MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yeşil Çayın Bilimsel Makalelere Dayalı 10 Faydası

21-08-2021 01:21
Yeşil Çayın Bilimsel Makalelere Dayalı 10 Faydası

Yeşil çay, gezegendeki en sağlıklı içeceklerden biri olarak lanse edilir.

Aşağıdakileri içerebilecek birçok sağlık yararına sahip antioksidanlarla yüklüdür:

  • Gelişmiş beyin fonksiyonu
  • Yağ kaybı
  • Kansere karşı koruma
  • Kalp hastalığı riskini azaltmak

Daha fazla potansiyel sağlık yararı olabilir.

İşte yeşil çayın 10 olası sağlık faydası.

1. Sağlıklı biyoaktif bileşikler içerir

Yeşil çay sadece nemlendirici bir içecekten daha fazlasıdır.

Yeşil çay bitkisi, onu son içeceğe dönüştüren bir dizi sağlıklı bileşik içerir (1).

Çay, iltihabı azaltmak ve kanserle savaşmaya yardımcı olmak gibi sağlık yararları olan doğal bileşikler olan polifenoller açısından zengindir.

Yeşil çay, epigallocatechin-3-gallate (EGCG) adı verilen bir kateşin içerir. Kateşinler, hücre hasarını önlemeye yardımcı olan ve başka faydalar sağlayan doğal antioksidanlardır.

Bu maddeler vücutta serbest radikallerin oluşumunu azaltarak hücreleri ve molekülleri hasardan korur. Bu serbest radikaller yaşlanmada ve birçok hastalık türünde rol oynar.

EGCG, yeşil çaydaki en güçlü bileşiklerden biridir. Araştırma, çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olma yeteneğini test etti. Yeşil çaya tıbbi özelliklerini veren ana bileşiklerden biri gibi görünmektedir (2).

Yeşil çay ayrıca sağlığınıza fayda sağlayabilecek az miktarda mineral içerir.

Daha kaliteli bir yeşil çay markası seçmeye çalışın çünkü daha düşük kaliteli markalardan bazıları aşırı miktarda florür içerebilir (3).

Bununla birlikte, daha düşük kaliteli bir marka seçseniz bile, faydaları risklerden daha ağır basar.

ÖZET

Yeşil çay, EGCG adı verilen bir kateşin de dahil olmak üzere polifenol antioksidanlarla yüklüdür. Bu antioksidanların sağlık üzerinde çeşitli faydalı etkileri olabilir.

2. Beyin Fonksiyonunu İyileştirebilir

Yeşil çay sizi uyanık tutmaktan fazlasını yapar, aynı zamanda beyin fonksiyonlarını artırmaya da yardımcı olabilir.

Anahtar aktif bileşen, bilinen bir uyarıcı olan kafeindir.

Kahve kadar fazla içermez, ancak çok fazla kafein almakla ilişkili gergin etkilere neden olmadan bir yanıt üretmeye yeterlidir.

Kafein, adenosin adı verilen inhibitör bir nörotransmitteri bloke ederek beyni etkiler. Bu şekilde nöronların ateşlenmesini ve dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmitterlerin konsantrasyonunu arttırır (4,5).

Araştırmalar sürekli olarak kafeinin ruh hali, uyanıklık, tepki süresi ve hafıza dahil olmak üzere beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerini iyileştirebileceğini göstermiştir (6).

Bununla birlikte, yeşil çaydaki tek beyin güçlendirici bileşik kafein değildir. Ayrıca kan-beyin bariyerini geçebilen amino asit L-theanine içerir ( 7 ).

L-theanine, anti-anksiyete etkileri olan inhibitör nörotransmitter GABA'nın aktivitesini arttırır. Ayrıca beyindeki dopamini ve alfa dalgalarının üretimini artırır (7,8,9).

Çalışmalar, kafein ve L-theaninin sinerjik etkileri olabileceğini gösteriyor. Bu, ikisinin kombinasyonunun beyin fonksiyonunu iyileştirmede özellikle güçlü etkilere sahip olabileceği anlamına gelir (10, 11).

