MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Sarı Kantaron: Yararları ve Tehlikeleri

23-08-2021 19:41
Sarı Kantaron: Yararları ve Tehlikeleri
Bazı araştırmalar Sarı Kantaron’un depresyon ve diğer tıbbi durumların tedavisine yardımcı olabileceğini gösteriyor, ancak uzmanlar bu bitkisel takviyenin bazı olumsuz yönleri olduğu konusunda uyarıyor.
Sarı kantaron doğaldır. Reçete gerektirmeyen bitkisel bir takviyedir ve Eczanelerimizden satın alabilirsiniz.
Yararının olmasının yanı sıra  2015 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, bu mutlaka zararsız olduğu anlamına gelmiyor (1).
Adelaide Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Sarı Kantaron ve antidepresan ilaç fluoksetinin yan etkilerini karşılaştırdı. Ekip, doktor raporlarından Avustralya'nın ulusal uyuşturucu güvenliği kurumuna verdiği bilgileri kullandı.
2000 ve 2013 yılları arasında Sarı Kantaron için 84, fluoksetinin için  447  yan etki raporu vardı. 
Olumsuz olayları bildirmek isteğe bağlı olduğundan, araştırmacılar olumsuz olayların yeterince bildirilmediğini söyledi.
İki maddenin yan etkileri benzerdir.
Kusma, baş dönmesi, anksiyete, panik atak, saldırganlık ve amneziyi içerir. İlaç etkileşimleri konusunda da ciddi endişeler var.
 
 

Sarı Kantaronun faydaları

Sarı Kantaron ( Hypericum perforatum ) çiçekli bir bitkidir.
Çiçekler sıvı özler, haplar ve çaylar yapmak için kullanılır. Popüler bitkisel tedavi genellikle depresyon semptomlarını hafifletmek için kullanılır. İnsanlar yüzyıllardır Sarı Kantaron’u kullanıyor.
Bir Cochrane sistematik incelemesinde Sarı Kantaron'un majör depresyon tedavisinde etkili olabileceğini buldu (2).
2016 yılında yapılan bir çalışmada Sarı Kantaron'un hafif ila orta dereceli depresyon semptomlarını plasebodan daha fazla azalttığı ve reçeteli antidepresanlara benzer olduğu sonucuna varıldı (3).
2017 yılında yapılan bir çalışmada  Sarı Kantaron'un hafif ila orta dereceli depresyon üzerinde antidepresanlar ile benzer etkileri olduğunu belirledi. Bu araştırmacılar ayrıca, antidepresanlara kıyasla daha az insanın Sarı Kantaron almayı bıraktığını belirtti (4).
Bir başka çalışmada  belirtilen Sarı Kantaron yaraları, çürükleri, yanıkları ve yaraları tedavi etmede etkili olabilir (5).
Lisanslı bir naturopatik doktor olan Jeremy Wolf, Sarı Kantaron'un vücutta birçok eylem yarattığını açıkladı.
"Güçlü bir antidepresandır ve hafif ila orta derecede depresyonu olan kişilerde ruh halini yükseltebilir" dedi.
Sarı Kantaron'un şiddetli depresyonu olan kişiler için tavsiye edilmediğine dikkat çekiyor.
Wolf, Sarı Kantaron'un aynı zamanda yaraların iyileşmesini ve onarımını da destekleyebilecek güçlü antiviral aktiviteye sahip olduğunu söyledi.
Otun hızlı etkili bir tedavi olmadığı konusunda uyardı. Herhangi bir etki fark etmeniz haftalar veya aylar alabilir.

Sarı Kantaron Kullanım Dozu

Normal bir doz aralığı, günde 300 ila 1200 mg arasında herhangi bir yerde olacaktır. Genellikle bölünmüş dozlarda alınır (günde üç kez 300 mg veya günde iki kez 600 mg).
Sarı Kantaron’un vücut üzerindeki etkileri tamamen anlaşılmış değildir.
Hiperisin, hiperforin ve adhyperforin dahil olmak üzere takviyenin bir dizi aktif bileşeni, tıbbi faydalarından sorumlu olabilir.
Bu bileşenlerin beyindeki serotonin, dopamin ve noradrenalin gibi kimyasal habercilerin seviyelerini arttırdığı görülüyor. Bunlar daha sonra ruh halinizi yükseltmek ve düzenlemeye yardımcı olabilir.

