MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ülseratif Kolit Varsa Çay veya Bitki Çayı İçmeli miyim?

18-07-2022 13:01
Ülseratif Kolit Varsa Çay veya Bitki Çayı İçmeli miyim?

Ülseratif Kolit Varsa Çay veya Bitki Çayı İçmeli miyim?

Ülseratif kolitiniz varsa, bağışıklık sisteminizin aşırı tepki gösterdiği ve kolonunuzun astarının iltihaplanmasına ve yaraların (ülserlerin) oluşmasına neden olduğu anlamına gelir. Bu iltihaplanma ishal, kanlı dışkı ve mide krampları gibi semptomlara yol açar.

Biyolojik ilaçlar ve çay içmek gibi diğer tedaviler semptomları yönetmeye yardımcı olabilir.

Her gün bir fincan bitki çayı veya yeşil çay içmek ülseratif kolit için tamamlayıcı bir tedavi olarak kabul edilir. Çay, doğal olarak iltihabı azaltabilir ve muhtemelen ülseratif kolit semptomlarına yardımcı olabilir. Ayrıca ucuzdur, evde yapması kolaydır ve soda gibi diğer içeceklerden daha sağlıklıdır.

2017 yılında yapılan bir araştırma, (özellikle yeşil çayda bulunan) polifenollerin bağırsak hastalıklarında iltihaplanmayı nasıl azalttığına baktı. Başka bir çalışma, çay içen kişilerin ülseratif kolit için daha düşük risk altında olabileceğini belirledi. Çok fazla alkolsüz içecek içmek ise ülseratif kolit riskini artırabilir.

Çay, ilacın yerini tutmasa da, tedavi sırasında yardımcı olabilir.

Biyolojiklerin genellikle baş ağrısı ve mide bulantısı gibi hoş olmayan yan etkileri vardır. Bu nedenle, IBD'li kişilerin yüzde 60'a kadarı da semptomlarda rahatlama bulmak için tamamlayıcı tedavilere yöneliyor.

Bazı çay türleri diğerlerinden daha faydalı olabilir ve ayrıca biyolojiklerin bazı yan etkilerini yönetmeye yardımcı olabilir.

Çay iltihaplanmayı azaltmaya nasıl yardımcı olur?

Çay yapmak için kullanılan otlar ve bitkiler, hayatta kalmalarına yardımcı olan polifenoller adı verilen doğal bileşikler içerir. Aynı bileşikler sağlığımızı da iyileştirir.

Polifenoller antioksidanlarla doludur. Bu maddeler, hücrelerimize zarar veren ve hastalığa neden olan oksijen içeren moleküller olan serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruma sağlar.

Yeşil, siyah ve bitki çayları, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Özellikle yeşil çay, epigallocatechin-3-gallate (EGCG) adı verilen güçlü bir polifenol içerir.

Hayvan ve insan çalışmaları, EGCG'nin iltihabı azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Bu nedenle yeşil çay, diyabet, kalp hastalığı ve artrit dahil olmak üzere bir dizi farklı hastalığı önlemek veya tedavi etmek için yararlı olabilir.

Bazı bitki çayları, ülseratif kolitten kaynaklanan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Papatya çayı

İnsanlar papatyayı binlerce yıldır tedavi amaçlı kullanmışlardır. Bu şifalı bitki, anti-inflamatuar, antioksidan ve diğer iyileştirici özellikleri ile bilinir.

 

Papatya ülseratif kolite birkaç şekilde yardımcı olabilir. Birincisi, GI sorunlarına karşı çalışır. Papatyanın mideyi yatıştırdığı, gazı rahatlattığı ve çoğu insan için krampları hafifletmek için bağırsak kaslarını gevşettiği bilinmektedir.

Papatya benzeri bitki, ülseratif kolitin ana semptomlarından biri olan ishal için de bir tedavi olarak araştırılmıştır. Çalışmalarda, papatya ve diğer bitkilerin bir kombinasyonunu alan çocuklar, almayanlara göre ishali daha hızlı atlattı.

Bir fincan papatya çayı da zihninizi rahatlatabilir. Ülseratif kolit gibi kronik bir hastalıkla yaşamak çok stresli olabilir. Papatya sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve kaygıyı ve depresyonu hafifletmeye yardımcı olabilir.

Yeşil çay

Yeşil çayın ülseratif kolit semptomlarını nasıl etkilediği birçok çalışmanın konusu olmuştur.

Fermente edilmemiş yapraklardan yapılan çay, tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-alfa) ve bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olan interlökinler gibi kimyasalların seviyelerini düşürebilen polifenollere sahiptir. Bunlar, ülseratif koliti tedavi etmek için alınan biyolojik ilaçların hedeflediği kimyasallarla aynıdır.

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, yeşil çay polifenolleri iltihabı azalttı ve ülseratif kolitin şiddetini ilaç sülfasalazin (Azulfidin) kadar etkili bir şekilde azalttı, ancak daha az yan etkiyle. Polifenollerin ülseratif kolitli insanlarda da işe yarayıp yaramadığı henüz belli değil.

Zencefil çayı

Zencefil, 2.500 yıldan fazla bir süredir Çin yemeği ve tıbbının temelini oluşturuyor.

Bu baharat, zencefil bitkisinin köksapı adı verilen sapından gelir. Zencefil, shogaol ve zingeron gibi tümü antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip polifenoller açısından zengindir.

2016 yılında osteoartritli insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada zencefil, inflamatuar kimyasallar TNF-alfa ve interlökin-1 düzeylerini düşürdü.

Ülseratif kolit için zencefil üzerine yapılan çalışmaların çoğu hayvanlarda yapılmıştır. Ancak insanlarla yapılan bir çalışmada, 12 hafta boyunca zencefil takviyesi alan kişilerde daha az şiddetli semptomlar ve daha iyi bir yaşam kalitesi görüldü. Bu mutlaka zencefil çayının ülseratif kolit için yararlı olacağı anlamına gelmez, ancak bu umut verici bir işarettir.

Araştırmacılar, zencefilden yapılmış küçük parçacıklar olan nanopartiküller ile ülseratif kolitin nasıl tedavi edileceğini araştırıyorlar. Bu nanopartiküller doğrudan bağırsak astarına iletilecektir. Araştırmalar, birkaç yan etki ile iltihabı azaltmak için çalışacaklarını gösteriyor.

Kaygan Karaağaç Çayı

Yerli gruplar, uzun süredir kaygan karaağaç ağacının kırmızı kabuğunu öksürük ve ishal gibi rahatsızlıklara çare olarak kullanıyor.

 

Araştırmacılar, bu bitkinin IBD'li kişilerin GI yolundaki iltihabı yatıştırıp yatıştıramayacağını öğrenmeye çalışıyor. Şimdiye kadar, kanıtlar umut verici ama kesin değil.

Meyan Kökü Çayı

Tıbbi kökü olan bir bitki olan meyan kökü, çaya doğal olarak tatlı ve tuzlu bir tat verir. Meyan kökü ayrıca ülseratif kolit tedavisinde yararlı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Sonuç olarak:

Bu bitkilerin birçoğu ülseratif kolit tedavisi için umut vaat ediyor olsa da, bazıları insanlarda ek formda test edildi veya edilmedi. Çayın ülseratif kolite yardımcı olup olmadığını ve bir fark yaratmak için ne kadar içmeniz gerektiğini doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Bitki çayları oldukça güvenlidir, ancak bazen yan etkilere neden olabilirler. Bitkisel çay gibi doğal bir tedavi bile olsa yeni bir tedaviyi denemeden önce doktorunuza danışmanız her zaman iyi bir fikirdir.

Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.