Oolong Çayı - Portakallı 50 g
Kategori
Marka
Stok Kodu
AEKSWZ7
Fiyat
118,81 TL + KDV
* 11,31 TL den başlayan taksitlerle!
120,00 TL
Oolong çay - Siyah ejder’in hikayesi ve üretimi
Oolong adının kökeni ile ilgili bir kaç teoriden
bahsedilse de Oolong çay üretimi ile ilgili anlatılan
yaygın efsane şöyledir; Çinin Qing hanedanlığı
döneminde , bir çay çiftçisi, Fujian bölgesinde çay
toplarken bir geyiğe rastlar. Çay toplamayı bırakır ve
geyiği avlamaya gider. Ertesi gün geyik avından
döndüğünde, o zamana kadar toplamış olduğu
yaprakların kenarlarının kırmızılaştığını, okside
olduğunu farkeder, bu çaylar şaşırtıcı şekilde etrafa
güzel bir koku yaymaktadır. Çayın aroması oldukça
güçlüdür ve eskisi gibi acı bir lezzette yoktur. Efsaneye
göre bunu farkeden çiftçinin adı "Oolong”dur.
Oolong Çay Çin ve Tayvan’ın geleneksel çayıdır. Bazı yazılarda "komik isimli çay” olarak
da anılan Oolong çayın adı Çinceden türetilmiştir. Bu ülkelerde "Wu-long” olarak
isimlendirilir. Wu (black) Siyah, Long ise Ejder (Dragon) anlamındadır. Okunuşu Ulong
olan Oolong çay, Türkçeye çevrildiğinde Siyah Ejder Çay anlamına gelmektedir. Siyah
ejder tanımı, yaprakların koyu yeşil renkli ve parçalanmadan bir bütün olarak kıvrılmış
olması, demlendiği zaman bu kıvrımların açılarak meydana gelen görüntü ile
ilgilidir.
Oolong çay
Tıpkı siyah ve yeşil çay üretiminde olduğu gibi Oolong çayda latince adı Camellia sinensis
olan çay bitkisinden üretilmektedir. Dünyada üretilen çayın yaklaşık %78’i siyah, %20’si
yeşil iken yalnızca %2’si Oolong çaydır.
Bu üç çayında üretimi, bileşimi ve aroması birbirinden farklıdır. Yeşil çay, çay yaprağında
bulunan fenolik bileşiklerin enzimatik oksidasyonunu önlemek için ısıtma ve kurutma
yoluyla; siyah çay fenolik bileşikleri tam olarak oksidasyona uğratarak; Oolong çay ise
kısmen enzimatik oksidasyona uğratmak yoluyla üretilir . Görünüşü oldukça kıvrımlı formda, rengi ise fermantasyon derecesine bağlı olarak koyu
yeşilimsi – kahverengidir. Oolong çay dem rengi, kokusu ve lezzeti ile diğer çaylardan
nispeten farklıdır. Bu farklılık üretim aşamalarında yeralan farklı oksidasyon ve kıvırma
aşamaları ile ilgilidir. Üretimi daha fazla emek, uzmanlık ve özen istemektedir.
Oolong çay nasıl demlenir?
Kil kaplar içine (ya da porselen) 2 çay kaşığı Oolong çay konur. Tıpkı siyah çay da olduğu
gibi 90-100 santigrat derece 200 mlt kaynamış su üzerine dökülerek 3-10 dakika
demleme için bekletilir. Kuru çay görünüşü ve dem rengi oksidasyon derecesine ve
kıvırma süresine bağlı olarak değişebilir.
Siyah ve yeşil çaydan farkı, bir kez demlenen Oolong çay, 4-5 kez daha demleyerek içmek
mümkündür.
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!