MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yasemin Esansiyel Yağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

13-07-2022 17:34
Yasemin Esansiyel Yağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yasemin Esansiyel Yağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yasemin Yağı

Yasemin yağı, Jasminun officinale olarak da bilinen yasemin bitkisinin beyaz çiçeklerinden elde edilen esansiyel bir yağdır. Çiçeğin İran'dan geldiğine inanılıyor, ancak şimdi tropik iklimlerde de bulunabilir.

Yüzyıllardır, yasemin tatlı, romantik kokusuyla popüler olmuştur ve dünyanın en iyi bilinen bazı parfümlerinde kullanılmıştır. Aynı zamanda alkol ve tatlılarda da yaygın bir bileşendir.

Yasemin yağı ve yasemin esansiyel yağının sentetik karışımlarının bileşenleri, bir dizi sağlık yararı sunan özelliklere sahiptir. Depresyondan enfeksiyonlara kadar her şeyi tedavi etmek için kullanılan popüler bir ev ilacı olmasına rağmen, en çok afrodizyak olarak bilinir.

Yasemin Yağı Faydaları Ve Kullanımları

Yasemin yağı, bir dizi sağlık yararına sahip olduğuna inanılan popüler bir ev ilacıdır. Tüm faydaları bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, bir çok yararı vardır.

Antidepresan

Aromaterapinin depresif semptomları etkili bir şekilde azaltabileceğine dair kanıtlar var. Yasemin esansiyel yağına bakan bir araştırma, bir plaseboya kıyasla yasemin yağının davranışsal uyarılmayı arttırdığını buldu.

Bu, kan oksijen doygunluğu, solunum hızı ve kan basıncında önemli artışları içeriyordu. Yasemin yağı grubundaki katılımcılar da daha uyanık hissettiklerini bildirdiler. Araştırmacılar, yasemin yağının uyarıcı ve aktive edici etkisinin, depresyonu hafifletmek ve ruh halini iyileştirmek için faydalı olabileceği sonucuna vardı.

Aromaterapi masajında ​​kullanılan yasemin yağının özellikle etkili olduğu bulundu.

Journal of Health Research'te yayınlanan bir başka çalışmada, yasemin yağı solunmasının merkezi sinir sistemi ve ruh hali üzerindeki etkileri incelendi. Yasemin yağı solunduğunda beyin aktivitesini ve ruh halini etkiledi ve katılımcılar kendilerini daha pozitif, enerjik ve romantik hissettiklerini bildirdiler.

Yasemin yağı aromaterapisinin zihinsel faydalarını masaj yağında veya difüzörde kullanarak veya doğrudan şişeden soluyarak elde edebilirsiniz.

Antiseptik

Bitkinin çeşitli türlerinden yapılan yasemin yağının antibakteriyel özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Antiseptik etkileri kapsamlı bir şekilde araştırılmış ve çeşitli bakterilerle savaştığı bulunmuştur.

Bir çalışma, Jasminum sambac bitkisinden elde edilen doğal yasemin yağının yanı sıra sentetik karışımlarının, bir E. coli suşuna karşı antibakteriyel aktivite gösterdiğini buldu.

 

Başka bir çalışmada, yağ, E. coli, L. casei ve S. mutans dahil olmak üzere çeşitli oral mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktivite gösterdi. Ayrıca, ağızda pamukçuk oluşumuna neden olan bakteriler olan tüm kandida türlerine karşı antimikrobiyal bir ajan olarak çalıştı.

Yasemin yağı, seyreltildiğinde ve cilde uygulandığında veya oral pamukçuk gibi oral enfeksiyonlar için durulama olarak kullanıldığında enfeksiyonların tedavisinde ve önlenmesinde etkili olabilir.

Afrodizyak

Yaseminin romantik kokusunun uzun zamandır afrodizyak etkisi olduğuna inanılıyordu. Bir koku olarak sürülür ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde yasemin çiçekleri genellikle yeni evlilerin yatak odasındaki düğünlerde romantizm havasını ayarlamak için dekor olarak kullanılır.

Bir afrodizyak olarak etkilerini destekleyen çok az bilimsel kanıt vardır. Yasemin teneffüs etmenin veya aromaterapi masajında ​​kullanmanın ruh halini iyileştirdiğini ve romantik ve pozitif duyguların yanı sıra enerji seviyelerini artırdığı rapor edilmiştir.

Bu şeyler, teoride, birini romantizm ve seks için hazırlayabilir. Ayrıca, kokular ve cinsel tepki arasındaki ilişkiyi inceleyen küçük bir araştırmaya göre, beyin dalgaları üzerindeki uyarıcı etkisi, bir kişiyi cinsel ipuçlarına karşı daha uyanık hale getirebilir ve muhtemelen penise giden kan akışını artırabilir.

Yasemin yağıyla yatak odasını renklendirmeyi umuyorsanız, yağın bir kısmını boynunuza sürmeyi deneyin. Vücut ısınız kokuyu artıracaktır. Ayrıca yatak takımına, ılık bir banyoya veya yatak odasındaki bir difüzöre birkaç damla ekleyebilirsiniz.

Antispazmodik

Yasemin, kramp üreten mide spazmlarından spazmodik öksürüğe kadar vücudun çeşitli bölgelerindeki spazmları tedavi etmek için evde çare olarak kullanılır.

Yasemin yağının spazmları azaltma yeteneği hakkında çok sınırlı bilimsel kanıt var. Bir çalışma, seyreltildiğinde ve masaj için kullanıldığında doğum ağrısını azaltmada etkili olduğunu buldu. Kanıtlar sınırlı olsa da, kaslara masaj yapmak için yasemin yağı kullanmak kesinlikle zarar vermez ve spazmlardan biraz rahatlama sağlayabilir.

