar balın gece öksürüklerini gidermede ve uykuyu iyileştirmede çok etkili olduğunu bulmuştur. Hatta balın öksürük semptomlarını hafifletmede bir öksürük ilacı olan dekstrometorfandan daha etkili olduğu bulundu (1).1 yaşından küçük çocuklara bal vermemeyi unutmayın. Bunun nedeni, ciddi bir gıda zehirlenmesi şekli olan bebek botulizmi riskidir.
 
Nasıl yapılır?
 
1 bardak kaynamış suya 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek ballı limon çayı yapabilirsiniz. Mümkünse ham, organik bal kullanmaya çalışın.
 
 
 

2. Meyan kökü çayı

 
Meyan kökü , geleneksel tıpta öksürük, enfeksiyon ve sindirim sorunları gibi çeşitli durumlar için uzun süredir kullanılmaktadır .
Yapılan çalışmalar, meyan kökü çayının çeşitli bakteri, mantar ve hatta bazı virüs türlerinin büyümesini durdurmada etkili olabileceğini belirtmişlerdir (2). Ayrıca hem anti-inflamatuar hem de antioksidan özellikleri vardır (3).Ek olarak, farelerde yapılan bir araştırma, meyan kökü bileşenlerinin öksürük sıklığını yüzde 30 ila 78 arasında azaltabileceğini buldu (4). Çalışma ayrıca meyan bileşiklerinin balgam söktürücü olarak hareket edebileceğini ve bu da mukusun gevşemesine yardımcı olabileceğini buldu.
Hamile kadınlar meyan kökü kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca, çok miktarda meyan kökü tüketmenin potansiyel olarak yüksek tansiyona veya potasyum seviyelerinde düşüşe neden olabileceğini unutmayın !!
 
 
 
Nasıl yapılır?
 
Kurutulmuş meyan kökünden: 1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı doğranmış meyan kökü ekleyin. Suyu kaynatın. Yaklaşık 10 dakika kaynatın, ardından birkaç dakika soğumaya bırakın. Servis yapmadan önce süzün.
 
 
 

3. Zencefil çayı

 
Zencefil sadece birçok yiyecek ve içecekte popüler bir bileşen olmakla kalmaz, aynı zamanda çok çeşitli sağlık yararları da vardır. Genellikle astım , mide bulantısı ve artrit dahil olmak üzere birkaç farklı sağlık durumu için bir çare olarak kullanılır .
Nitelikli kanıtlara sahip bir çalışma, zencefilin güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu göstermiştir (5). Bu özellik , öksürüğün neden olduğu tahriş olmuş boğazı ve solunum yollarını yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Zencefilin öksürük için yararlı olmasının bir başka nedeni de, solunum yolu kaslarının gevşemesine neden olabilecek bileşenlere sahip olmasıdır (6).Bunun da ötesinde, 2016 yılında yapılan bir hayvan araştırmasına göre, zencefil özünün kobaylarda öksürüğü önemli ölçüde engellediği bulundu (7).Çok fazla zencefil çayı tüketmek karın rahatsızlığı, mide ekşimesi ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca kan inceltici ilaçlarla etkileşime girebilir .
 
 Nasıl yapılır?
 
Taze zencefil veya hazır çay kullanarak zencefil çayı yapabilirsiniz :
Taze zencefilden: 4 bardak kaynar suya ekleyerek 3 adet zencefili soyun ve ince dilimleyin. Yaklaşık 15 dakika kaynatın ve içmeden önce süzün.
Hazır çaydan: Marketlerde, sağlık mağazalarında veya marketlerde satın alınabilecek birçok farklı zencefil çayı vardır. Çay yapmak için ürün üzerindeki talimatları izleyin.
 