Sarı Kantaron Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Thielemier, "Doğal", zarar veremeyeceği anlamına gelmez, dedi.
Endişeler Sitokrom 450 olarak bilinen metabolik yoldaki bitki merkezi ile ilgili.
Bu yolun, vücudumuzun ilaçları ve alınan kimyasalları kan dolaşımından temizlemek için kullandığı enzimlerden oluştuğunu açıkladı.
Thielemier, "Bu enzimler, akşam yemeğinde yiyebileceğiniz bir kadeh şaraptan, kemiklerinizi güçlü tutmak için aldığınız günlük bir vitamine kadar her şeyi parçalamaktan sorumludur" dedi.
Diğer maddeler bu enzimleri etkileyebilir.
Thielemier, "Greyfurt suyunun ilaçlarınızı etkileyeceğini duyduysanız, enzim indüksiyonu dediğimiz bu süreci biliyorsunuzdur" dedi. "Sarı Kantaron’un greyfurt suyu gibi, kimyasalı kan dolaşımından [daha hızlı] temizlemek için vücudu bu enzimlerden daha fazla üretmeye teşvik eder.”
Bu, diğer ilaçların etki güçlerinden çalabilir.
Wolf, bitkinin fluoksetine benzer şekilde çalışabileceğini öne sürüyor. Serotoninin geri alımını engellerse, benzer yan etkileri açıklar.
**Aynı zamanda birçok yaygın ilaçla etkileşime girer.
Wolf, "SSRI'lar [seçici serotonin geri alım inhibitörleri] ve MAO [monoamin oksidaz] inhibitörleri ile birleştirildiğinde, kan basıncının yükselmesine neden olabilir ve serotonin sendromu olarak bilinen şeyi indükleyebilir" dedi. "Bu, kafa karışıklığı, ateş, ajitasyon, hızlı kalp atış hızı, titreme, terleme, ishal ve kas spazmlarını içerir."
 Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezine göre antidepresanlara ek olarak, Sarı Kantaron oral kontraseptifler, anti-nöbet ilaçları ve antikoagülanlarla etkileşime girer (6).
Ayrıca antirejeksiyon ilaçlar, kalp ilaçları ve kalp hastalığı, HIV ve kanser için kullanılan bazı ilaçlara müdahale edebilir.
2011 yılında yapılan bir çalışmada bitkisel takviyenin bir anksiyete ilacı olan Xanax'ın etkinliğini azaltabileceğini belirtti (7)
**Wolf, hamile veya emziren kadınların Sarı Kantaron’dan kaçınması gerektiğini kaydetti.
**Bitki etkisini yoğunlaştırabileceğinden, güneş ışığına duyarlı insanlar da öyle olmalıdır.
**Bu yan etkiler, reçeteli ilaç kullanan insanları Sarı Kantaron’u kullanmamalarını önermeye sevk etti.
 
 
DR. ECZ.ABDÜSSAMED AKŞİT
TIBBİ MİKROBİYOLOJİ VE PARAZİTOLOJİ UZMANI
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.
Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©
 
KAYNAKLAR:
1. Hoban, C. L., Byard, R. W., & Musgrave, I. F. (2015). A comparison of patterns of spontaneous adverse drug reaction reporting with St. John's wort and fluoxetine during the period 2000–2013. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology, 42(7), 747-751.
3. Apaydin EA, Maher AR, Shanman R, et al. A systematic review of St. John's wort for major depressive disorder. Syst Rev. 2016;5(1):148. Published 2016 Sep 2. doi:10.1186/s13643-016-0325-2
4. Ng QX, Venkatanarayanan N, Ho CY. Clinical use of Hypericum perforatum (St John's wort) in depression: A meta-analysis. J Affect Disord. 2017 Mar 1;210:211-221. doi: 10.1016/j.jad.2016.12.048. Epub 2017 Jan 3. PMID: 28064110.
5. Yücel A, Kan Y, Yesilada E, Akın O. Effect of sJohn's wort (Hypericum perforatum) oily extract for the care and treatment of pressure sores; a case report. J Ethnopharmacol. 2017 Jan 20;196:236-241. doi: 10.1016/j.jep.2016.12.030. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28011162.
7. Na DH, Ji HY, Park EJ, Kim MS, Liu KH, Lee HS. Evaluation of metabolism-mediated herb-drug interactions. Arch Pharm Res. 2011 Nov;34(11):1829-42. doi: 10.1007/s12272-011-1105-0. Epub 2011 Dec 3. PMID: 22139684.
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.