MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yanıklar İçin Uçucu Yağların Kullanımı

18-07-2022 17:00
Yanıklar İçin Uçucu Yağların Kullanımı

Yanıklar İçin Uçucu Yağların Kullanımı

Her türden uçucu yağlar, alternatif ev ilaçları olarak oldukça popüler hale geliyor. Saç bakımı, ağrı kesici, böcek ısırıkları ve daha fazlası gibi şeyler için etkili bir şekilde kullanılabilirler.

Bazı yağ türleri, küçük, hafif yanıkları tedavi etmek için de kullanılabilir. Derin yanıklar ise bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Uçucu yağlar, cilde uygulanmadan önce bir taşıyıcı yağda seyreltilmelidir. Aromaterapi için uçucu yağlar da solunabilir. Uçucu yağlar ağız yoluyla alınmamalıdır.

Özellikle birinci derece yanıklar için en iyi esansiyel yağları size anlatacağız. Araştırmalar işe yaradıklarını gösteriyor. Bunları güvenli ve başarılı bir şekilde nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır:

Yanıklar İçin En İyi Yağ Türleri Nelerdir?

1. Papatya (Chamomilla veya Matricaria)

Papatya geleneksel olarak yaraları ve cildi iyileştirmek için kullanılmıştır. Aynı zamanda cilt losyonları ve ürünleri için popüler bir katkı maddesidir.

Aloe vera gibi yumuşatıcı, nemlendirici ve cilt gençleştirici özelliklere sahiptir. Araştırmalar papatyanın küçük yanıkların iyileşmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Buna güneş yanıkları da dahildir.

2. Okaliptüs (Okaliptüs globulus)

Okaliptüs, özellikle yara ve yanık iyileşmesi için popüler bir topikal uçucu yağdır. Aynı zamanda büzücü, iltihap önleyici ve antimikrobiyaldir.

Bu 2015 incelemesinde, okaliptüsün yanıkların yanı sıra kesikler, bitler ve böcek ısırıkları gibi diğer cilt sorunları için kullanıldığı lanse edildi. Ayrıca yanıkların enfekte olmasını önlemede de rol oynayabilir.

3. Ardıç (Juniperus türleri)

Birçok ardıç bitkisinin uçucu yağları halk hekimliğinde yara iyileştirici olarak kullanılmıştır. Bu, Cupressaceae familyasının sedir ve selvi gibi benzer ağaçları içerir.

2015 araştırmasına göre, ardıç yağındaki aktif bir bileşen olan thujone, bir antimikrobiyal olarak iyileşmeye, enfeksiyonu önlemeye ve iltihabı yatıştırmaya yardımcı olabilir. 2016'daki buna benzer son çalışmalar, thujone içeriğini doğrulamaktadır.

2011 yılında yapılan bir araştırma, bazı sedir türlerinin de thujone içerdiğini gösterdi. 2012'de yapılan bir araştırma, ardıcın da pinen içerdiğini buldu. Bu bileşiğin yaraları iyileştirmeye yardımcı olduğuna ve yanıkların neden olduğu yara izlerini potansiyel olarak en aza indirdiğine inanılıyor.

4. Lavanta (Lavandula angustifolia)

Lavanta, uçucu yağ araştırmalarında harika bir yanık iyileştirici olarak sıklıkla bahsedilir. Ağrı giderici özelliklere, iltihabı azaltma yeteneğine ve antimikrobiyal aktiviteye sahiptir.

2012 yılında yapılan bir araştırma, lavanta esansiyel yağının yara iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olduğunu gösterdi. Ayrıca doğum sırasında ameliyat olan kadınlarda iltihabı azalttı.

5. Kekik (Origanum türleri)

Bu sadece bir mutfak bitkisi değil. Kekik yağı, güçlü antimikrobiyal aktivite kanıtı gösteren en yaygın kullanılan uçucu yağlardan biridir. Ayrıca topikal yaralar ve yanıklar açısından da incelenmiştir.