 
 

4. Hatmi çayı

 
Hatmi kökü yüzyıllardır bitkisel tıpta öksürük, soğuk algınlığı ve cilt problemlerini hafifletmek için kullanılmıştır. Benzer bir adı paylaşmasına rağmen, artık atıştırmalık olarak yediğimiz şekerlemelerde kullanılmıyor.
Hatmi kökü, mukusu gevşetmeye ve bakterileri inhibe etmeye yardımcı olan bir enzim gibi davranır. 2009 tarihli bir araştırmaya göre, hatmi kökü öksürükleri bastırma yeteneğine sahiptir (8).Ek olarak, 2005 yılında yapılan bir araştırma, hatmi, sarmaşık, kekik ve anason karışımı içeren bir öksürük şurubu kullanan kişilerde öksürük semptomlarında azalma olduğunu göstermiştir (9).Hatmi kökü, ağızdan aldığınız ilaçların emilimini etkileyebilir. Ağızdan ilaç almadan birkaç saat önce veya sonra hatmi kökü kullanmak en iyisidir.
 
Nasıl yapılır?
 
Hatmi kökünden çay yapmak isterseniz, bunu aşağıdaki şekillerde yapabilirsiniz:
Gevşek hatmi kökünden: 1 yemek kaşığı hatmi kökünü 1 1/2 bardak suya karıştırın. Kapağını kapatın ve 6 ila 8 saat demlenmesine izin verin. İçmeden önce süzün. Diğer çaylardan farklı olarak, öksürük için en fazla faydayı elde etmek için hatmi kökü çayı oda sıcaklığında içmek en iyisidir.
Hazır çaydan: Marketlerde, sağlıklı gıda mağazalarında veya marketlerde çeşitli hazır hatmi kökü çayı türleri bulunabilir. Ürün üzerinde listelenen talimatları uyguladığınızdan emin olun.
 
 
 

5. Yeşil çay

 
Yeşil çay uzun zamandır içecek olarak tüketilmektedir. Bununla birlikte, kilo kaybı ve baş ağrılarından uyanıklığı iyileştirmeye kadar çok çeşitli tıbbi amaçlar için de kullanılır .
Bir çalışma, entübasyon gerektiren cerrahi bir prosedürün ardından yeşil çay ile gargara yapmayı araştırdı. Yeşil çayın ses kısıklığına yardımcı olmamasına rağmen öksürüğü azalttığı bulundu (10).Yeşil çay ayrıca mikropları önlemede de etkili olabilir. Çalışmalar devam ederken, yeşil çayınki gibi antimikrobiyal aktivite, bazı bakteri, virüs veya mantar türlerinin büyümesini durdurmaya yardımcı olabilir (11).Yeşil çay, ılımlı miktarlarda tüketildiğinde genellikle güvenlidir . Kendinizi gergin hissetmenize neden olabilecek veya yatma saatine yakın tüketilirse uykunuzu etkileyebilecek kafein içerir .
 
Nasıl yapılır?
 
Yeşil çay yapmanın birkaç yolu vardır:
 
Yapraklardan: 1 su bardağı suyu kaynatın. Ateşten alın ve yaklaşık 1 dakika soğumaya bırakın. 1 çay kaşığı yeşil çay yapraklarını yaklaşık 3 ila 5 dakika demleyin. İçmeden önce süzün.
Tozdan: 1 su bardağı suyu kaynatın. Ateşten alın ve yaklaşık 1 dakika soğumaya bırakın. 1 1/2 çay kaşığı yeşil çay tozunu yaklaşık 3 dakika suda bekletin. İçmeden önce süzün.
Hazır çaydan: Mağazalarda veya mağazalarda çok çeşitli hazır yeşil çaylar mevcuttur. Çay yapmak için ürün üzerindeki talimatları izleyin.
 
 
 
6. Kekik çayı
 
Kekik, yemek pişirirken sıklıkla baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Ayrıca antimikrobiyal aktiviteye sahiptir ve öksürüklerin tedavisinde faydalı olabilir.
 
