MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Şişkinliği Azaltmaya Yardımcı 8 Bitki Çayı

14-07-2022 15:07
Şişkinliği Azaltmaya Yardımcı 8 Bitki Çayı

Şişkinliği Azaltmaya Yardımcı 8 Bitki Çayı

Karnınızı bazen şişmiş ve rahatsız hissediyorsanız, yalnız değilsiniz. Şişkinlik insanların %20-30'unu etkiler.

Gıda intoleransları, bağırsağınızda gaz birikmesi, dengesiz bağırsak bakterileri, ülserler, kabızlık ve parazit enfeksiyonları gibi birçok faktör şişkinliği tetikleyebilir.

Geleneksel olarak, insanlar şişkinliği gidermek için bitki çayları da dahil olmak üzere doğal ilaçlar kullandılar. Ön çalışmalar, birkaç bitki çayının bu rahatsız edici durumu yatıştırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

İşte şişkinliği azaltmaya yardımcı olacak 8 bitki çayı.

1. Nane

Geleneksel tıpta, nane (Mentha piperita), sindirim sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. Serin, ferahlatıcı bir tada sahiptir.

Test tüpü ve hayvan çalışmaları, nanede bulunan flavonoidler adı verilen bitki bileşiklerinin mast hücrelerinin aktivitesini engelleyebileceğini düşündürmektedir. Bunlar, bağırsağınızda bol miktarda bulunan ve bazen şişkinliğe katkıda bulunan bağışıklık sistemi hücreleridir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar ayrıca nanenin bağırsağı rahatlattığını ve bunun da bağırsak spazmlarını ve bunlara eşlik edebilecek şişkinlik ve ağrıyı giderebileceğini gösteriyor.

Ek olarak, nane yağı kapsülleri karın ağrısı, şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarını hafifletebilir.

Nane çayı şişkinlik için test edilmemiştir. Bununla birlikte, bir çalışma, tek bir çay poşetinin, bir porsiyon nane yaprağı kapsülünden altı kat daha fazla nane yağı sağladığını buldu. Bu nedenle, nane çayı oldukça güçlü olabilir.

Tek bileşenli nane çayı satın alabilir veya mide rahatlığı için formüle edilmiş çay karışımları da bulabilirsiniz.

Çayı yapmak için 1 su bardağı (240 ml) kaynamış suya 1 yemek kaşığı (1,5 gram) kuru nane yaprağı, 1 poşet çay veya 3 yemek kaşığı (17 gram) taze nane yaprağı ekleyin. Süzmeden önce 10 dakika demlenmesine izin verin.

2. Melisa (Limon balsamı)

Melisa (Melissa officinalis) çayı, bitki nane ailesinden olduğu için nane ipuçlarının yanı sıra limonlu bir kokuya ve tada sahiptir.

Avrupa İlaç Ajansı, melisa çayının geleneksel kullanımına bağlı olarak şişkinlik ve gaz da dahil olmak üzere hafif sindirim sorunlarını giderebileceğini belirtiyor.

 

Melisa çayı, dokuz farklı bitki özü içeren ve çevrimiçi olduğu kadar Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer bölgelerde de bulunan sindirim için sıvı bir takviye olan Iberogast'ın önemli bir bileşenidir.

Bu ürün, birkaç insan çalışmasına göre karın ağrısı, kabızlık ve diğer sindirim semptomlarını azaltabilir.

Bununla birlikte, melisa veya çayı, insanlarda sindirim sorunları üzerindeki etkileri açısından tek başına test edilmemiştir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Çayı yapmak için 1 yemek kaşığı (3 gram) kurutulmuş melisa yaprağını veya 1 poşet çayı 1 bardak (240 ml) kaynamış suda 10 dakika demleyin.

3. Pelin otu

Pelin otu (Artemisia absinthium), acı bir çay yapan yapraklı, yeşil bir bitkidir. Edinilmiş bir tat, ancak aromayı limon suyu ve bal ile yumuşatabilirsiniz.

Acılığı nedeniyle, pelin otu bazen sindirim acılarında kullanılır. Bunlar, sindirimi desteklemeye yardımcı olabilecek acı otlar ve baharatlardan yapılan takviyelerdir.

