MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Tarçın Yağı Faydaları ve Kullanımları

13-07-2022 15:25
Tarçın Yağı Faydaları ve Kullanımları

Tarçın Yağı Faydaları ve Kullanımları

Tarçın kokusu baharatlı, tatlıdır ve birçokları için lezzetli yemeklerin ve rahat günlerin mutlu anılarıyla doludur. Tarçın yağı, yemyeşil kokusuyla ödüllendirilir. Aynı zamanda çeşitli sağlık ve güzellik faydalarıyla da bağlantılıdır.

Çeşitli formlarda tarçın, enfeksiyon kontrolü, kan şekeri yönetimi ve diğer koşullar üzerindeki etkisi için incelenmiştir. Araştırmalar, tarçın yağının şunları içerdiğini gösteriyor:

·         Antibakteriyel

·         Mantar önleyici

·         Antidiyabetik

·         Ve antioksidan özellikler

Tarçın Yağı Çeşitleri

Tarçın yağı, Cinnamomum verum ağacı ve Cinnamomum cassia ağacı da dahil olmak üzere çeşitli ağaç türlerinin kabuğundan veya yapraklarından elde edilir.

Ticari olarak temin edilebilen tarçın yağının çoğu, Cinnamomum cassia ağacından elde edilir ve Çin tarçını olarak adlandırılır. Cinnamomum verumdan elde edilen tarçına Seylan tarçını denir. Bu çeşit daha pahalıdır.

Her iki tip de sinnamaldehit ve öjenol gibi bileşikler ve fitokimyasallardan oluşur. Tarçında sağlık için faydalı olan bu elementlerdir.

Tarçın Yağı Kullanımı Ve Faydaları

Ruh Hali İyileştirici

Tarçın yağının özellikleri, onu evde aromaterapi tedavileri için popüler bir seçim haline getirir.

Aromaterapide uçucu yağlar, solunabilmeleri veya cilt tarafından emilebilmeleri için havaya yayılır veya püskürtülür. Aromaterapi, azaltılmış depresyon, anksiyete ve daha iyi uyku dahil olmak üzere birçok fayda ile ilişkilendirilmiştir.

Tarçın yağının aromaterapide kullanımı kapsamlı bir şekilde araştırılmamıştır, ancak birçok insan tarçın kokusundan hoşlanır ve onu rahatlatıcı bulur.

Antibakteriyel Özellikler

Araştırmalar tarçın yağının tedavisi zor bakteriyel organizmalarla savaştığını gösteriyor. Bakteri kültürleri ve laboratuvar testleri kullanan bir araştırma, tarçın yağındaki bileşiklerin, bitkileri, insanları ve diğer hayvanları etkileyen potansiyel olarak yaşamı tehdit eden, ilaca dirençli bir bakteri olan Pseudomonas aeruginosa'ya karşı antimikrobiyal bir etkiye sahip olduğunu buldu.

Ağız sağlığını destekler. Tarçının antibakteriyel ve antifungal özelliklerinin Streptococcus mutans'a ve dişlerde ağız enfeksiyonlarına ve boşluklara neden olan iki ajan olan Candida ssp biyofilmine karşı etkili olduğu bulunmuştur.

Dezenfekte eder. Tarçın kabuğu yağının antibakteriyel özellikleri, onu ürünleri korumak ve raf ömrünü uzatmak için kullanılabilecek güvenli, etkili ve kimyasal olmayan bir katkı alternatifi haline getirir. Bir çalışma, tarçın yağının kozmetik, banyo malzemeleri ve hastane dezenfektanlarında koruyucu olarak etkili bir şekilde kullanılabileceğini buldu.

Saç Kalınlaşması Ve Büyümesi

Tarçın ile insanlarda saç uzamasını ilişkilendiren hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Farelerde, saçlarda bir miktar kalınlaşma ve büyüme tespit eden çalışmalar yapılmıştır.

Anekdot raporları ve geleneksel uygulamalar, tarçın, zeytinyağı ve baldan yapılmış bir maskenin saçın büyümesini ve kalınlaşmasını teşvik etmede etkili olabileceğini göstermektedir.

Gıda Tatlandırıcı Ve Kozmetik

Tarçın yağı, uçucu bir yağ ve gıda sınıfı bir yağ olarak mevcuttur. Ayrıca şekersiz sakız, sert şeker, çay ve ticari olarak hazırlanmış unlu mamüllerde bir bileşen olarak bulunabilir.