Sikatrizan

Yasemin yağı sikatrize edici bir etkiye sahip olabilir ve yara dokusu oluşumu yoluyla yara iyileşmesini teşvik edebilir. Yasemin yağının cilt enfeksiyonlarının tedavisinde yararlı olan antiseptik özelliklere sahip olduğunu biliyoruz.

Araştırmaya göre, yasemin yağı ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve genel cilt bakımında ve sedef hastalığının tedavisinde faydalı olabilir.

 

Yakın tarihli bir hayvan araştırması, yasemin özünün diyabetik ülserler gibi kronik yaraların iyileşmesini hızlandırabildiğini buldu. Yara kasılmasını ve granülasyon dokusu oluşumunu önemli ölçüde iyileştirdi ve yeni kan damarı oluşumunu artırdı.

Küçük çizikler ve kesikler gibi küçük yaralara seyreltilmiş yasemin yağı sürmek yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.

Menopoz Semptomlarını Azaltır

Menopoz rahatlaması için uçucu yağlar yeni değil. Sıcak basması ve depresyon gibi menopoz semptomlarını tedavi etmek için yıllardır kullanılmaktadırlar.

Yasemin menopoz semptomları üzerindeki etkisine dair kanıtlar çok sınırlı olsa da, ruh halini iyileştirmede ve depresyonu azaltmada etkili olduğu gösterilmiştir.

Küçük bir çalışma, sekiz hafta boyunca haftada bir aromaterapi masajının menopoz semptomlarını büyük ölçüde azalttığını buldu. Masajlar, bir taşıyıcı yağ içinde yasemin, lavanta, gül ve sardunya esansiyel yağlarının bir kombinasyonu kullanılarak yapıldı.

Menopoz semptomlarını azaltmanın doğal yollarını arıyorsanız, aynı uçucu yağ kombinasyonunu kullanan düzenli aromaterapi masajları yardımcı olabilir.

Galaktagoglar

Galaktagoglar, emzirmeyi teşvik edebilen bitkisel veya sentetik maddelerdir. Yasemin çiçeği, emzirmeyi iyileştirdiğine inanılan popüler bir ev ilacıdır.

Güney Hindistan'ın bazı bölgelerindeki emziren anneler, artan emzirme ve gecikmiş yumurtlama ile ilişkisi nedeniyle saçlarına yasemin çiçekleri takarlar.

Bazı uzmanlar, yasemin solunmasının beyindeki etkilerinin, artan emzirme ile sonuçlanan hormonal değişikliklere bağlı olabileceğine inanmaktadır. Bu teori kanıtlanmamıştır ve yasemin ile laktasyonu arttırdığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

Yatıştırıcı

Bazı kanıtlar yasemin yağının uyanıklığı ve enerji seviyelerini artırabileceğini doğrularken, kanıtlar aynı zamanda sakinleştirici bir etkiye sahip olabileceğini de gösteriyor.

Daha eski bir çalışma, en düşük konsantrasyondaki yasemin çayı kokusunun, ruh hali durumları ve sinir aktivitesi üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğunu buldu.

Daha yakın tarihli bir pilot çalışmada, yaygın anksiyete bozukluğu olan kişilerden 10 gün boyunca günde 5 dakika yasemin esansiyel yağını solumaları istendi. Yasemin esansiyel yağının yüksek zihin durumunu önemli ölçüde azalttığı ve uykusuzluk, çarpıntı ve sinirlilik gibi semptomları iyileştirdiği görüldü.

Yasemin Yağı Nasıl Kullanılır?

Yasemin yağı ve diğer uçucu yağları kullanmanın birkaç yolu vardır. Bunları nasıl kullandığınız, yağın nasıl dağıtıldığına bağlıdır. Saf haldeki yağlar daha güçlüdür ve seyreltilmeleri gerekir.

Yasemin yağını her zaman ambalajın üzerinde belirtildiği şekilde kullandığınızdan emin olun. Tatlı badem yağı veya hindistancevizi yağı gibi bir ons taşıyıcı yağa 3 ila 5 damla esans yağı koyun.

Yasemin Yağı Kullanmanın Yolları:

·Bir difüzörde kullanılır.

·Doğrudan şişeden solunur.

·Aromatik buhar oluşturmak için bir kase sıcak suya eklenir.

·Taşıyıcı yağda seyreltilir ve ılık bir banyoya eklenir.

·Badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırılır ve topikal olarak veya masaj yağı olarak uygulanır.

Yasemin Yağı Güvenli Midir?

Yasemin yağı genellikle güvenli ve tahriş edici değildir ve cilt tahrişi raporları çok nadirdir. Herhangi bir bitki gibi, her zaman alerjik reaksiyon riski vardır. Uçucu yağlar cilde uygulanmadan önce bir taşıyıcı yağda seyreltilmelidir. Uçucu yağlar yutulmamalıdır ve bazıları zehirlidir.

Yeni ürünleri, ön kolunuzdaki bir deri parçasına az miktarda seyreltilmiş yağ koyarak test etmelisiniz. 24 saat içinde reaksiyon olmazsa, kullanımı güvenli olmalıdır.

Hamileyseniz veya emziriyorsanız veya ciddi alerjik reaksiyon geçmişiniz varsa, herhangi bir uçucu yağ kullanmadan önce bir doktorla konuşun.

Son Olarak

Yasemin yağı, çeşitli nedenlerle aromaterapide favoridir. Bu yağı ruh halinizi ve cildinizi iyileştirmek için kullanabilir veya sadece çevrenize kattığı tatlı çiçek kokusunun tadını çıkarabilirsiniz.

Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.