L-theanine ve küçük dozda kafein nedeniyle, yeşil çay size kahveden çok daha hafif ve farklı bir vızıltı verebilir.

Birçok insan yeşil çay içerken kahveye kıyasla daha istikrarlı enerjiye sahip olduğunu ve çok daha üretken olduğunu bildiriyor.

 

ÖZET

Yeşil çay kahveden daha az kafein içerir, ancak bir etki yaratmak için yeterlidir. Aynı zamanda, beyin fonksiyonunu iyileştirmek için kafein ile sinerjik olarak çalışabilen amino asit L-theanine içerir.

3. Yağ yakımını artırır

Herhangi bir yağ yakıcı takviye için içerik listesine bakarsanız, muhtemelen orada yeşil çay olacaktır.

Bunun nedeni, araştırmalara göre yeşil çayın yağ yakımını artırabilmesi ve metabolik hızı artırabilmesidir ( 12 ).

10 sağlıklı erkeğin katıldığı bir çalışmada, yeşil çay ekstresi almak yakılan kalori miktarını %4 artırdı. 12 sağlıklı erkeğin dahil olduğu bir başka çalışmada, yeşil çay özü, plasebo alanlara kıyasla yağ oksidasyonunu %17 oranında artırdı (13, 14).

Bununla birlikte, yeşil çay üzerine yapılan bazı çalışmalar metabolizmada herhangi bir artış göstermez, bu nedenle etkiler kişiye ve çalışmanın nasıl kurulduğuna bağlı olabilir (15).

Kafein ayrıca yağ asitlerini yağ dokusundan harekete geçirerek ve onları enerji olarak kullanıma hazır hale getirerek fiziksel performansı iyileştirebilir (16, 17).

İki ayrı inceleme çalışması, kafeinin fiziksel performansı yaklaşık %11-12 oranında artırabileceğini bildirmiştir (18, 19).

 

ÖZET

Yeşil çay, tüm çalışmalar aynı fikirde olmasa da kısa vadede metabolizma hızını artırabilir ve yağ yakımını artırabilir.

4. Antioksidanlar bazı kanser riskini azaltabilir

Kanser, hücrelerin kontrolsüz büyümesinden kaynaklanır. Dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biridir.

Araştırmalar, oksidatif hasarın kanserler de dahil olmak üzere kronik hastalıklara yol açabilen kronik inflamasyona yol açabileceğini göstermiştir. Antioksidanlar oksidatif hasara karşı korunmaya yardımcı olabilir (20).

Yeşil çay, güçlü antioksidanların mükemmel bir kaynağıdır.

Araştırma, aşağıdaki çalışmalar da dahil olmak üzere, yeşil çay bileşiklerini düşük kanser riski ile ilişkilendirmiştir:

  • Meme kanseri. Gözlemsel çalışmaların kapsamlı bir incelemesi, en çok yeşil çayı içen kadınların, kadınlarda en yaygın kanserlerden biri olan meme kanserine yakalanma riskinin yaklaşık %20-30 daha düşük olduğunu buldu (21).
  • Prostat kanseri. Bir çalışma, yeşil çay içen erkeklerin prostat kanseri riskinin daha düşük olduğunu gözlemledi (22).
  • Kolorektal kanser. 29 çalışmanın analizi, yeşil çay içenlerin kolorektal kanser geliştirme olasılığının yaklaşık %42 daha az olduğunu gösterdi (23).

Birçok gözlemsel çalışma, yeşil çay içenlerin çeşitli kanser türlerine yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor, ancak bu etkileri doğrulamak için daha yüksek kaliteli araştırmalara ihtiyaç var ( 24 ,25).

En fazla sağlık yararını elde etmek için çayınıza süt eklemekten kaçının. Bazı araştırmalar, bazı çaylarda antioksidan değerini azaltabileceğini öne sürüyor (26).