Hayvanlar üzerinde 2011 yılında yapılan bir araştırma, kekik, adaçayı ve sarı kantaronun yara merhemini inceledi. Kekik, yanıklar da dahil olmak üzere daha hızlı yara iyileşmesine katkıda bulunabileceğini buldu. 2015 yılında yapılan bir incelemede kekik (ve mercanköşk) de ağrı kesici olarak belirtilmişti.

6. Nane (Mentha piperita)

Nane türleri, özellikle nane, topikal ağrı tedavisinde yıllardır kullanılmakta ve araştırılmaktadır. Bu, onları özellikle yanıklar için yararlı hale getirebilir.

Ağrı giderici esansiyel yağların 2011 tarihli bir incelemesi, nanenin çok etkili bir analjezik olduğunu belirtti. Bu 2015 incelemesi, hastalıkları önlemek ve ağrı spazmlarını gidermek için nane yağına da değindi. Enflamasyonu da azaltmaya yardımcı oldu.

7. Çam (Pinus türü)

Çamdan elde edilen uçucu yağlar pinen içerir. Araştırmalar bunun iltihabı azalttığını, patojenleri öldürdüğünü ve yara izini azalttığını gösteriyor. Bu, çam esansiyel yağlarını yanık tedavisi için yararlı hale getirebilir.

Çam ağaçlarından elde edilen bileşikler üzerinde 2012 yılında yapılan bir araştırma, bunların önemli bir anti-inflamatuar yara iyileştirici olarak hareket edebileceğini buldu.

8. Adaçayı (Salvia türü)

Adaçayı türleri de iyi desteklenen yanık şifacıları olabilir. Adaçayı çeşitleri arasında adaçayı (Salvia sclarea) en yaygın ve erişilebilir olanlardan biridir.

Adaçayı, yanıklarda enfeksiyon olasılığını azaltmaya yardımcı olabilecek antibakteriyeldir. Adaçayı, antimikrobiyal güçleri için hem 2010 hem de 2015 incelemelerinde de belirtilmiştir. Bu 2011 hayvan çalışmasında, yaraları tedavi etmek için kekik ve sarı kantaron ile birlikte kullanıldı.

9. Sarı kantaron (Hypericum türleri)

Daha yaygın olarak depresyona yardımcı olduğu bilinen St. John's wort, başlangıçta yaraları iyileştirmek için kullanılıyordu. Uçucu yağ yanıklar için de yardımcı olabilir.

Sarı kantaron, yanıkları yatıştırmaya ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilecek antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. 2011 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, bitkinin kekik ve adaçayı yağları ile birlikte yaraları iyileştirebileceğine dair kanıtlar bulundu.

10. Çay ağacı (Melaleuca türleri)

Bu Avustralya bitkisi, antimikrobiyal, enfeksiyonla savaşan bir uçucu yağ olarak büyük bir üne sahiptir. Bu onu harika bir yanık ilacı haline getirebilir.

 

Esansiyel yağlar üzerine yapılan 2015 incelemesi, çay ağacı yağına hem anti-inflamatuar hem de antibakteriyel özellikler atfedildi. Bu da yanık yaraları için çok faydalı olmasını sağlar. Bir 2010 incelemesi, çay ağacı yağının en çok çalışılan anti-inflamatuar bitkilerden biri olduğunu da kaydetti.

11. Kekik (Thymus vulgaris)

Bu 2011 incelemesinde kekik esansiyel yağlarında bulunan ve timol adı verilen bileşiklerden bahsedilmiştir. Dikkat çekici bir şekilde, belirgin ağrı giderici niteliklere sahiptiler. Timoller ayrıca diğer bitkisel esansiyel yağlarda, özellikle bergamotta bulunur.

Bir 2010 incelemesi, kekikteki timolün anti-inflamatuar etkiye sahip olduğunu belirtti. Bu özelliklerin her ikisi de uçucu yağı yanık iyileşmesi için harika bir aday yapar.

Uçucu yağlar ile yanıklar nasıl tedavi edilir?

