MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Sindirim Enzim Takviyelerinin İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromunun Tedavisindeki Yeri ?

06-10-2022 11:32
Sindirim Enzim Takviyelerinin İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromunun Tedavisindeki Yeri ?

Sindirim Enzim Takviyelerinin İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromunun Tedavisindeki Yeri ?

IBS tedavileri

İrritabl bağırsak sendromunuz (IBS)varsa, muhtemelen belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olacak takviyeler ve çözümler için interneti taradınız.Sindirim enzimi takviyeleri, karın sorunlarını hafifletmek için birçok sözde çözümden biridir.Ama gerçekten fayda sağlıyorlar mı bunu ele alacağız.

Sindirim enzimi takviyeleri

Sindirim enzimi, vücudunuz tarafından emilebilmeleri için yiyecekleri daha küçük moleküllere ayırmaya yardımcı olmak için vücudunuz tarafından yapılan karmaşık bir proteindir.Çoğu sindirim enzimi pankreasınız tarafından yapılır, ancak birkaçı ağzınız, mideniz ve ince bağırsağınız tarafından yapılır.

Sindirim enzimlerinin örnekleri şunları içerir:

  • amilaz - karmaşık şekerleri maltoz gibi daha küçük moleküllere ayırır
  • lipaz - karmaşık yağları daha küçük yağ asitleri ve gliserole parçalar
  • pepsin - et, yumurta ve süt ürünleri gibi gıdalardaki proteinleri daha küçük peptitlere ayırır
  • laktaz - laktoz adı verilen süt şekerini parçalar
  • kolesistokinin - ince bağırsakta salgılanan ve safra kesesinin kasılmasına ve safrayı salmasına ve pankreasın sindirim enzimlerini salmasına neden olan bir hormon
  • tripsin - proteini parçalar, böylece amino asitlere dönüştürülebilir

Takviyeler, hap veya çiğnenebilir tablet formundaki sindirim enzimleridir.Bir veya çoklu sindirim enzimlerinin bir kombinasyonunu içerebilirler.Bazıları probiyotiklerlebirlikte satılmaktadırBu takviyeler orijinal olarak, pankreasın yiyecekleri sindirmek için yeterli enzim üretmediği bir durum olanpankreas yetmezliği olan kişiler için yapılmıştır.

IBS'li birine nasıl fayda sağlayabilirler?

Sindirim enzimi takviyelerinin etiketleri genellikle geniş iddiaları içerir.Şunları iddia edebilirler:

  • sağlıklı sindirimi desteklemek
  • yağların, karbonhidratların ve proteinlerin parçalanmasını optimize eder
  • optimal besin emilimini teşvik etmek
  • yemeklerden sonra gaz, şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlığı azaltmak
  • vücudunuzun sindirimi zor yiyecekleri işlemesine yardımcı olun
  • kolon sağlığını desteklemek

IBS tipik olarak semptomlara dayanarak ve diğer koşulları ekarte ederek teşhis edilir.Şu anda, IBS'nin nedeni bilinmemektedir, bu nedenle tedavi, aşağıdakiler gibi semptomları hafifletmeyi amaçlamaktadır:

  • ishal
  • kabızlık
  • şişkinlik
  • gaz

Sindirim enzimleri yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olduğundan, takviyeler yaygın IBS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

IBS için sindirim enzimleri üzerine yapılan mevcut araştırmalardan net olan bir şey varsa, o da daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğudur.

Sindirim enzimleri almadan önce bilinmesi gerekenler

Hap şeklinde enzimlerin yutulmasıyla ilgili bir sorun, bunların protein olmalarıdır.Bu haplar muhtemelen diğer proteinler gibi mide asidi veya diğer enzimler tarafından parçalanacaktır.Bazı markalar bu nedenle ürünlerini ince bağırsakta çözünen enterik kaplı olacak şekilde tasarlamıştır.Bununla birlikte, yuttuğunuz enzimlerin etkili olacak kadar uzun süre hayatta kalabileceğine dair çok az kanıt yoktur.

Etkinliği araştırmalarla desteklenen iki enzim takviyesi vardır.Biri laktazdır .IBS'li birçok kişi aynı zamandalaktoz intoleranslıdır.Bu, vücutlarının süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şeker olan laktozu sindirmek için yeterli laktaz üretmediği anlamına gelir.Süt veya diğer süt ürünlerini içmeden önce laktaz takviyesi almak süt şekerlerinin sindirimine yardımcı olur.

Diğer ek, yaygın olarak alfa-galaktosidaz adı verilen bir enzimdir.Bu enzim, fasulye ve turpgillerden (brokoli ve lahana gibi) sebzeleri yemenin neden olduğu gaz ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur.Bunu, bu gıdalarda bulunan bazı oligosakkaritleri parçalayarak yapar.Dolayısıyla, IBS'niz varsa ve fasulye ve bazı sebzeleri yedikten sonra gaz yapıyorsanız, bu spesifik sindirim enzimi yardımcı olabilir.

Yaygın yan etkiler

Sindirim enzimi takviyelerinin en yaygın yan etkileri kabızlık, mide bulantısı, kramplar ve ishaldir.

Bazı ek sindirim enzimleri bir domuz veya inek kaynağından yapılır.Bazıları maya gibi bitki veya mikrop kaynaklarından gelir.Bir sindirim takviyesi seçerken bu sizin için önemli olabilir.

Tüm IBS vakaları eşit oluşmamıştır.Belirtiler, semptomlar, şiddet ve tedavi kişiden kişiye farklılık gösterir.Şu anda, IBS tedavisinde sindirim enzimi takviyelerinin kullanımını destekleyecek yeterli kanıt yoktur.Küçük çalışmalar biraz umut verici olsa da, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.Hangi takviyelerin sizin için en iyi olabileceği ve özel IBS vakanız hakkında mutlakadoktorunuz ve eczacınızla konuşun.

 

Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!

‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©

İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.