(12).2006 yılında yapılan bir araştırma, bronşitli kişilerde kekik ve sarmaşık özünü araştırdı. Ekstraktın, bir plaseboya kıyasla öksürük nöbetlerini azalttığı bulundu
 
(13). Kekik veya ilgili bir baharata alerjiniz varsa kekik çayından kaçının.
 
Nasıl yapılır?
 
Kekik çayı yapmak için aşağıdaki önerileri izleyin:
 
Taze kekikten: 1 1/2 su bardağı kaynar suyu 3 dal taze kekik üzerine dökün ve yaklaşık 5 dakika demlenmesine izin verin. İçmeden önce süzün.
Hazır çaydan: Bir sağlık mağazasından kekik çayı satın alın ve çayı demlemek için ürün talimatlarını izleyin.
Formun Üstü
Formun Altı
 
 
 
7. Nane çayı
 
Nane ,nane ailesinin bir üyesidir. Tarih boyunca soğuk algınlığı, sindirim sorunları ve baş ağrılarının tedavisi de dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılmıştır .
Bazı araştırmalar, nanenin antimikrobiyal, antioksidan ve ağrı giderici özelliklere sahip olduğunu göstermiştir (14). Soğuk algınlığınız varsa, nane çayının içerdiği özellikler de tıkanmış sinüslerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir ve nefes almanızı kolaylaştırabilir.
 
Nasıl yapılır?
 
Nane çayı yapmak istiyorsanız, aşağıdaki adımları izleyin:
 
Taze yapraklardan: 2 su bardağı kaynamış suya 15 nane yaprağı ekleyin ve yaklaşık 5 dakika demlenmesine izin verin. İçmeden önce süzün.
Hazır çaydan: Sağlık mağazanızdan nane çayı satın alın. Çay yapmak için ürün talimatlarını izleyin.
Öksürük için evde yapılabilecekler
Çay içmeye ek olarak, evde öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilecek başka yollar da vardır. Örneğin, şunları yapabilirsiniz:
Diğer sıcak sıvıları için. Bu et suları ve çorbaları içerebilir.
Nemlendirici kullanın veya sıcak bir duş alın. Daha fazla nemli nefes almak, tahriş olmuş hava yollarını yatıştırmaya ve mukusu gevşetmeye yardımcı olabilir.
Tuzlu su gargarası deneyin. Tuzlu su ile gargara yapmak , öksürükten dolayı ağrıyan veya tahriş olan boğazı rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Öksürük damlalarını veya sert şekerleri kullanın. Boğulma tehlikesi olduğu için bunları küçük çocuklara vermekten kaçının.
Ne zaman doktora görünmeli?
Aşağıdaki durumlarda öksürüğünüz varsa doktorunuza görünün:
3 hafta sonra geçmemişse
Kalın veya yeşilimsi sarı renkli mukus geliyorsa
Ateş veya nefes darlığı eşlik ediyorsa
Ayak bileklerinde veya bacaklarda şişme görünüyorsa
Aşağıdaki durumlarda öksürük için her zaman acil tıbbi yardım isteyin:
Pembe veya kanlı mukus geliyorsa
Boğulma veya kusma varsa
Göğüs ağrısı , nefes almada zorluk veya yutma güçlüğü eşlik ediyorsa
Yüz şişmesi veya kurdeşen gibi diğer semptomlar varsa
Sonuç ve Uyarılar
Araştırma devam etse de, birkaç özel çay türü öksürüğünüzü ve onunla birlikte gelen semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazı popüler seçenekler arasında ballı çay, meyan kökü çayı ve zencefil çayı bulunur.
Birçok öksürük kendi kendine geçer. Bununla birlikte, öksürüğünüz 3 haftadan uzun sürerse, yeşil mukus tükürürseniz veya ateş ve nefes darlığı gibi başka semptomlarınız varsa doktorunuza görünmeniz önemlidir.
 