Saf, seyreltilmemiş uçucu yağları asla doğrudan yanıklara uygulamayın. Bunlar yanıkları şiddetlendirebilir, iltihaplanmaya neden olabilir ve ağrılı olabilir.

Küçük yanıkları tedavi etmek için uçucu yağlar kullanmak, doğru kullanıldıklarında tamamen güvenlidir. Bunları yanıklara çeşitli şekillerde uygulayabilirsiniz.

Kompres

Bir yol basit bir kompresdir. Bu, çok yeni bir yanık için en iyi yaklaşımdır.

1 bardak ılık suya seçtiğiniz uçucu yağdan yaklaşık 5 damla ekleyin. Dilerseniz farklı uçucu yağları karıştırabilirsiniz.

Yağı suyla çalkaladıktan sonra temiz bir bezi ıslatın ve uygulayın.

Kompres için su bitene kadar tekrarlayın.

Yara iyileşmeye başlayana kadar kompres yapmaya ve günlük olarak uygulamaya devam edin.

Balsam, losyon veya merhem

Diğer bir yöntem, seçtiğiniz uçucu yağlarla nemlendirici bir ürün veya taşıyıcı yağ kullanmaktır.

Yanıklar zaten iyileştikten sonra bu yaklaşımı kullanmak en iyisidir. Yağlı ürünler kullanmak taze yanıkları kapatabilir ve enfeksiyonu kötüleştirebilecek bakterileri hapsedebilir. Bu yöntem, enfeksiyonu önlemek için değil, yanmış cildi iyileştirmeye ve nemlendirmeye yardımcı olmak için daha iyidir. Bu yöntemi taze yanıklarda veya ikinci derece yanıklarda kullanmayın.

Enflamasyon azaldığında, uçucu yağlarınızı bir losyon veya taşıyıcı yağ ile karıştırın. Her ons ürüne 5 damla yağ en iyi sonucu verir.

Nemlendirici ürünler, losyonlar, kremler ve merhemler harika adaylardır. Bunları, uçucu yağların etkinliğini artıran taşıyıcı yağlarla da karıştırabilirsiniz.

En iyi taşıyıcı yağlardan bazıları şunlardır:

·Zeytin Yağı

·Hindistan Cevizi Yağı

·Avokado Yağı

·Jojoba Yağı

·Ayçiçek Yağı

Karışımı, kaybolana kadar doğrudan iyileşen yanık üzerine uygulayın.

Kötüleşen iltihaplanma, kaşıntı veya kızarıklık yaşarsanız, uçucu yağları hemen kullanmayı bırakın. Belirli bir uçucu yağdan alerjik reaksiyon yaşıyor olabilirsiniz. Bunu önlemenin en kolay yolu yanığa uygulamadan önce cildin küçük bir bölgesinde test yapmaktır.

Uçucu yağların ağızdan alınmasını tavsiye edemeyiz. Bazıları zehirlidir ve kalitesi değişir.

Ne zaman doktora görünmeli ?

Hafif birinci derece yanıklar ve güneş yanıkları için uçucu yağlar güvenli ev ilaçlarıdır. Bazı durumlarda, bazı küçük ikinci derece yanıklara da yardımcı olabilirler.

Bununla birlikte, ikinci derece bir yanık yaşarsanız, önce bir doktora bakmanız akıllıca olacaktır. Kabarma, ağrı, şişlik, kızarıklık ve hatta enfeksiyon, ikinci derece olabileceği anlamına gelir. Bunlarda da ciddi enfeksiyon riskiniz daha yüksektir.

Daha da önemlisi, üçüncü derece bir yanık veya enfeksiyonunuz varsa hemen bir doktora görünün. Cildinizin rengi solmuş ve kösele veya pürüzlü bir dokuya sahipse, bunun üçüncü derece olduğunu bileceksiniz. Şiddetli ağrı yaşamasanız bile daima bir doktora görünün.

Yanıklar çok büyükse ve vücuda yayılmışsa, ayrıca bir doktora görünün. Küçük, küçük yanıklar dışında yalnızca uçucu yağlara veya ev tedavilerine güvenmeyin.

Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.