MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

BALKABAĞI

 
 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Cucurbita moschata L. ,Musk-cucurbit / Moschus-Kürbis / Courge musquée
 
Botanik özellikler: Yumuşak tüylü, 3-5 kollu sülükleri olan, tek yıllık bir tür. Gövde uzun ve sürünücü, az çok 5 köşeli. Yapraklar yaklaşık 30 cm çapında, 3-5 loplu, üzeri bazen beyaz lekeli. Çiçekler sarı. Meyvesi kalın ve silindir biçiminde, üzeri genellikle düzgün, etli kısmı sarıdan turuncuya kadar değişen renklerde. Tohumlar 8-21 mm uzunluğunda, beyaz veya siyah.
 
Yayılış: Anavatanı Orta ve Güney Amerika. Orta Amerika’da 7000 yıldan beri yetiştirilir. Meyve rengi ve boyutları farklı çeşitleri vardır. Türkiye’de az yetiştirilir.
 
Doğal yetişme ortamı: Nemli tropikler
 
Yetiştirme koşulları: Sıcak iklimi, zengin toprakları ve suyu sever. Sıcak iklimlerde açık alana ilkbahar - yaz aylarında, soğuk iklimlerde seraya yaz başında ekilen tohumlarla kolayca çoğaltılır.
 
Kullanılan kısım: Meyve, tohum, sabit yağ
 
Hasat zamanı: Yaz
 
İçerik: Meyve: protein, karbonhidrat, organik asitler, selüloz
Tohum: Sabit yağ (%40 / palmitik, stearik, oleik, linoleik), vitaminler (özellikle A, D, E, K), mineraller (çinko, demir, fosfor, kalsiyum, mangan, potasyum, selenyum), kukurbitin (aminoasit / %0.5-2), protein (%30)
 
Tıbbi etki: Antidiyabetik (çiğ veya kavrulmuş tohum), anthelmintik (çiğ tohum), antihiperlipidemik, antienüretik (çiğ veya kavrulmuş tohum ve yağ), prostat büyümesinde rahatlatıcı (çiğ veya kavrulmuş tohum), mesane tahrişini azaltıcı
 
Kullanım şekli ve dozu: Tohum: 10 g / gün (prostat büyümesinde); 5-15 g / gün (mesane iritasyonunda); 2-4 g / gün (< 12 yaş) Yağ: (2 × 20-30 damla = 1 tatlı kaşığı) öğle ve akşam
 
Uyarılar: Uzun süre kullanımı karaciğere zarar verebilir.
 
Yemek olarak kullanımı: Olgun meyveleri genellikle sebze olarak ve çorba, börek, tatlı yapımında kullanılır.
 
Kaynaklar: Jiang Z, Dou DQ 2011. Bioorg Med Chem Lett 21(3): 1001-3 Li FS, Xu J, Dou DQ et al. 2009. Nat Prod Commun 4(4): 511-2 Nawirska-Olszańska A, Biesiada A, Sokół-Łętowska A et al. 2014. Food Chem 148: 415-9 Teugwa CM, Boudjeko T, Tchinda BT et al. 2013. BMC Complement Altern Med 13: 63 Veronezi CM, Jorge N. 2012. J Food Sci 77(6): C653-7
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.


 



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.