 

ÖZET

Yeşil çay, kansere karşı koruma sağlayabilecek güçlü antioksidanlara sahiptir. Birden fazla araştırma, yeşil çay içenlerin çeşitli kanser türlerine yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

5. Beyni yaşlanmaya karşı koruyabilir

Yeşil çay sadece kısa vadede beyin fonksiyonlarını iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda yaşlandıkça beyninizi de koruyabilir.

Alzheimer hastalığı yaygın bir nörodejeneratif hastalıktır ve yaşlı erişkinlerde bunamanın en yaygın nedenidir (27).

Parkinson hastalığı başka bir yaygın nörodejeneratif hastalıktır ve beyindeki dopamin üreten nöronların ölümünü içerir.

Birkaç çalışma, yeşil çaydaki kateşin bileşiklerinin, test tüplerindeki ve hayvan modellerindeki nöronlar üzerinde çeşitli koruyucu etkilere sahip olabileceğini ve muhtemelen bunama riskini azalttığını göstermektedir (28, 29, 30).

 

 

ÖZET

Yeşil çaydaki biyoaktif bileşiklerin beyin üzerinde çeşitli koruyucu etkileri olabilir. Yaşlı erişkinlerde yaygın bir nörodejeneratif bozukluk olan demans riskini azaltabilirler.

6. Ağız kokusunu azaltabilir

Yeşil çaydaki kateşinlerin ağız sağlığı için de faydaları vardır.

Test tüpü çalışmaları, kateşinlerin bakterilerin büyümesini baskılayabildiğini ve potansiyel olarak enfeksiyon riskini azalttığını gösteriyor (31, 32 ,33, 34).

Streptococcus mutans ağızda yaygın olarak bulunan bir bakteridir. Plak oluşumuna neden olur ve boşluklara ve diş çürümesine önde gelen bir katkıda bulunur.

Araştırmalar, yeşil çaydaki kateşinlerin laboratuvarda oral bakterilerin büyümesini engelleyebileceğini gösteriyor, ancak yeşil çay içmenin benzer etkilere sahip olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok (35, 36, 37, 38).

Ancak yeşil çayın ağız kokusunu azalttığına dair bazı kanıtlar var (39,40).

 

ÖZET

Yeşil çaydaki kateşinler ağızda bakteri üremesini engelleyerek ağız kokusu riskini azaltır.

7. Tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir

Tip 2 diyabet oranları son yıllarda artmaktadır. Durum şu anda 10 Amerikalıdan 1'ini etkiliyor (41).

Tip 2 diyabet, insülin direncinden veya insülin üretememekten kaynaklanabilecek yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmayı içerir.

Çalışmalar yeşil çay insülin duyarlılığını artırmak ve olabileceğini göstermektedir kan şekeri düzeylerini düşürmek (42).

Japon bireylerde yapılan bir araştırma, en çok yeşil çayı içenlerin tip 2 diyabet riskinin yaklaşık %42 daha düşük olduğunu buldu (43).

Toplam 286.701 kişiyle yapılan 7 çalışmanın gözden geçirilmesine göre, çay içenlerin diyabet riski %18 daha düşüktü (44).

 

ÖZET

Bazı kontrollü çalışmalar, yeşil çayın kan şekeri seviyelerinde hafif düşüşlere neden olabileceğini göstermektedir. Ayrıca tip 2 diyabet riskini de azaltabilir.

8. Kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir

Kalp hastalığı ve inme dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, dünya çapında önde gelen ölüm nedenleridir (45).

Araştırmalar, yeşil çayın bu hastalıklar için toplam kolesterol ve  LDL (kötü) kolesterol düzeylerini iyileştirmeyi içeren ana risk faktörlerinden bazılarını iyileştirebileceğini gösteriyor (46).

Yeşil çay ayrıca LDL partiküllerini kalp hastalığına giden yolun bir parçası olan oksidasyondan koruyan kanın antioksidan kapasitesini arttırır (47,48).