İnsan çalışmaları, 1 gramlık kuru pelin kapsüllerinin üst karnınızdaki hazımsızlığı veya rahatsızlığı önleyebileceğini veya rahatlatabileceğini düşündürmektedir. Bu bitki, sağlıklı sindirimi optimize etmeye ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilecek sindirim sularının salınımını teşvik eder.

Hayvan ve test tüpü çalışmaları, pelin otunun, şişkinliğe neden olabilecek parazitleri de öldürebileceğini bildiriyor.

Bununla birlikte, pelin otu çayının kendisi şişkinlik önleyici etkiler için test edilmemiştir. Daha fazla araştırma gereklidir.

Çayı yapmak için 1 çay kaşığı (1,5 gram) kuru otu bir bardak (240 ml) kaynamış su içinde 5 dakika demlendirerek kullanın.

Özellikle pelin otu, uterus kasılmalarına neden olabilen bir bileşik olan thujone içerdiğinden hamilelik sırasında kullanılmamalıdır.

4. Zencefil

Zencefil çayı, Zingiber officinale bitkisinin kalın köklerinden yapılır ve eski zamanlardan beri mide ile ilgili rahatsızlıklar için kullanılmaktadır.

İnsan çalışmaları, günde 1-1,5 gram zencefil kapsülünü bölünmüş dozlarda almanın mide bulantısını hafifletebileceğini düşündürmektedir.

Ek olarak, zencefil takviyeleri mide boşalmasını hızlandırabilir, sindirim rahatsızlığını giderebilir ve bağırsak kramplarını, şişkinliği ve gazı azaltabilir.

Özellikle, bu çalışmalar çay yerine sıvı özler veya kapsüller ile yapılmıştır. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, zencefilin içindeki zencefiloller gibi faydalı bileşikler de çayında bulunur.

Çay yapmak için her bir fincan (240 ml) kaynamış su için 1/4–1/2 çay kaşığı (0,5‒1,0 gram) iri toz haline getirilmiş, kurutulmuş zencefil kökü (veya 1 poşet çay) kullanın. 5 dakika demleyin.

Alternatif olarak, bir bardak (240 ml) su için, 1 yemek kaşığı (6 gram) taze, dilimlenmiş zencefil kullanın ve 10 dakika kaynatın, ardından süzün.

Zencefil çayı, bal ve limonla yumuşatabileceğiniz baharatlı bir tada sahiptir.

5. Rezene

Rezene tohumları (Foeniculum vulgare) meyan köküne benzer bir tat ve çay yapmak için kullanılır.

Rezene geleneksel olarak karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sindirim bozuklukları için kullanılmıştır.

Sıçanlarda rezene özü ile yapılan tedavi ülserlere karşı korunmaya yardımcı oldu. Ülserleri önlemek şişkinlik riskinizi azaltabilir.

Kabızlık, bazı şişkinlik vakalarında katkıda bulunan başka bir faktördür. Bu nedenle, rezenenin potansiyel sağlık etkilerinden biri olan halsiz bağırsakları rahatlatmak da şişkinliği giderebilir.

Kronik kabızlığı olan huzurevinde yaşayanlar, rezene tohumu ile yapılan bitki çayı karışımından günde 1 porsiyon içtiğinde, 28 gün içinde plasebo içenlere göre ortalama 4 kat daha fazla bağırsak hareketi yaşadılar.

Yine de, sindirim faydalarını doğrulamak için rezene çayının tek başına insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

Poşet çay kullanmak istemiyorsanız rezene tohumu alıp çay için ezebilirsiniz. Bir fincan (240 ml) kaynamış su başına 1-2 çay kaşığı (2-5 gram) tohum ölçün. 10-15 dakika demleyin.

6. Centiyana kökü

Centiyana kökü, sarı çiçekleri olan ve kalın kökleri olan Gentiana lutea bitkisinden gelir.

Çay başlangıçta tatlı bir tada sahip olabilir, ancak ardından acı bir tat gelir. Bazı insanlar papatya çayı ve bal ile karıştırarak tercih eder.