 
 
                                                                                                                                                    DR. ECZ.ABDÜSSAMED AKŞİT
                                                                                                                       TIBBİ MİKROBİYOLOJİ VE PARAZİTOLOJİ UZMANI
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.
Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

Kaynaklar:
1.Paul IM, Beiler J, McMonagle A, Shaffer ML, Duda L, Berlin CM Jr. Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Arch Pediatr Adolesc Med. 2007 Dec;161(12):1140-6. doi: 10.1001/archpedi.161.12.1140. PMID: 18056558.
2.Wang L, Yang R, Yuan B, Liu Y, Liu C. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharm Sin B. 2015;5(4):310-315. doi:10.1016/j.apsb.2015.05.005
3.Wu TY, Khor TO, Saw CL, et al. Anti-inflammatory/Anti-oxidative stress activities and differential regulation of Nrf2-mediated genes by non-polar fractions of tea Chrysanthemum zawadskii and licorice Glycyrrhiza uralensis. AAPS J. 2011;13(1):1-13. doi:10.1208/s12248-010-9239-4
4.Kuang Y, Li B, Fan J, Qiao X, Ye M. Antitussive and expectorant activities of licorice and its major compounds. Bioorg Med Chem. 2018 Jan 1;26(1):278-284. doi: 10.1016/j.bmc.2017.11.046. Epub 2017 Dec 2. PMID: 29224994.
5.Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
6.Townsend EA, Siviski ME, Zhang Y, Xu C, Hoonjan B, Emala CW. Effects of ginger and its constituents on airway smooth muscle relaxation and calcium regulation. Am J Respir Cell Mol Biol. 2013;48(2):157-163. doi:10.1165/rcmb.2012-0231OC
7.Bera K, Nosalova G, Sivova V, Ray B. Structural Elements and Cough Suppressing Activity of Polysaccharides from Zingiber officinale Rhizome. Phytother Res. 2016 Jan;30(1):105-11. doi: 10.1002/ptr.5508. Epub 2015 Nov 2. PMID: 26522239.
8.Sutovská M, Nosálová G, Sutovský J, Franová S, Prisenznáková L, Capek P. Possible mechanisms of dose-dependent cough suppressive effect of Althaea officinalis rhamnogalacturonan in guinea pigs test system. Int J Biol Macromol. 2009 Jul 1;45(1):27-32. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2009.03.008. Epub 2009 Apr 2. PMID: 19447256.
9.Büechi S, Vögelin R, von Eiff MM, Ramos M, Melzer J. Open trial to assess aspects of safety and efficacy of a combined herbal cough syrup with ivy and thyme. Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd. 2005 Dec;12(6):328-32. doi: 10.1159/000088934. Epub 2005 Dec 22. PMID: 16391481.
10.Aryaeefar MR, Jafari H, Yazdani-Charati J, Soleimani A. Green Tea Gargling Effect on Cough & Hoarseness After Coronary Artery Bypass Graft. Glob J Health Sci. 2015;7(5):266-271. Published 2015 Mar 18. doi:10.5539/gjhs.v7n5p266
11.Reygaert WC. The antimicrobial possibilities of green tea. Front Microbiol. 2014;5:434. Published 2014 Aug 20. doi:10.3389/fmicb.2014.00434
12.Wińska K, Mączka W, Łyczko J, Grabarczyk M, Czubaszek A, Szumny A. Essential Oils as Antimicrobial Agents-Myth or Real Alternative?. Molecules. 2019;24(11):2130. Published 2019 Jun 5. doi:10.3390/molecules24112130
13.Kemmerich B, Eberhardt R, Stammer H. Efficacy and tolerability of a fluid extract combination of thyme herb and ivy leaves and matched placebo in adults suffering from acute bronchitis with productive cough. A prospective, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Arzneimittelforschung. 2006;56(9):652-60. doi: 10.1055/s-0031-1296767. PMID: 17063641.
14.McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33. doi: 10.1002/ptr.1936. PMID: 16767798.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.