Risk faktörleri üzerindeki faydalı etkileri göz önüne alındığında, yeşil çay içen kişilerin kardiyovasküler hastalıktan ölme riskinin %31'e kadar daha düşük olması şaşırtıcı olmayabilir (49, 50 ,51).

 

 

ÖZET

Yeşil çay, toplam ve LDL (kötü) kolesterolü düşürmenin yanı sıra LDL partiküllerini oksidasyondan koruyabilir. Araştırmalar, yeşil çay içen kişilerin kardiyovasküler hastalık riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

9. Kilo vermenize yardımcı olabilir

Yeşil çayın kısa vadede metabolizma hızını artırabileceği göz önüne alındığında, kilo vermenize yardımcı olabileceği mantıklıdır.

Çeşitli araştırmalar, yeşil çayın özellikle karın bölgesindeki vücut yağını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor (52 ,53).

Bu çalışmalardan biri, obezitesi olan 240 kişiyi kapsayan 12 haftalık randomize kontrollü bir çalışmaydı.

Bu çalışmada, yeşil çay grubundakilerin vücut yağ yüzdesi, vücut ağırlığı, bel çevresi ve göbek yağında kontrol grubuna kıyasla önemli düşüşler vardı (54).

Bununla birlikte, bazı çalışmalar yeşil çay ile kilo kaybında istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermez, bu nedenle araştırmacıların bu etkiyi doğrulamak için daha fazla çalışma yapması gerekir (55).

 

ÖZET

Bazı araştırmalar yeşil çayın kilo kaybına neden olabileceğini gösteriyor. Tehlikeli karın yağını azaltmada özellikle etkili olabilir.

10. Daha Uzun Yaşamanıza Yardımcı Olabilir

Yeşil çaydaki bazı bileşiklerin kansere ve kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabileceği göz önüne alındığında, daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceği mantıklıdır.

Bir çalışmada, araştırmacılar 11 yıl boyunca 40.530 Japon yetişkin üzerinde çalıştı. Günde 5 veya daha fazla fincan yeşil çay içenlerin, "çalışma döneminde ölme olasılığı önemli ölçüde daha azdı (56):

  • Tüm nedenlere bağlı ölüm: Kadınlarda %23, erkeklerde %12 daha düşük
  • Kalp hastalığından ölüm: Kadınlarda %31, erkeklerde %22 daha düşük
  • Felçten ölüm: Kadınlarda %42, erkeklerde %35 daha düşük

14.001 yaşlı Japon bireyi içeren bir başka araştırma, en çok yeşil çayı içenlerin 6 yıllık çalışma döneminde ölme olasılığının %76 daha az olduğunu buldu (57).

ÖZET

Araştırmalar, yeşil çay içenlerin içmeyenlere göre daha uzun yaşayabileceğini gösteriyor.

 

DR. ECZ.ABDÜSSAMED AKŞİT

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ VE PARAZİTOLOJİ UZMANI

Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.

Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!

İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©

 Kaynaklar:

1.Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13

2.Eng QY, Thanikachalam PV, Ramamurthy S. Molecular understanding of Epigallocatechin gallate (EGCG) in cardiovascular and metabolic diseases. J Ethnopharmacol. 2018 Jan 10;210:296-310. doi: 10.1016/j.jep.2017.08.035. Epub 2017 Aug 31. PMID: 28864169.

3.Lu Y, Guo WF, Yang XQ. Fluoride content in tea and its relationship with tea quality. J Agric Food Chem. 2004 Jul 14;52(14):4472-6. doi: 10.1021/jf0308354. PMID: 15237954.

4.Nehlig A, Daval JL, Debry G. Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Res Brain Res Rev. 1992 May-Aug;17(2):139-70. doi: 10.1016/0165-0173(92)90012-b. PMID: 1356551.

5.Fredholm, B. B. (1995). Adenosine, adenosine receptors and the actions of caffeine. Pharmacology & toxicology, 76(2), 93-101.

6.Ruxton, C. H. (2008). The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks. Nutrition Bulletin, 33(1), 15-25.

Tüm Bloglar

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.