MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

HİNDİBA

 
 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Cichorium intybus L. , Chicory, succory / Gemeine Wegwarte, Zichorie / Chicorée sauvage
 
Botanik özellikler: 1 m yüksekliğinde, derin köklü, beyaz lateksli, çok yıllık otsu bir tür. Gövde az çok tüylü, tabandaki rozet yapraklar kısa saplı, loplu, alt yüzleri tüylü; gövde yaprakları küçük ve sapsız. Yaprakların koltuğunda veya gövde ucundaki çiçekli durumlar, sapsız, 2.5-3.5 cm çapında ve çok sayıdaki gök mavisi dilsi çiçekten ibaret. Meyve 2-2.5 mm uzunluğunda, soluk kahverengi, ucunda tüylü bir sap mevcut.
 
Yayılış: Kozmopolit. Yetiştirilen çeşitleri vardır.
 
Doğal yetişme ortamı: 3000 m’ye kadar yükseklikte ekili ve boş alanlar, çayırlar, yol kenarları
 
Yetiştirme koşulları: Gübreli, derin ve bazik toprakları, güneşli ve açık alanları tercih eder, ağır, killi topraklardan hoşlanmaz. İyice sulanmalıdır. Kuru ve sıcak iklimlerde sonbaharda, diğer yerlerde mayıs - haziran aylarında tohumların ekilmesi veya sonbaharda köklerin ayrılmasıyla çoğaltılır. Tohumlar 2-3 haftada çimlenir. İç mekanda yetiştirilmesi uygun değildir.
 
 
Kullanılan kısım: Kök, çiçekli gövde, yaprak
 
Hasat zamanı: İlkbahar (yaprak ve çiçek), sonbahar sonu ve kış (kök)
 
İçerik: Acı glikozitler, fenolik maddeler (fenilpropanoitler), karbonhidratlar (inülin), mineraller (özellikle bor, fosfor, kalsiyum, potasyum), sabit yağlar, terpenoitler, vitaminler
 
Tıbbi etki: Antibakteriyal, antienflamatuvar (lapa / yaprak); antihiperglisemik, aperitif, depüratif (çiçek ve yapraklar), diüretik, antioksidan, antitrombotik, dijestif, diüretik, hepatoprotektif, laksatif (özellikle karaciğer yetersizliğine bağlı konstipasyonda), tonik (özellikle sindirim sistemi, karaciğer için)
 
Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi çay (haşlama - %1-5): 1.5-3 g (kök) / gün; 6-12 g (yaprak ve çiçek) / gün
 
Uyarılar: Kökleri uzun süre ve yüksek dozda (1000 mg / kg / gün) kullanılırsa retinada sorunlara ve zehirlenmeye neden olabilir. Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
 
Yemek olarak kullanımı: Genç sürgünler, çiçekler, çiçek tomurcukları ve genç yapraklar salata şeklinde, genç kökler ise kaynatıldıktan sonra istenirse sosla yenir. Diyabetikler için uygundur.
 
Diğer kullanımları: Bazı çeşitlerin kökleri kavrulduktan sonra kahve şeklinde değerlendirilir.
 
Kaynaklar: Liu H, Wang Q, Liu Y et al. 2013. J Food Sci. 78(2): M258-63 Papetti A, Mascherpa D, Carazzone C et al. 2013. Food Chem 138(2-3): 1706-12 Saied S, Shah S, Ali Z et al. 2011. Nat Prod Commun 6(8): 1117-20 Schumacher E, Vigh E, Molnár V et al. 2011. Phytother Res 25(5): 744-8 Zhou CX, Zou L, Zhao ZZ et al. 2012. Nat Prod Commun 7(8): 971-2
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.