MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

LİMON OTU

 
 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Cymbopogon citratus (DC.) Stapf ,Fever grass, lemon grass / Zitronengras / Citronnelle de l’Inde
 
Botanik özellikler: Kısa ve sürünücü rizomlu, 1.5 m yüksekliğinde, yaprak dökmeyen bir tür. Yapraklar tabanda kümeler oluşturmuş. Yaprakları limon kokulu, şeritsi, çıplak, paralel damarlı, 50 × 1.5 cm. Çiçekler dallanmış sapların ucunda.
 
Yayılış: Anavatanı Hindistan, Sri Lanka. Özellikle Endonezya ve Tanzanya’da yetiştirilir.
 
Yetiştirme koşulları: Bol güneşli yerleri sever. Toprak bakımından seçici değilse de zengin, süzek kumlu - kireçli toprakları tercih eder. Gece hava sıcaklığının 8°C’nin altına düşmediği sıcak ve nemli yaz günleri ile sıcak ve kurak kış günlerinde her türlü toprakta iyi gelişir. Nadiren çiçek açar, bu yüzden genellikle tohumlar yerine rizomlarıyla veya yapraklı sürgünlerle çoğaltılır. Tohumlar ilkbaharda 20°C’de 15-25 günde çimlenir.
 
Kullanılan kısım: Gövde, yaprak, aromatik yağ
 
Hasat zamanı: İlk yıldan sonra 3-4 yıl süreyle yaprak hasadı yapılır.
 
İçerik: Aromatik yağ (sitral), flavonoitler
 
Tıbbi etki: Anksiyolitik, antiartritik (aromatik yağ), antidiyareik, antienflamatuvar, antikonvülsan, antimigren, antioksidan, antipiretik, antiseptik, antispazmotik, antiülser, diüretik, hipnotik, hipoglisemik, karminatif (özellikle çocuklarda)
 
Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi çay (demleme): 8-10 g / gün
 
Uyarılar: Aromatik yağ dahilen kullanılmamalıdır.
 
Yemek olarak kullanımı: Toprak seviyesinden kesilen limon kokulu gövdelerin iç kısmı pirişirilerek yenir. Kurutulmuş yapraklar baharat olarak değerlendirilir.
 
Diğer kullanımları: A vitamini eldesinde, aromaterapide, kozmetikte (parfümeri, şampuan ve sabun üretimi), içki yapımında ve insektisit olarak kullanılır.
 
Kaynaklar: Carlini EA, Contar J de DP, Silva-Filho AR et al. 1986. J Ethnopharmacol 17(1): 37-64 Fernandes C, De Souza H, De Oliveria G et al. 2012. J Young Pharm 4(1): 28-32 Leite JR, Seabra Mde L, Maluf E et al. 1986. J Ethnopharmacol 17(1): 75-83 Sinthusiri J, Soonwera M. 2013. Southeast Asian J Trop Med Public Health 44(2): 188-96 Shah G, Shri R, Panchal V et al. 2011. J Adv Pharm Technol Res 2(1): 3-8
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.




IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.