Tarçın yağı, diş macunu, gargara, sabun ve vücut losyonu gibi tuvalet malzemelerinde bir bileşen olarak kullanılır. Ayrıca oda spreylerini, mumları ve çam kozalakları ve çelenkler gibi mevsimlik eşyaları koklamak için de kullanılır.

Tarçın Yağı Nasıl Kullanılır?

Tisserand Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, birçok tarçın esansiyel yağı üreticisi, topikal kullanımdan tamamen kaçınmayı önermektedir.

Genel bir tavsiye, cilt ile temas edecekse tarçın yağı konsantrasyonunu düşük tutmaktır. Örneğin, yüzde 0,01 veya daha az konsantrasyona sahip bir kılavuz, 30 ila 40 mililitre (ml) taşıyıcı sıvı için 1 damla tarçın yağına eşdeğerdir.

Oda Spreylerine Ekleyin

Evinizi kokutmak için kumaş poşetlere veya kuru çiçeklere bir damla tarçın yağı eklemeyi deneyin. Veya su ile bir difüzöre birkaç damla ekleyebilirsiniz. Ticari olarak üretilen bazı oda spreyleri, onlar için yapılmış tarçın kokularına sahiptir.

Vücut Yağlarına Ve Nemlendiricilere Ekleyin

Tarçın yağı bir taşıyıcı yağ ile karıştırılarak masaj için kullanılabilir. Bir damla tarçın yağını, badem yağı gibi iki ila üç bardak taşıyıcı yağ ile karıştırın ve masaj yapmak

Tarçın Çubukları Kullanın

Bütün tarçın çubukları tarçın yağı içerir ve aromaterapide kullanılabilir. Bir veya iki çubuğu büyük bir ılık suya bırakın ve karışımın kaynamasına izin vererek buharın odaya koku katmasını sağlayın.

 

Kahve ve çay demlerken veya sıcak içecekler için karıştırıcı olarak tarçın çubukları da kullanabilirsiniz.

Tarçın Yağı Yan Etkileri Ve Riskleri

Tarçın Ve Karaciğer

Cinnamomum cassia ağacından elde edilen tarçın, karaciğer ve böbrek hasarına neden olabilen ve çok fazla kullanılırsa karaciğer koşullarını kötüleştirebilen bir kimyasal olan kumarin içerir.

Çin tarçını yağı kullanırken paket talimatlarını takip ettiğinizden emin olun ve karaciğer hastalığınız varsa kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.

Tarçın Yağı Ve Diyabet İlacı

Şeker hastalığınız varsa tarçın esansiyel yağı kullanmadan önce doktorunuzla veya eczacınızla konuşun. Aromaterapi, kan şekerini kontrol etmek için kullandığınız diğer ilaçları etkileyebilir.

Tarçın yağı çok güçlüdür ve kullanımı çok kolaydır. Yan etkiler ve advers reaksiyonlar deri döküntülerini veya yanmayı içerir.

Tarçın yağını kullanmadan önce bir taşıyıcı yağ ile seyreltmek çok önemlidir. Zeytin, badem, jojoba veya susam yağı gibi iki veya daha fazla fincan taşıyıcı yağa bir damla tarçın esansiyel yağı kullanmayı deneyin.

Bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmediği sürece tarçın yağını asla doğrudan cilde sürmeyin veya masaj yapmayın.

Tarçın yağı su ile karışmaz. Seyreltilmemiş yağı doğrudan banyo suyuna dökmeyin, çünkü bu boncuk boncuk olur ve cildi yakabilir veya tahriş edebilir.

Ayrıca tam güçlü tarçın yağını yutmamalı veya oral kullanım amaçlı kapsüllere dökmemelisiniz. Tarçın yağı, mukus zarlarını ve yemek borusunun astarını yakabilir. Tam güçte tarçın yağını diş etlerine sürmekten veya gözünüze de sokmaktan kaçının.

Bazı insanların tarçın alerjisi vardır. Tarçın alerjiniz varsa tarçın yağı veya tarçın yağı içeren ürünlerden kaçındığınızdan emin olun.

Sonuç Olarak

Tarçın yağının çeşitli sağlık ve güzellik faydaları vardır. Antibakteriyel ve antifungal ajan olarak kullanılabilir. Aromaterapide gevşetici olarak da kullanılabilir. Tarçın yağı çok güçlüdür ve dikkatli kullanılmalıdır.

Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.