Geleneksel olarak centiyana kökü, şişkinlik, gaz ve diğer sindirim sorunlarına yardımcı olmak için formüle edilmiş tıbbi ürünlerde ve bitki çaylarında kullanılmıştır.

Ek olarak, centiyana kökü ekstresi sindirim acılarında kullanılır. Centiyana, gıdaların parçalanmasına yardımcı olmak için sindirim sularının ve safranın salınımını uyaran ve şişkinliği giderebilen iridoidler ve flavonoidler dahil olmak üzere acı bitki bileşikleri içerir.

Yine de çay insanlarda test edilmedi ve ülseriniz varsa mide asiditesini artırabileceğinden tavsiye edilmiyor. Bu nedenle, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Çayı yapmak için, bir fincan (240 ml) kaynamış su için, 1/4–1/2 çay kaşığı (1-2 gram) kurutulmuş centiyana kökü kullanın. 10 dakika demleyin.

7. Papatya

Papatya (Chamomillae romanae), papatya ailesinin bir üyesidir. Bitkinin küçük, beyaz çiçekleri minyatür papatyalara benziyor.

Geleneksel tıpta papatya hazımsızlık, gaz, ishal, mide bulantısı, kusma ve ülserleri tedavi etmek için kullanılır.

Hayvanlar üzerinde yapılan ve test tüpü çalışmaları, papatyanın mide ülseri nedeni olan ve şişkinlikle ilişkili olan Helicobacter pylori bakteriyel enfeksiyonlarını önleyebileceğini düşündürmektedir.

Papatya ayrıca karın ağrısı ve ülserleri azaltmaya yardımcı olduğu gösterilen sıvı takviyesi Iberogast'taki bitkilerden biridir.

Yine de, sindirim faydalarını doğrulamak için papatya çayı üzerinde insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

Papatya çiçekleri, flavonoidler de dahil olmak üzere en faydalı bileşenleri içerir. Kurutulmuş çayı yapraklar ve saplar yerine çiçek başlarından yapıldığından emin olmak için inceleyin.

Bu hoş, hafif tatlı çayı yapmak için 1 yemek kaşığı (2-3 gram) kuru papatya (veya 1 poşet çay) üzerine 1 bardak (240 ml) kaynamış su dökün ve 10 dakika demleyin.

8. Melek Otu Kökü

Bu çay kereviz ailesinin bir üyesi olan Angelica archangelica bitkisinin köklerinden yapılır. Bitki acı bir tada sahiptir ancak melisa çayı ile demlendiğinde daha lezzetlidir.

Melek otu kökü ekstresi, Iberogast ve diğer bitkisel sindirim ürünlerinde kullanılır. Bitkinin acı bileşenleri, sağlıklı sindirimi desteklemek için sindirim sularını uyarabilir.

Ek olarak, hayvan ve tüp araştırmaları, melek otu kökünün şişkinliğin suçlusu olan kabızlığı giderebileceğini belirtiyor.

Genel olarak, bu kökle daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.

Bazı kaynaklar, güvenliği hakkında yeterli bilgi olmadığı için melek otu kökünün hamilelik sırasında kullanılmaması gerektiğini iddia ediyor. Uygun bakımı sağlamak için hamilelik sırasında veya emzirirken herhangi bir bitki kullanmadan önce daima doktorunuza danışmalısınız.

Melek otu çayının tipik bir porsiyonu, bir fincan (240 ml) kaynamış su başına 1 çay kaşığı (2.5 gram) kurutulmuş köktür. 5 dakika demleyin.

Sonuç

Geleneksel tıp, birkaç bitki çayının karın şişkinliğini azaltabileceğini ve sindirim rahatsızlığını giderebileceğini öne sürüyor.

Örneğin, nane, melisa ve pelin, şişkinliğe karşı ön faydalar gösteren sindirim ürünlerinde kullanılır. Yine de, bireysel çayların kendileri üzerinde insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

Bununla birlikte, bitki çayı şişkinlik ve diğer sindirim sorunları için deneyebileceğiniz basit, doğal bir çaredir.

Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.